中文 | English
hoie
我是住在沙田的hoie。我是一名hea,在觀塘工作。我最常於尖沙咀沙田出沒,最鍾意韓國菜日本菜土耳其菜露天茶座咖啡店茶餐廳/冰室,Starbucks Coffee同串燒素食涼茶/龜苓膏,零食。
食評會員 17次成為首位寫食評會員
hoie  等級4
顯示選項: 所有香港 澳門

2017-06-06
類別 : 日本菜咖啡店日式西餐無肉餐單

都好耐冇去SUZUKI開餐喇,本來都唔係揀來呢到食,都係因為原本想去的餐廳冇位,之後一諗就諗到呢到,所以就來啦。
雖然多年沒來,我地一行三人食完都尚算滿意嘅。

呢日下午點了:
① 冰滴咖啡 Iced Drip Coffee ($43)
② 鈴木獨家調配 SUZUKI House Bled ($42)
③ 鈴木水 (Santa Vittoria 意大利有氣礦泉水) ($16)
④ 蕃茄他他多士 Brushetta ($48)
⑤ 日式雜菜搽茶冷麵 Japanese Mixed Vegetables Matcha Soba ($76)
⑥ 羽衣甘藍南瓜沙律 ($78)
⑦ 清酒味噌煮海蜆 Sea Clam with Sake & Miso ($52)
⑧ 野菌三文魚比薩 ($62)
Sub Total = $417
10% Service Charge Total = $459

smile蕃茄他他多士:多士面有少少香草又香脆,蕃茄他他有橄欖片好清新酸酸地好食。

yummy羽衣甘藍南瓜沙律:好清爽健康,羽衣甘藍脆脆的,軟軟的南瓜加上紅腰豆同松子一齊配黑醋汁好味。

smile清酒味噌煮海蜆:海蜆細細隻都幾清甜美,清酒味噌汁味道帶咸連同豆腐一齊食都唔錯。

yummy日式雜菜搽茶冷麵:冷麵嘅麵質彈牙,雖然茶味唔太出,但撈左個汁好食,加上有三色椒腐皮同蠶豆,口感好好。

smile野菌三文魚比薩:餅底薄到比餅乾更薄,好鬆脆;

shocked冰滴咖啡:咖啡味普通,香味也沒有,只有少少甘味。

smile鈴木獨家調配蒸餾咖啡:香濃且芳香,酸度剛好。

推介美食: 羽衣甘藍南瓜沙律, 日式雜菜搽茶冷麵
用餐日期: 2017-06-03
是次消費: 每人約$459 (午餐)

2017-03-31
類別 : 意大利菜咖啡店少鹽少糖食店薄餅無肉餐單飲o野傾計

已經好耐冇來HABITU開餐喇,呢晚本來揀了另一間Cafe,但睇完Menu見冇野啱食及有限時90分鐘用餐,即時唔想幫襯。跟手就即刻諗起呢間HABITU,打電話問過有冇限時用餐時間,職員話有90分鐘,但如果唔係繁忙的話,可以繼續用餐。唔講咁多,即刻過去啦。
可能係平日關係,店內仍有3分1吉枱,我地都好快搵到目標叫野食。其實以前來過用餐都幾滿意嘅,唯一可惜嘅係已經冇左愛爾蘭咖啡,比較失望,希望日後Menu可以加返落去啦。

① Pure 65% Chocolate Cake ($38)smile
② Domaine de l'Ecu Muscadet ($62)
smile

③ Barbera d'Alba Tre Vigne 2012 ($76)
smile

④ Grilled Chicken Quesadillas 香烤墨西哥雞肉薄餅 ($98)
yummy

⑤ Blue and Gold Nachos 香辣肉醬焗雙色粟米片 ($88)
smile
⑥ King Prawn Super Bowl with Cranberry Vinaigrette 大蝦牛油果藜麥沙律 ($98)

Sub Total = $460

10% Service Charge Total = $506

Pure 65% Chocolate Cake:小小纯朱古力蛋糕 Rich & Decaden,面層光滑蛋糕層厚而不重,係嘴裡融化,中間好軟,味道好。

(左) Barbera d'Alba Tre Vigne 2012:聞落有紫羅蘭香氣,酒體圓潤順柔易入口,有櫻桃香味,酸度清爽,唔錯。(右) Domaine de l’eau Muscadet:有蘋果同桃味,入口酸度清爽有帶果香,有少少花香氣,幾好。

香烤墨西哥雞肉薄餅:薄餅香脆,包着烤雞同菠菜茴香調味配酸忌廉同牛油果醬好開胃,好味道,只是略嫌烤雞太大件,如果將之手絲平均分佈更好。

香辣肉醬焗雙色粟米片:份量都幾大,原味同藍粟米片交疊,我就覺得藍粟米片比較厚硬且脆,係好食過原味D嘅;係粟米片上有一層厚厚溶了的芝士在肉醬上,熱熱的係好味嘅,只係耐左令粟米片淋哂就難食D;另頂層有2款醬係牛油果醬和Cream Cheese,2款都好味,我較鍾意Cream Cheese,順滑D,整體係OK嘅。

大蝦牛油果藜麥沙律:睇落份量唔多,夠一位女士食用嘅;食過呢到嘅沙律一直都幾唔錯,呢個同樣讚,大大隻烤蝦好新鮮,肉質唔韌且香。羽衣甘藍同藜麥當然好夾,用紅莓果醬調製的果醋汁配牛油果都幾好食,總好過用芝麻醬咁膩。

題外話/補充資料:
記得係用餐中途,鄰座幾位女士開著電話大大聲睇片,真的好騷擾,所以請職員可否處理下略為減少聲量,職員都好醒目地不直接過去便處理了,讚嘅。
推介美食: 香烤墨西哥雞肉薄餅, Barbera d'Alba Tre Vigne 2012
用餐日期: 2017-03-30
是次消費: 每人約$506 (晚餐)

2017-01-24
類別 : 美國菜咖啡店沙律西式糕點 飲o野傾計

雞沙律芝士意大利軟包 Rosemary Chicken & Swiss Cheese Panini ($29) smile
軟包表面有迷迭香,食落軟熟味道滿濃的,包好食;雞沙律餡比較少,雞胸肉有少少咬口,裡面除左瑞士芝士更有芹菜,口感係幾豐富,因為撈左蔬菜,食落冇咁膩添。

日式照燒雞肉蕎麥麵沙律 Soba noodle with Teriyaki Chicken ($48) smile
本來都覺得幾貴嘅,不過拆開盒睇到材料有蕎麥麵、照燒雞扒、海帶、糖心蛋、沙律菜都幾豐富,咁睇落就OK啦。
整盒最正係糖心蛋,好有蛋味;蕎麥麵冇蕎麥味有點失望;照燒雞扒算幾嫩唔韌;海帶同沙律菜都新鮮,整盒底都用沙律菜墊住,份量都幾多,整體算唔錯。

用餐日期: 2017-01-22
是次消費: 每人約$77 (下午茶)

2017-01-24
類別 : 日本菜甜品/糖水雪糕/乳酪

呢晚因為食完dinner時間尚早,就諗食甜品啦,一諗就想到來呢間食抹茶,本來都諗住多人要等位就唔食架喇,可能時間真係仲早所以去到剛好有位,即刻入去啦,店員帶我地去廚房門前,我坐係到都可以睇到裡面整甜品。入到來,一睇Menu就即時諗到食咩啦~
① 三色雪糕窩夫 Three flavour Waffle Cup ($59) smile
② 宇治金時抹茶沙冰 Uji Kintoki Espuma Kabigon ($65)
Total: $124

三色雪糕窩夫:材料有焙茶雪糕、抹茶雪糕、北海道牛奶雪糕、栗子、白玉、紅豆同榛子窩夫杯以花型窩夫碗載著各種材料,賣相係幾靚嘅!知道呢間Via Tokyo最著名抹茶味雪糕,所以對佢都幾大期望,忍不住第一口嘗抹茶雪糕,奶味重,但帶著抹茶本有的苦澀味,味香醇帶回甘,好食。再嘗3.6牛乳雪糕,奶味真係好濃厚且細滑,密度高,頗甜;再到焙茶雪糕,茶味濃唔苦,少少甜都係好食。睇menu寫係Hazelnut Waffle Cup,但冇榛子味係有少少失望嘅,好在窩夫做得挺薄身只係唔夠脆口。白玉子雖然有白色同綠色,但都係冇味嘅,煙韌不黏牙。紅豆份量少頗甜,糖漬栗子都係好甜。

宇治金時抹茶沙冰:呢個一直係我最愛甜品,睇住店員係裡而整,更感期待;當睇住佢係我面前真係幾興奮,好靚呀,同Menu張相一模一樣,讚!沙冰輕軟,沒有小冰粒,刨得好;自製抹茶漿同包住沙冰的抹茶忌廉富抹茶苦澀味,對我愛抹茶味來講,超鍾意。沙冰底層同中層都混有紅豆,可能呢個抹茶苦澀濃郁D,所以同頗甜的紅豆一齊食更覺夾,好食!

推介美食: 宇治金時抹茶沙冰
用餐日期: 2017-01-23
是次消費: 每人約$124 (晚餐)

2017-01-17
類別 : 西式薄餅漢堡包

要係尖沙咀搵食其實都幾難,想搵間要靜又要啱食嘅對我地更難,有日行開美麗華,見到呢間睇落幾好咁噃,也可以Book位,就一於揀佢啦。約好1930來到,環境暗暗,周圍已經有不少人了,但都唔太嘈,都幾難得喇。呢到有處好係8點前的飲品係Happy Hour有半價。
細選之下最後點了以下食物:① Brooklyn East India Pale Ale ($65)smile
② Passion Fruit Martins ($65)
yummy
③ 法式白酒煮青口 Mussels Mariniere ($120)
yummy
④ 招牌沙律配烤蝦 Chop Chop Salad (Prawns) ($138)
smile
⑤ 澳洲草飼牛柳 Aus Grass Fed Tenderloin (9oz) ($288)
shocked

Sub Total = $676

10% Service Charge Total = $744

Brooklyn East India Pale Ale:酒精濃度達6.9%嘅佢,口感依然相當清爽,有柑桔香氣,都唔錯。

Passion Fruit Martins:我呢杯裡面以Vanilla vodka, passion fruit puree & passion fruit liqueur 勻成,酒味其實唔算好重,帶百香果甜酸味,都幾好飲;店員更係我而前點火,好靚喔~

法式白酒煮青口:一鐵板上來有8~9隻,青口大大隻肉厚,唔韌好順滑;見到有蒜蓉、紅蔥頭、香茜同芹菜,雖然係底部的醬汁偏咸,不過都覺得好食的,如果提供少少麵包就更perfect哩。

牌沙律配烤蝦 :想食沙律不知選那個好,問店員有沒有推介,佢揀呢個比我地,內有火箭菜、羅馬生菜、烤紅菜頭粒、紅甜椒、牛油果、蘑菇、羊奶芝士同水瓜柳,另外加烤蝦,3隻烤蝦肉質實了點;另外也有3款醬汁,最好食係蜜糖芥末醬,整體幾好。

澳洲草飼牛柳 (9oz):說真的,見到呢碟上枱時,我地都覺得賣相有少少失望;牛柳厚厚的,仍然多汁細嫩嘅,側邊的原個蕃茄好食好新鮮好多汗。

推介美食: 法式白酒煮青口
堂食等位時間: 0 分鐘
用餐日期: 2017-01-13         慶祝紀念: 生日
是次消費: 每人約$744 (晚餐)