中文 | English
ktk  等級4
顯示選項: 所有香港 澳門

2014-10-02
類別 : 粵菜 (廣東)酒樓咪嘥嘢食店火鍋點心

第一次去食海港,比起旺角店易搵位.
叫左:xo醬炒蘿蔔糕,家鄉足料煎薄罉,芋絲炸春卷,蜜汁叉燒腸,海港蝦餃皇,甜蜜蜂巢糕,龍蝦湯浸鮮竹卷,蒜茸蒸鮮魷
xo醬炒蘿蔔糕:味太淡蘿蔔糕太粉.sad
家鄉足料煎薄罉:太油太硬,除左有葱味外,只食到一口粉.sad
芋絲炸春卷:芋絲味香濃又唔硬,春卷香脆可口,可惜油左小小.
蜜汁叉燒腸:皮薄好滑叉燒味香濃入味,唔錯.smile
海港蝦餃皇:皮硬,蝦餃唔係全隻蝦溝左好多豬肉同似筍嘅物體,完全唔得.huffy
甜蜜蜂巢糕:黑糖味香甜幾好味,可惜蒸得太濕.
龍蝦湯浸鮮竹卷:龍蝦湯清甜幾香口,鮮竹卷好淋又好味,用料都幾足.smile
蒜茸蒸鮮魷:好重蒜茸味好香口,鮮魷好淋又夠爽口,粉絲吸左個汁好好味.mad
整體:幾底食,味道都唔錯嘅.

推介美食: 芋絲炸春卷,蜜汁叉燒腸,甜蜜蜂巢糕,龍蝦湯浸鮮竹卷,蒜茸蒸鮮魷
用餐日期: 2014-09-12
是次消費: 每人約$57 (下午茶)

靚相

2014-10-02 (屬於相關食評)
類別 : 意大利菜薄餅

因信用卡換領免費晚餐.
包括有:香蒜肉絲意粉,蒜蓉包,意式雞皇飯,夏威夷風光鬆厚批,煙肉菠蘿芝士酥,汽水
香蒜肉絲意粉:香蒜味重特別野味,肉絲及火腿絲都好夠味,意粉煮得好滑唔乾身.smile
蒜蓉包:包好淋唔硬,蒜蓉味重好好味.mad
意式雞皇飯:白汁香滑夠cream,雞肉唔嚡幾夠味.
夏威夷風光鬆厚批:用料普通,批底比較油,菠蘿香甜好味.
煙肉菠蘿芝士酥:煙肉香口,菠蘿清甜,芝士味濃,酥皮香脆野味.mad
整體:唔錯,可以一食.

推介美食: 香蒜肉絲意粉,蒜蓉包,意式雞皇飯,煙肉菠蘿芝士酥
用餐日期: 2014-09-11
是次消費: 每人約$0 (晚餐)
用餐優惠: 優惠券

2014-10-01
類別 : 港式茶餐廳/冰室

以往去開屯門店.
叫左:榮式雞扒拼茄子醬飯,雞藕天成飯.
榮式雞扒拼茄子醬飯:雞扒唔夠入味比較嚡sad,反而茄子肉醬好香口味濃夠野味smile.
雞藕天成飯:蓮藕太油太硬身味道唔夠香脆,雞扒同樣唔夠入味好嚡口.sad
整體:同一出品,不一樣嘅味道,還是覺得屯門店好.

用餐日期: 2014-09-10
是次消費: 每人約$46 (午餐)

2014-10-01
類別 : 粵菜 (廣東)酒樓火鍋點心

經典點心.懷舊價錢.
叫左:流芯煎堆仔,農家滋補雞腳,燒鴨米線,煎釀三寶,韭菜豬紅,貢苗餃拼米卷,叉燒包併野菌包,金粟肉丸粥,時菜鯪魚球,香菇雞扎
流芯煎堆仔:內在為流心奶皇十分香甜好味,外片煎堆仔香脆美味.smile
農家滋補雞腳:完全冇藥材味,雞腳比較硬.sad
燒鴨米線:燒鴨比較瘦同骨,米線好爛又粉,差.huffy
煎釀三寶:魚肉新鮮,煎得唔太油,煎魚蛋特別彈牙鹹鮮.lol
韭菜豬紅:豬紅味道好腥,完全唔好食.huffy
貢苗餃拼米卷:貢苗餃清香美味,米卷香糯夠味.lol
叉燒包併野菌包:叉燒包香甜用料足汁醬出色.野菌包好香菇菌味,清香味美.mad
金粟肉丸粥:個粥出來已經凍,肉丸冇咩味,味道一般.
時菜鯪魚球:鯪魚球唔彈牙有小小腥,蒸得太乾.
香菇雞扎:同一問題蒸過籠乾過頭,腐皮唔香又老,雞肉完全冇味又嚡.huffy
整體:環境比較差,食品一般.

推介美食: 煎釀三寶,貢苗餃併米卷,叉燒包併野菌包,流芯煎堆仔
用餐日期: 2014-09-10
是次消費: 每人約$52.5 (下午茶)

2014-09-27
類別 : 港式粉麵/米線

今日好想食章記香港仔魚蛋王又懶落街,只好叫外賣.
叫左:牛什飯,墨魚卷米粉
牛什飯$31送紫菜湯:牛什炆得好淋夠入味唔太肥,可能外賣關係有小小凍左,紫菜湯味道都可以,但有沙,不過份量比堂食細左D.
墨魚卷米粉$28:墨魚卷爽滑彈牙,米粉份量唔小.
整體:食品都可以,但總係覺得堂食會好D.mad

推介美食: 墨魚卷米粉,牛什飯
外賣等候時間: 10 分鐘
用餐日期: 2014-09-09
是次消費: 每人約$30 (晚餐)

評分: 味道 3   服務 2   衛生 2   抵食 3