中文 | English
plee
我是plee。我最鍾意日本菜,魚生,日本菜及法國菜。
食評會員 14次成為首位寫食評會員
plee  等級4
顯示選項: 所有香港 澳門

2017-10-09
類別 : 台灣菜西式咖啡店台式飲品甜品/糖水

講真,唔係因為鍾意周圍試,一定唔揀呢度。朋友想食台灣嘢同Waffle, 所以我揀咗呢度,佢啲set lunch 真係唔敢當,揀無可揀試下佢個鹽酥雞糖心蛋肉操飯,但真係麻麻地,唔好食,唔知係因為唔酥唔香唔脆,定係只係唔係我鍾意嘅類型。而肉操飯完全唔係我諗咁樣,佢啲肉操就只係一pet汁,其實冇乜肉碎喺入面。可能係我唔識嘢,原來肉操係咁嘅至真?!

我叫嘅嗰杯玫瑰薄荷甘菊茶先難飲到暈。以後唔會再叫呢個,或跟本唔會再黎。

再者係佢哋啲waiter/waitress好唔專業,叫極都唔過黎,又漏單,我明嘅,而家啲後生最好係乜都唔駛做就有錢收。唉!

用餐日期: 2017-10-05
是次消費: 每人約$103 (下午茶)

2017-10-08
類別 : 法國菜咖啡店麵包店

7 October 2017
與友人相約喺度食Tea, 我就由於晏都未食,所以叫咗個Bistro set, 就可以有一杯drink + small salad/French fries + Quiche/croque/hot dish + soup/dessert. 我揀咗 green tea + caprese + provencale quiche + soup of the day (pumpkin soup). 友人就完全唔肚餓,所以揀咗個 small Greek salad 就算。

Pumpkin soup 好好味,不濃不淡剛剛好,沒有渣,好滑。quiche 入面係有zucchini, 所以比平常嘅冇咁漏。平時食呢種quiche好容易好快飽,呢個有zucchini 清新一點。

但老實說,沙律就強差人意。我叫嘅沙律係以火箭菜為主,我朋友叫嘅係以青瓜為主,明明佢個Greek salad寫咗係應該有 red onion, olive, tomato; 而我嗰個 caprese, 就係cherry tomato, basil pesto. 最後個greek同caprese 係幾乎一樣,只係greek用青瓜,caprese 用rocket. 裡面大家都係cherry tomato, 同 mozzarella. 好失望。其實greek都好少用青瓜,都夠晒怪,仲要連樣都唔美觀。下次真係唔敢喺度食salad.upset

服務亦屬一般,成日忘記我哋要嘅嘢,不過勝在笑容可掬!smile

用餐日期: 2017-10-07
是次消費: 每人約$121 (下午茶)

2016-07-14
類別 : 日本菜壽司/刺身任食/放題

放工喺公司附近搵食, 見有放題任食又突然好想狂食嘢, 決定黎呢度一試~~

放題款式都算多, 但嘢食就不敢恭維, 尤其熟食!

魚生及火炙系列壽司反而都叫食得過, 唔係霉嗰種~~

但熟食, 就所有熟食都係同一個汁同一個味道, 無論係牛肉卷, 燒肉定係牛扒, 都係一模一樣嗰個汁, 係類似燒汁又咸咸地咁, 食到唔想食!

蟹粥同酒煮蜆完全無味, 食咗2啖就冇再食~~

甜品種類都算非常多, 但味道全部一般~~ 最有趣都算係可以自己整紅豆魚仔餅; 本來好想食雪糕, 但佢個雪糕係自己吱出黎嗰隻, 我見到隔離枱攞完返黎, 杯嘢係完全水狀, 即係唔係雪糕咁樣, 我見到都唔想食~~~

一句講晒, 真係唔好食, 雖然魚生壽司還可以, 但如果只係食呢2樣嘢, 就唔黎呢度啦~~~
是次消費: 每人約$262 (晚餐)

2016-07-07
類別 : 日本菜火鍋自助餐

我同朋友2日完全唔知自己排緊乜, 只係想搵個地方食飯, 只係想食日本嘢, 所以埋到去就拑飛仔等位, 好彩都唔算等得耐, 只係有啲驚訝, 已經成8:30pm, 都要等位! 香港人食飯真係好晏呢!

坐低先知係牛涮鍋放題, 叫咗最平嘅日牛涮涮鍋 ($148) 90分鐘放題, 一個蕃茄湯底, 一個雞湯湯底! 我從來沒有食過一人一爐嘅牛涮鍋, 感覺好新奇, 而且一人一個鍋真係好方便又衛生!

我哋2日只係食咗4底牛肉, 就夠飽了, 但畢竟, 仲有出面任攞嘅菜, 菇, 丸類, 豆腐等, 都足以可以填飽個肚!

牛肉真係一般, 好薄, 而且唔嫰口, 有點靭, 口感同豬肉居然一樣, 較鞋! 雞肉見到都唔想食! 豬肉都係好薄, 但以豬黎講, 都算係咁!  其它嘅菜菇丸類, 可以話係一般, 冇驚喜!  連最後食嘅乳酪雪糕都真係味道好淡!

唔係貴, 但亦唔見得好抵食!

用餐日期: 2016-07-06
是次消費: 每人約$163 (晚餐)

2016-07-07
類別 : 韓國菜燒烤

呢日farewell一個公司同事, 所以去食好啲! 喺附近試咗呢間午市70分鐘燒肉放題! 好奇怪, 上黎OR見到啲人啲相, 呢間嘅燒板係圓形嘅, 但我哋去嘅當日, 佢已經係長方形打斜鐵板, 感覺新穎咗, 因為我之前去食過另一間都係用斜板! 而且見好多食評好似麻麻, 但我又覺得OK!  可能因為食晏嘅關係, 要求唔太高, 但$88燒肉放題, 其實都算唔錯了, 雖然確實有啲肉係唔太好食! 去到只有一張枱2個學生喺度食, 我哋5個就坐卡位! 我今次冇影到相, 只有一張單據嘅相! 薄切五花肉應該係最好食嘅, 五花腩都唔錯, 夠爽口! 鐵板旁嘅粟米芝士蛋我哋都encore咗一次, 只係略嫌芝士唔夠多, 所以味道唔重。千祈唔好叫厚切牛, 因為真心麻麻! 服務都唔錯, 係可能比較少waiters, 要等到見到人先可以叫嘢, 但一叫都好快有反應!

用餐日期: 2016-06-24
是次消費: 每人約$97 (午餐)