中文 | English
tensora
我是tensora。
食評會員 0次成為首位寫食評會員
tensora  等級1
顯示選項: 所有香港 澳門

2013-10-31
類別 : 港式中菜館海鮮水煮菜式

今次已經係我第三次黎呢度食啦, 第一次同朋友試過好食, 索性中秋同屋企人黎呢度做節, 到第三次黎食宵夜,試過個宵夜後, 我決定同大家分享一下, 將我食過幾次既幾張相放出黎, 希望一啲有質素既小店可以留得低, 呢度雖然呢度地方唔係大, 但夠乾淨, 食物一啲都唔馬虎及服務水準都一流, 服務員態度好之餘, 會係咁幫你加茶, 有時間仲會同d客人傾下計, 了解下食物質素同埋客人既意見! 讚!

寫番中秋做節飯個餐先:

青瓜
青瓜夠冰涼, 醬汁有辣有唔辣,同出面其他既醬汁有啲唔同, 用黎做前菜好岩, 開胃
(但忘了影相^^")

豬仔骨
豬仔骨好似係用近骨既位置, 有少少肥,唔理啦XD,但真係勁香,唔會硬, 尤其係啲配料, 仲香, 我估應該落左小小蒜鹽, 餸飯一流

避風塘炒蟹
我怕麻煩, 所以唔食蟹, 但因為阿哥鍾意, 所以叫左一隻, 真係好大隻, 見阿哥個食相, 我諗應該好好食,仲抵過銅鑼灣好多,但我最欣賞係個二食用返啲避風塘蒜蓉炒新竹米, 嘩.. 香到呢, 出面無得咁食, 推介!!

川辣雞煲
由於我最愛雞煲,見到有, 一定要嗌個黎試下, 一試不得了, 啲雞好嫩滑, 一啲都唔鞋口,份量仲幾多下, 同埋有我鍾意四川麻麻地個隻味道, 仲有個汁都好正, 下次可以ENCORE 呢個

蒜蓉粉絲蒸聖子
聖子好大隻!!!$38蚊一隻真係好抵~~而且好新鮮! 值得推介~
呢晚仲叫左d小食同湯等等, 埋單1000蚊有找~~抵wo~!

後來like左佢地facebook, 知道左佢地之前推出 "粥" 在宵夜時段,同班FRIEND 玩完咭GAME, 今次特登黎食, 食完今次第三次先決定食呢個食評的….

雞粥 + 水蟹粥
嗌左一鍋雞粥一鍋蟹粥, 第一個感覺係真材實料, 鍋雞粥都有,7舊雞, 蟹都有5,6 舊, 都只係 $48一鍋, 雞好滑, 唔知係咪同上次雞煲一樣? 粥底好綿得黎唔會好似水咁, 上枱個陣仲見到有啲泡滾下滾下, 所以應該係既滾既~

蜜椒雞翼
個汁好好味, 而且將雞翼分左做一半, 食起上黎好方便~

呢晚宵夜encore青瓜, 雞煲, 聖子, 豬仔骨...埋單每人80蚊~抵抵抵!!

總括黎講, 係一間有誠意小店! 值得推介~

推介美食: 避風塘炒蟹,雞煲,粥,聖子
堂食等位時間: 0 分鐘
用餐日期: 2013-10-26
是次消費: 每人約$80 (宵夜)

推介此食評

你覺得這篇食評: