中文 | English
hoie
我是住在沙田的hoie。我是一名hea,在觀塘工作。我最常於尖沙咀沙田出沒,最鍾意韓國菜日本菜土耳其菜露天茶座咖啡店茶餐廳/冰室,Starbucks Coffee同串燒素食涼茶/龜苓膏,零食。
食評會員 17次成為首位寫食評會員
hoie  等級4
顯示選項: 所有香港 澳門

2019-11-30
類別 : 西式咖啡店麵包店雪糕/乳酪薄餅漢堡包飲o野傾計

來電影中心就多,有時未入場都會來呢到睇下有冇好書買,一直都想試下呢到咖啡,今晚終於品嚐到喇。

我們二人八點幾散場後來到,雖然人流行多,但不失寧靜,非常好。
在Counter點好晚餐搵個好位,十分鐘後店員陸續上餐:-

❶ 火箭菜型枝竹風乾火腿沙律 Artichoke and Rocket Salad with Parma Ham ($68)
有芝士Parma Ham蕃茄乾配火箭菜好食,只略嫌沙律汁的油多了點,食到最後一口都係油,整體係抵食嘅。

❷ 牛背扒配薯條 Blade Steak with Fires ($128)
肉質肉味幾好,冇overcook,薯條夠熱脆口好好食。

❸ 凍愛爾蘭咖啡 Iced Irish coffee ($52)
最高一層奶油好滑,威士忌味唔重 (重D就更好啦)

❹ Mak’s Brewery x Kubrick 哲學醞釀啤酒 ($64)
一個字,好飲!麥味同咖啡味兩者恰當,飲完仲想飲

Total: $312
推介美食: 火箭菜型枝竹風乾火腿沙律
用餐日期: 2019-11-29
是次消費: 每人約$312 (晚餐)

2018-12-29
類別 : 西式美國菜扒房酒吧漢堡包

尋晚未到7點walk in來到,當時店裡仍很多位,店員問我地飲野家食野想坐外面定裡面,我地揀左裡面,坐低無耐,先上餐包,再介紹今晚有什麼推介、Happy Hour 直到8點等等,都幾好禮貌服務唔錯。

呢晚只叫野食冇飲野喇。
① Salmon Kale Salad 三文魚藜麥羽衣甘藍沙律 ($108)
② Chicken Quesadillas 墨西哥芝士雞肉洋葱餡餅 ($68)
③ U.S. Hanger Steak (8oz) 燒美國側牛腹扒 ($198) + Thick Out French Fries 香炸粗薯條 ($38)
Total = $412

餐包:麵包好軟身,加埋黑醋橄欖油好食噃。

三文魚藜麥羽衣甘藍沙律:芝麻醬經已將沙律撈勻哂,睇落醬唔太多,其實已經好夠;估唔到三文魚份量都幾多,但因為我好怕食熟嘅三文魚腥味,呢個都有少少,不過肉質煮到好滑,我都接受到少少腥,OK嘅;其餘嘅菜好新鮮,加埋藜麥好飽肚好食。

墨西哥芝士雞肉洋葱餡餅:有3款醬 Sour cream、Salsa同牛油果醬,其實薄薄嘅玉米餅皮已經包住大量芝士洋葱雞肉,已經好夠味,濕潤到有少少膩的口感,不過係好食嘅,附上的 3款醬只係點綴一下。

燒美國側牛腹扒 (7成熟):外層帶微微焦香,肉紋分佈平均,肉味頗濃郁,尚算唔錯。

香炸粗薯條:好脆,如果可以燶多一點點就好喇。

題外話/補充資料:
食物服務都幾好,可惜嘅係人聲太嘈,隔壁枱枱傾偈都好似嗌出聲咁大聲,我就覺得想好好同朋友傾偈就好難 了。
推介美食: 墨西哥芝士雞肉洋葱餡餅, 三文魚藜麥羽衣甘藍沙律
堂食等位時間: 0 分鐘
用餐日期: 2018-12-28         慶祝紀念: 生日
是次消費: 每人約$412 (晚餐)

2018-05-11
類別 : 日本菜火鍋

本來一心去食生蠔的,點知一個星期先睇到報紙話果間店有人食物中毒,我地都驚左,記得一次行LCX見到塚田農場,就決來轉陣來試下啦。
我地每次來都係晏晝見人流唔多,第一次夜晚來到,估唔到平日夜晚都幾多人,店內環境大玻璃對住維港、樓底高座位寬敞坐得舒服,最好嘅係唔會聽到隔離枱對話,店員態度都好好,只是覺得播嘅歌有時太過似落Bar feel 而已。

呢晚我地叫左:
① 美人鍋 (2人前) BIJIN NABE ($380) 追加白飯 (add rice) ($15)
② 鰻魚忌廉芝士美人卷 Eel & Vream Cheese Rice-paper Roll ($48)
③ 辣味三文魚青瓜 Spicy Salmon & Cucumber ($38)
④ 梳乎厘玉子燒 ($78) 追加 蟹肉 ($10) Japanese Omelette add Crab Meat
⑤ 美人雞尾酒 BIJIN Cocktail - 櫻 (SAKURA) ($88)
⑥ 抹茶Beer ($82)
Sub Total = $739
10% Service Charge Total = $812.9

mad美人雞尾酒(櫻SAKURA):加入紫蘇葉同梅酒,紫蘇味比梅酒味更重,味道略嫌偏淡。

mad抹茶 Beer:本以為真的用抹茶釀製而成,原來不過是綠茶粉和啤酒的混合物,玻璃底部有大量綠茶粉末,但沒有棒作攪拌,飲落去只有普通啤酒味道,到最後食到抹茶粉先有抹茶味,當普通Beer都OK嘅,但而家唔特別喇。

yummy辣味三文魚青瓜:大大條青瓜配三文魚,醬汁淹得好,好味又新鮮。

smile鰻魚忌廉芝士美人卷:本身鍾意食紙米光,呢個雖然細細條切成4件,都食到裡面各種配料味道,忌廉芝士配鰻魚味道都幾清新,另有一種醬汁都幾好,但食極都唔知原料是什麼。

excited梳乎厘玉子燒蟹肉:好邪惡的玉子燒呀~~ 賣相來到已經靚靚,中間切開霧煙見到蟹肉同蛋汁流出,外面微脆內裡軟綿綿的蛋好有蛋香味有少少甜,真心推介。估唔到係追加$10的蟹肉份量都唔算少噃。

yummy美人鍋:配料主要有大雞件4舊、2款雞滑、雜菜、豆腐3樽、金菇、粟米、腐皮葱串、秋葵、黃甜椒、日本蘿蔔和青瓜等等。
先用一個鍋上用雞湯精華熬成一大粒骨膠原啫喱上電爐,經理說5分鐘等溶左會有同事來幫我地砌個鍋,時間真係較得好好,5分鐘後,店員先盛一小碗湯比我地品嚐原味後先再放料砌靚靚,砌好便說約10分鐘就可以食喇。
原味湯頭好濃郁好重雞味係正嘅,雞肉都好食,雞肉丸分有黑白芝麻同原味,2者都好食,另有3款汁料都唔錯。其他配料吸收雞湯的精華都好好食。

推介美食: 梳乎厘玉子燒, 美人鍋, 辣味三文魚青瓜
堂食等位時間: 0 分鐘
用餐日期: 2018-05-09         慶祝紀念: 紀念日
是次消費: 每人約$813 (晚餐)

2018-04-23
類別 : 西式咖啡店麵包店薄餅All Day Breakfast

一年一度約中學Miss食Lunch,係觀塘揀了多間Cafe的環境都未合我心意,最後記得一次係Mega Box行海濱時發現呢間Cafe環境唔錯,所以決定來喇。
我地一行3人係兩點到達,都估唔到呢個位置星期六都幾多人,可幸的是雖然Full哂咁滯,但一啲都唔嘈。

呢個時間先到,我地都當係下午茶而已,所以只點了一個Set同麵包Share:
① Parma Ham, Cheese, Tomato & Cucumber Panini ($88)
② (Lunch Set) 慢煮雞胸伴意大利風乾煙肉燴珍珠洋薏米 ($138)
     Slow-cooker Chicken Breast with Pearl Barley Risotto & Pancetta in Cream Sauce
③ (Lunch Set) Soup of the day + American coffee ($58)
Sub Total = $284
10% Service Charge Total = $312

Daily Specials

Daily Specials

smileSoup of the day:係南瓜蟹肉忌廉湯,上枱裝湯的器皿已經加分,湯好濃稠好滑,蟹肉分量也不錯,好味。

lol慢煮雞胸伴意大利風乾煙肉燴珍珠洋薏米:本身洋薏米煮起來質地會黏稠嘅,呢個用左Risotto煮法,效果好好,汁的味道同洋薏米好夾,雞胸煮得好腍夠入味,好食。

smile意大利三文治:個Panini似係蕃茄味,香脆好食,除蕃茄青瓜外,估唔到裡面會有牛油果,Parma ham 鹹香,芝士少到到多覺有,整體都幾好。

lolAmerican Coffee:唔錯,比外邊飲香濃。
③ (Lunch Set) Soup of the day + American coffee ($58)

題外話/補充資料:
全店唯一一個女子服務員態度好好,好有禮貌。
推介美食: 慢煮雞胸伴意大利風乾煙肉燴珍珠洋薏米
用餐日期: 2018-04-21
是次消費: 每人約$312 (下午茶)

2017-06-22
類別 : 法國菜咖啡店甜品/糖水

都有好一排冇來喇,上次來係見有位先去食,今次係專程來開餐嘅,只因上次老友見有人食漢堡好吸引,所以就話下次一定一唻食喎,而我就當然有人請就唔客氣啦。

今餐我地點了:
① 現磨咖啡 Regular Coffee ($35)
② Kronenbourg Deli 1664 ($48)
③ 無花果巴馬火腿沙律 Fig & Parma Ham Salad ($88)
④ 普羅旺斯燉雜菜法式蕎麥薄烤餅 Ratatouille Crepe ($78)
⑤ 肉眼牛扒雜菜蘑菇漢堡(竹碳軟包)配薯條 Rib eye steak burger with ratatouille & Portobello mushroom (sesame bun) ($168)
Sub Total = $417
10% Service Charge Total = $459

現磨咖啡 Regular Coffee:用嘅咖啡豆唔錯,咖啡味香帶甘。

Kronenbourg Deli 1664:帶有清新果香同麥味,清爽易入口。

smile 無花果巴馬火腿沙律:份量唔大,無花果特甜,連咸咸的巴馬火腿同新鮮沙律菜一齊食,很醒胃。

mad 普羅旺斯燉雜菜法式蕎麥薄烤餅:坦白講睇個款其實有D失望嘅,Size細外配料也很少;可幸係蕎麥薄烤餅香脆,但燉雜菜味道普通。

excited 肉眼牛扒雜菜蘑菇漢堡配薯條:呢到嘅burger樣貌真係好吸引,呢個竹碳軟包雖然冇咩包味,但非常鬆軟,肉眼牛扒味香濃又富肉汁,中間夾雜烤雜菜同一大片厚香烤蘑菇,好味;另外鮮炸薯條幼幼少少咸多多脆,好食。

推介美食: 無花果巴馬火腿沙律, 肉眼牛扒雜菜蘑菇漢堡
用餐日期: 2017-06-20
是次消費: 每人約$459 (晚餐)