中文 | English
sheepwing
我是sheepwing。
食評會員 0次成為首位寫食評會員
sheepwing  等級2
顯示選項: 所有香港 澳門

2015-10-04
類別 : 台灣菜

時不時都會食下的小店,老實講呢到的pasta 唔係好特別,但就好有香港地「豉油西餐」的感覺。用帶有中式料理的風格做西餐,但我卻覺得好有特色。其實味道都中上,比茶餐廳好又算不上西餐廳規格。特別一提的是這裡有蜆殼粉食。是許多地方都吃不到的。但不明為什麼沒有食評提到。

2013-02-04
類別 : 新疆菜中菜館

食之前其實都知大漠出名在食羊,我本身唔食羊,但朋友話想食,所以咪陪佢去law!!
睇Menu 時,原來非羊類嘅選擇都幾多!咁就好喇!我哋一行五人,點菜如下,哈哈....可能個菜名有D出入😛
牛尾湯,一大碗足夠五人飲,味濃料足,正👍
串燒六串,雞、牛、羊!我只食咗雞!好滑!如果有沙嗲醬就正喇!哈哈,不過唔係食馬拉嘢嘛!
哈蜜瓜炸牛腩,好得意嘅口感,原來哈蜜瓜可以炸ga!! 仲補存到D果汁!
仲食咗一個炸辣雞,但因為我掛住講電話,俾班fds 食曬😭
羊架,sorry 我冇食,但朋友話好食
紫椰菜,呢個好好味👍👍👍我鍾意佢有青提子乾!
鴨胸,omg......超好味呀!佢有D甜甜酸酸嘅汁,超惹味!我覺得我可以一個人食曬成碟!
之後我哋每人叫咗杯飲品,友人叫咗羊乳酪,佢話冇羊騷味ga 但我唔敢試,我叫咗個蜜糖桂花茶,好飲呀!如果有得凍飲更好!

總之就係以一個唔食羊嘅食客嚟講,我都會推薦嘅餐廳!

另外提一提,原來十點半last order!! 我九點幾去到,好彩都趕得切!服務好上菜快!

支持支持😊

推介美食: 鴨胸
是次消費: 每人約$150

2018-01-10
類別 : 港式大牌檔糖水舖懷舊老店甜品/糖水中式糖水

這種小販檔的食檔是從前60、70年代最常見的檔口,那些年有錢人住在平路上,是比較窮的人才住上斜坡或山上,時移世易隨著平地上的樓房越來越高,商廈一座接一座,香港的富戶開始搬上山上,喜歡高眺香港的景緻,所以本地人都會把住在「半山」= 住豪宅掛鉤。但其實如果你有閒情慢遊中上環一帶的斜坡,雖然近幾年越來越多豪宅落成,但以前的舊樓還有不少,可以想像到以前半山曾經是怎樣的。
好了東扯西拉得太遠了,像「玉葉」這樣的小販檔其實買少見少,因為那些年政府要收地,為了安置當時盛行的無牌小販(總不能斷掉人家的生計)當時政府發出了很特別的小販牌照(從那時以後都不再發出這類牌照),這一類牌照只可以世襲不可以轉讓,但隨著從前的小販都退休或是去了別處開鋪進店了許多牌照已經交回政府,所以等現在這些年老的檔主退休後,這些小販檔就會成為歷史,要回味或許只可以從電影中看到了,例如王家衛的花樣年華中張曼玉與梁朝偉就是常常在這種檔口買宵晚。

玉葉的老闆是兩夫婦,從前一個賣糖水一個賣麵食,他們的檔口就在彼此的對面,聽老闆說以前會兩邊都開,各自各做生意,但後來大家年齡大了兼顧不了兩個檔口,就直接只開一檔把糖水加麵檔合併了。

玉葉的麵食我覺得做得很好,以同類比較比很多地鋪麵店都要好,麵很彈牙,湯底濃郁,雲吞保留從前的「細容」小金魚的大小一匙羹一口,份量是宵夜的份量,女士吃或者夠,男士可能要兩三碗吧,但這也是這類食檔的標準份量因為「細容」是飯前的加餐或是飯後宵夜。

今天我點的是豬手雲吞麵,豬手剛剛只剩我這一份(yeah lucky) 炆得很淋很有味,雲吞就是普通的雲吞沒有什麼花樣,這店就是台灣說的「古早味」最正宗的雲吞麵就是這樣。

小店每天下午1時開檔,大概都是11時收檔當然視乎老闆當天的生意決定,有時早收有時夜收。所有公眾假期都沒有開檔,我能理解的畢竟老闆都老了而且主要做街坊以及附近寫字樓生意,公眾假期都沒有什麼生意所以何不休息,中環有很多食店都是這樣。

各位如果想體驗一下舊香港情懷,不妨考慮這小檔。

是次消費: 每人約$50

2017-09-07
類別 : 越南菜

昨晚用網上外賣平台 叫咗呢間野嘅外賣。叫咗兩碗粉、燒蝦、牛肉串、雞翼。除咗牛肉串係正常味之外,其他所有食物都啖到好似俾醫院嘅病人食咁樣。就算我落晒佢俾嘅醬油都係冇乜味。最大鑊係D燒蝦,燒到好乾身,令到我懷疑佢係燒完賣唔晒再燒返熱黎賣。

燒雞翼果層皮亦都係燒到有些柴皮咁,係個串燒牛肉,牛肉粒保持有汁嘅,亦都feel到啲牛肉入到味,係成晚最好食ga la! 因為係有味ga.

Anyway, 可能落餐廳食會好D la.如果我路過的話可能都會再入去叫碗粉麵試吓。

2017-03-27
類別 : 西式酒吧樓上cafe甜品/糖水雪糕/乳酪西式糕點

因為上網睇到相覺得好得意所以上黎試一試。
可以用OpenRice made reservations 係幾方便嘅。
Booked 8pm 上到黎冇乜人,心諗可能我地真係太早食甜品,咗一個富士山同一個drop the tears.

講真,都知呢D呃like 甜品係收貴D都正常,但話晒收得我幾同二百幾嘅價錢,點都應該要係好食啦。

點知,個富士山明明係有三層,但乜layer口感同有分別嘅味道都冇,我真心係因為俾咗二百幾唔想唔食地迫自己食多兩啖,但真係唔好味,所以有大半座山都係冇食到。
個草地問佢係乜造成,明明話係橙味蛋糕,但我乜橙味都食唔出,蛋糕亦冇乜味。呢個甜品真係中伏。

Drop the tears 係比較有味D, 但都唔會值呢個價,但睇佢地製作係幾得意嘅。可惜係D味真係唔多夾,我個人真係唔識欣賞。D smoke 嘅味似係為咗要做出煙嘅效果而加入。

我地一行三人都係咁覺得。total 差不多$500落樓。