中文 | English
luiluicoolk
我是luiluicoolk。
食評會員 0次成為首位寫食評會員
luiluicoolk  等級3
顯示選項: 所有香港 澳門

2017-05-03
類別 : 港式粥品

由細到大都好鐘意食粥,無論白粥或任何粥,經過試下食,粥底好綿,唔差,老闆好人,有人情味,有生滾粥或普通粥,唔會趕客,可以慢慢食,價錢好公道,好合理,唔貴,油炸鬼好好味,係新鮮炸,每次經過都會去食!likelikelike香港地尼d粥店已經越來越少啦,我好支持本地小店!只要用心,待客態度好,食物一定有水準!唔差!要試一試!講真!環境都算清潔,粥底唔會求其,炒麵都好食!我每次去都一定叫魚片粥,炒麵加油炸鬼!脆的油炸鬼係令人感動的!flower
推介美食: 油炸鬼,任何粥
用餐日期: 2017-04-30
是次消費: 每人約$45 (早餐)

2017-04-10
類別 : 港式涼茶/龜苓膏

現在有很多涼茶舖越賣越貴,飲一杯菊花茶都收成15-20蚊不等,出名果幾間更離譜,尼間涼茶舖我光顧了有差不多7年有多,7年間不見有不停加價,龜靈膏都只是賣$35蚊,普通涼茶都係賣緊$8蚊,另外一提既係尼度既茶葉蛋好入味!我經常都會買來食!價錢一d都唔貴!態度親切,街坊人情味重!可堂食,地方清潔,不過可惜無火麻仁,龜靈膏系有藥味的,不像某些店像大菜糕甘,個人推薦雞骨草,龜靈膏同超入味既茶葉蛋,4蚊只咋!wow
推介美食: 龜靈膏,茶葉蛋
自取等候時間: 0 分鐘
用餐日期: 2017-04-09
是次消費: 每人約$15 (下午茶)

2017-04-10
類別 : 港式川菜 (四川)中菜館水煮菜式

今晚突然想吃辣,經過見到有辣雞煲和水煮魚,二話不說就和老公去試一試,我們點了辣雞煲和水煮魚,皮蛋尖椒加生腸,兩個人叫這麼多食物,有點兒誇張,但全部都食得清,可能我們實在太愛辣,尼間的價錢很合理,老闆娘好好人,如果喜愛辣雞煲,可以一試!有不一樣的滋味!like以前試過食過好幾間辣雞煲,有些要限時食,尼間唔洗,滾住食,熱辣辣好味,又有燈籠椒加勤菜底,食時唔會覺得油,因為有菜,再加上有大量香菜,送飯一流!會再光顧!tongue
推介美食: 辣雞煲,水煮魚
用餐日期: 2017-04-09
是次消費: 每人約$175 (晚餐)

2017-03-19
類別 : 粵菜 (廣東)懷舊老店粉麵/米線

以前食九記講真係好食,牛腩真係好入味同一舊舊,以家去九記食牛腩係鞋口又無牛味,仲要係碎牛腩...我懷疑賣唔晒用來煮咖哩牛腩(碎牛),我叫左碗清湯腩河同咖哩牛腩伊,清湯無牛肉既味,滾水加牛(鞋肉多肥膏),咖哩伊成碗係牛肉絲無牛腩,好鹹好多味精,兩碗都未食完係甘比人問食完未?收得未?真係好無癮,我比錢食架,我答食緊咯,你見唔到?跟住有個阿叔伙記就話比收錢果個話2分鐘食完,暗示叫我2分鐘食完咩!我費事理,比錢時收錢果位話食野快手,我地有大把客等緊位,少你一個唔會無生意!洗唔洗甘對客講野尼?我叫左2碗何來可以快食?唔通倒入口咩!今次真係好激氣!聽完我費事答,中環地方無必要!比完錢多謝都無聲!仲眼超超甘
堂食等位時間: 30 分鐘
用餐日期: 2017-03-18
是次消費: 每人約$98 (晚餐)

2017-03-15
類別 : 港式茶餐廳/冰室粉麵/米線

有次見新開,又鐘意食牛雜,所以入去試下,香港唔係間間牛雜粉麵都好食,好食果幾間服務態度奇差,就算幾好食我係唔會令自己食得唔開心仲要比錢食!尼間牛雜真心講好味,一碗係好足料,就算話要多蔥,真係會另外比多,某些牛雜湯粉店你要求話要多蔥係等同於求人甘!除左牛雜,尼度有小菜食,有豬紅,有滷水鵝果d野食,滷水豆腐好滑,價錢唔貴!街坊價!入去食好有人情味,食得好自在!所以我經常同老公去食,伙記老細對任何一個客人都好用心!食物水準真係值得一試!
推介美食: 鵝片豆腐底,牛雜粉,豬紅
用餐日期: 2017-01-12
是次消費: 每人約$60 (晚餐)