中文 | English
Tang Lamlam
我是住在屯門的Tang Lamlam。我最常於旺角屯門出沒,最鍾意日本菜車仔麵壽司/刺身烏冬
食評會員 0次成為首位寫食評會員
Tang Lamlam  等級2
顯示選項: 所有香港 澳門

2011-02-17
類別 : 粵菜 (廣東)中菜館點心中式包點

情人節唔想黎黎去去食西餐, 貴夾唔飽 就走左去九龍城試譚點!

推介排名分先後~

chopstick 一口漢堡 呢個一定要推介啦~! d芥末真係好味到不得之了, 食完想再食

chopstick 鳳爪 好味,食得出放左好多材料(味精)落去, 但未至於重口味到難入口, 最驚喜係底層平時會用薯仔佢用鳥冬

chopstick 蝦餃 d蝦真係大到你唔信呀! 一籠兩件價錢除返開拍得住酒樓,但堅好味的

chopstick 牛柏葉 重口味最岩食, 好多薑+蒜頭, 幾好幾好

chopstick 叉燒包 好細個,無咩特別

chopstick 海鮮卷 食唔出有海鮮(?_?), 同炸春卷差唔多

chopstick 碧綠帶子腸粉 腸粉淡而無味, 就真係食到帶子, 但感覺唔係太match

chopstick 芝士蒜蓉焗餐包 =蒜蓉飽 不叫也罷

而家睇返其他d食評竟然有馬拉糕, 但去到無得點, 好唔開心!!mad

d野食一睇到真係好熱, 放入口前要小心d喇~tongue

總結..值得去多次!
推介美食: 青芥脆蝦一口漢堡仔
堂食等位時間: 0 分鐘
用餐日期: 2011-02-14         慶祝紀念: 情人節
是次消費: 每人約$70 (晚餐)

共有3 人投票

2010-11-18
類別 : 日本菜甜品/糖水雪糕/乳酪

之前響openrice見過有介紹就特登去試!
counter非常之細.淨係得12種揀
最愛綠茶既梗係唔會揀扭紋啦!哈哈
於是叫左一筒綠茶軟雪糕,26蚊.
點知一食落就發覺唔對路喇!!
真係太大筒.如果一個人食唔係肥死係飽死mad
至於味道喇喎,比哈根大師既更苦.唔係人人接受得到.
不過咁先係架嘛! tongue
誠心建議去試既一定要帶埋你男/女朋友去!幫食呀嘛 哈哈

推介美食: 宇治抹茶軟雪糕
用餐日期: 2010-11-17
是次消費: 每人約$26 (其他)

2010-11-12
禮拜日去到竟然無人排隊!為左唔會成日油煙味,決定唔坐bar台,2個人坐4人台 十分闊落。

最好味係扇貝.蠔.蝦呢d海產!全部都係熟食,唔怕會食肚痾喇 tongue

呢度有野好特別既就係生牛肉刺身,但唔敢食!haa。

刺身種類唔算多,基本既都有:三文魚,吞拿魚,金槍魚,醋青魚,帆立貝等等

熟食肉類淨係食左牛柳粒同牛仔骨,但有少少韌!

飲品方面都好多野揀.好特別有綠茶奶昔,西瓜汁,奇異果汁等等

甜品就得好少,都係一d朱古力慕絲.芒果布丁之類

要注意menu係有兩份,有一份係多d款的.order佢會收返,

每次叫都要同侍應講真係幾麻煩!!當我地食到飽飽地既時候先發現到第2份,但已經太遲喇.飽晒 mad

不過150人仔係香港真係食唔到咁多,所以決定下個禮拜又再去食順便影埋相 tongue
用餐日期: 2010-11-07
是次消費: 每人約¥150 (晚餐)

共有4 人投票

類別 : 越南菜

去到唔使等位.坐都坐得好舒服 smile
本來諗住叫二人餐168好似幾抵,但裡面有幾樣野麻麻.比如粟米餅,所以最後都決定散叫。
原先叫左兩個撈檬同豬頸肉,點知侍應竟然轉頭同我講無檬粉!
聽到當場打左個突,7點未夠無檬粉賣,太誇張了!
最後叫左個chopstick海鮮炒飯 好多材料呢~ chopstick 燒豬頸肉 好味!特別係個汁
chopstick 鳳尾蝦春卷 非常抵食,$25/4隻 咁既價錢味道算好正。
仲有個chopstick 椰汁西米糕,非常好味!荷葉包住滿滿既西米,又唔會太甜,正!tongue

用餐日期: 2010-11-10
是次消費: 每人約$60 (晚餐)

類別 : 台灣菜中菜館

7點唔夠去到 唔使排隊 tongue

2人餐:
chopstick 皇牌拼盤.最好味係個玉蘭卷!仲有其他豬軟骨.貢丸就很一般

chopstick 雞絲拉皮.呢個真係好好味!!D拉皮第一次食,好似海蜇之類.雞絲上面有好濃既花生醬lol

chopstick 鳳尾蝦卷.好味既原因係個汁.甜甜的tongue

chopstick 細肉燥飯.好普通,不過都成碗食晒.可能係太肚餓 哈哈~剛剛上桌可能會嫌太細碗,但勝在其他送夠,份量岩岩好smile

chopstick 甜品芝麻湯丸.唔食好過食.黏牙不得只,芝麻味亦好強勁。

味道唔錯.價錢亦相宜,係位置太迫了!
推介美食: 雞絲拉皮
用餐日期: 2010-11-09
是次消費: 每人約$80 (晚餐)