中文 | English
mavis3456
我是mavis3456。我最常於金鐘葵芳青衣出沒,最鍾意中式亞洲多國菜扒房西餐廳茶餐廳/冰室燒臘鐵板燒點心
食評會員 5次成為首位寫食評會員
mavis3456  等級4
顯示選項: 所有香港 澳門

2024-03-04
類別 : 台灣菜火鍋

之前天氣凍嗰陣,朋友介紹之下,就去咗試呢間火鍋店。我平時好少食火鍋放題,一嚟自己食得唔多,二嚟食物質素參差,所以咁耐以嚟食火鍋放題嘅次數真係1隻手掌數得曬。

今次係朋友介紹,加上LUNCH TIME食,又唔限時,感覺無咁大壓力,可以慢慢食;食飽咗之後都仲有時間消化,唔會好似晚餐咁,食到好飽就去瞓覺,勁辛苦。聽講呢間火鍋店食物質素唔錯,店員服務都好,甚具人氣。佢有唔同價錢嘅火鍋套餐,由每位$247-$487不等,主要係牛肉等級唔一樣。我哋揀咗$408 養生涮涮鍋,除咗其他任食食材之外,仲有極級Prime Grade美國安格斯牛頸脊、西班牙伊比利亞黑毛豬、Prime Grade美國安格斯牛肉同西班牙無激素豬肉片都可以任食唔嬲!

入座之後,揀好咗湯底,店員喺廚房準備之際,就送上免費嘅前菜小食!嘩,竟然係 shake shake蕃薯條!我勁鍾意,仲要附送唔同口味嘅調味粉——包括麻辣、甘梅粉、蕃茄粉同紫菜。我哋全部味都拆嚟試,覺得最鍾意紫菜粉同梅粉,食完一條又一條,可惜無得REFILL~醬汁同好多任食火鍋店一樣係自己出去醬料吧自由調配,而飲品選擇都唔少,除咗包裝好嘅飲品,仲有一啲特別飲品,如店家自製嘅黑糖冬瓜檸檬茶、愛文芒茉莉花茶同冷泡桂花烏龍茶等。

湯底
超多選擇,一共有12款咁多數,有養生醉雞、田園蕃茄雞、藥膳姬松茸雞、古早牛肉養生蟲草、日本壽喜燒野菌、芫茜豆腐、麻辣鴨血等……我哋就揀咗養生蟲茸花桃膠雞湯底。湯底清得嚟又勁足料,見到唔少蟲草花同桃膠,啲雞肉又勁滑,感覺好滋補。湯底好夠味,加水滾到最尾都唔會淡晒。

因為任食嘅關係,所以套餐裡面嘅食物都可以揀,總數接近60幾款咁多,前菜亦可以無限追加,除咗蕃薯條。而為免造成浪費,客人需要自己用店家提供嘅ipad menu選擇食物同數量。食物種類超多,睇到我哋眼花繚亂。我哋將想試嘅都叫咗小量,試過覺得好食之後再追加,所以一共點咗3輪。值得一提嘅係,店家每一次都上齊,每漏上任何一樣食物,呢樣絕對要表揚!
食物種類實在太多,篇幅亦有限,我重點分享一啲推介items:

套餐包嘅靚肉一定要食!好似Prime Grade安格斯牛頸脊同Prime Grade 美國安格斯牛肉,脂肪分佈平均,口好重牛脂香氣,齒頰留香;肉質柔軟又有口感,厚薄適中,要encore。而西班牙伊比利亞黑毛豬同西班牙無激素雞豬肉片,我哋覺得肉質都唔錯,味道香甜,絕對係比一般優質肉類高質,鍾意豬肉同雞肉嘅人一定要ENCORE !
蔬菜及菌類
蔬菌類選擇都多,樣樣都好新鮮!最難得係有羽衣甘藍揀,一定要試!

海鮮
海蝦肉質新鮮爽彈;手工黑松露墨魚滑同手工墨魚丸😍口感超彈牙,黑松露味好突出,質素都唔錯。超長蟹柳棒鮮甜,肉質細嫩。仲有試咗鱔片同帆立貝,前者爽滑,好食!

試咗手工三寶丸同其他幾款丸同餃子,當中以醬爆濃芝牛丸最令人難忘,牛味同芝士都好出色,肉嘅味道夠濃,口感彈牙!自家製手工餃,皮薄而軟滑,餡料新鮮。

手工丸及手工餃

飲料好特別,我哋最欣賞就係有台式飲品,唔係一般嘅汽水;我哋最鍾意芒果茶,酸酸甜甜,好開胃,又夠fresh!甜品雪糕唔係任食,所以我哋心大心細唔知揀咩好,有HäagenDazs、Movenpick、Dryers同KitKat等唔同牌子嘅雪糕雪條,我哋最後都係揀咗Movenpick!嘻嘻~

餐廳夠光猛,環境又乾淨,空間夠寬敞,坐得好舒服。店員服務都好,親切友善,會不停主動加湯同收碟,好細心。餐廳又唔會催人埋單,所以今次真係食得幾爽,當日真係飽到夜晚飯都唔使食XDDD
推介美食: 飲料, 手工丸及手工餃, 牛肉
堂食等位時間: 5 分鐘
用餐日期: 2024-01-30

2023-11-14
類別 : 泰國菜快餐店粉麵/米線甜品/糖水咖喱串燒

聽人話呢間工廈裡面嘅泰國菜幾抵食,平日放工之後都唔少人特登去食,所以今次我都拉咗個FD去試下。
黃咖哩海鮮 $85 (蒜蓉包 加$15)

咖哩海鮮咁惹味,梗係要配蒜蓉包食啦~黃咖哩香氣濃厚,帶微微辛辣感;海鮮有青口、蝦同魷魚,份量足又夠豐富。而蒜蓉包好香,但食落一啲都唔油,沾咖哩真係無得彈~加$15就有4塊,真係幾抵。

手工泰式春卷4件 $58
春卷一份有4條,即叫即炸,上枱時熱辣辣。外皮薄而脆,內餡有肉碎、粉絲、蘿蔔、黑木耳絲等,口感豐富,蘸埋泰式辣醬仲惹味!

泰醬酸辣黑豚肉 $128
呢個係新出品,所以叫嚟試試~黑豚肉肥瘦相間,脂肪特別爽口,有食豬頸肉嘅感覺。特調嘅泰醬,食落同冬蔭公味有啲似,但問過餐廳,話唔一樣;呢個醬酸辣味濃,可以伴沙律菜食。不過我哋嫌太鹹,有啲偏重口味。

椰汁珍多冰 $18  金鑽鮮菠蘿冰 $20

飲品揀咗椰汁珍多冰同菠蘿冰,朋友杯珍多冰好香椰味,入面有綠色嘅珍多粉氣,食落口感爽滑,味道清甜。

聽講飯後果最好食菠蘿,所以我就揀咗菠蘿冰,大大嚿新鮮菠蘿,新鮮又香甜多汁!

椰皇3重奏 $42
呢個甜品最有驚喜~本身係3重奏,我哋呢個有埋原個椰皇上陣,所以應該叫「四重奏」。

除咗椰皇之外,入面有果凍、椰奶凍和炸香嘅椰絲,超豐富~果凍同奶凍口感好正,椰香十足,香甜清新,我哋2個搶住食!

推介美食: 椰皇3重奏
用餐日期: 2023-11-08

2023-08-14
類別 : 西式咖啡店

平日放工約個好耐無見嘅同事見面,所以搵咗呢間方便就腳,坐得舒服,又傾到計嘅餐廳食個晚餐~

蕃茄醬菠菜芝士意大利雲吞 $88

賣相唔係好吸引,唔知味道係點呢?其實食嗰陣都怕伏,不過食落又無咩嘢。 一共有8粒,外面有好多蕃茄醬,雲吞入面就係菠菜芝士餡,配搭都幾夾,肉醬意粉咁,正正常常,不過皮有啲硬,如果口感軟返啲,有咬口啲就好~
芝士牛肉漢堡配薯條 $108

本身係想叫一大份薯條,有醬個種,但係當日又唔係咁餓,驚薯條太大份會食唔晒,結果無再另外點薯條,只係點咗呢個餐。牛肉好厚,啖啖肉,牛肉味都重;食落burger嘅包體有烘過,所以特別香口惹味。不得不讚嘅就係啲薯條🍟,真係炸得幾好,下次我嚟嘅話,一定單點薯條。

聽講呢度咖啡係用本地Urban Coffee Roaster炒嘅豆,而咖啡師仲親自開班教手沖同拉花班☕️,所以平時唔飲咖啡嘅我,今次都試試!

同朋友分別點咗薄荷Mocha同黑芝麻Latte,兩杯飲品嘅拉花都好有心思。
黑芝麻Latte $42

黑芝麻拿鐵拉花久久唔走樣,好細緻,黑芝麻同鮮奶配搭分量剛好,唔會互搶風頭。芝麻味濃,味道有點像芝麻糊;飲到杯底,更加發現有黑芝麻沉澱咗,證明真係真材實料!
薄荷Mocha $ 42

薄荷Mocha雖然相對無咁多咖啡味,但係薄荷同朱古力嘅味都無蓋過咖啡嘅香氣,飲完之後,會感覺到咖啡嘅after taste 。

用餐日期: 2023-07-06
是次消費: 每人約$140 (晚餐)

2023-06-14
類別 : 馬來西亞菜酒吧

未嚟之前,完全無諗過呢度有間東南亞嘢食嘅餐廳。同朋友好耐無見,所以今次搵間無入座時限嘅餐廳,可以坐耐啲,傾耐啲。

鍾意食喇沙嘅我,梗係會點有關喇沙嘅嘢食。除咗一般嘅喇沙湯麵之外,呢度仲有自家招牌整嘅喇沙烤雞,貪新鮮嘅我梗係會試埋,朋友亦唔怕伏,陪我齊齊試。另外,我哋仲要咗甜品~無錯,呢度有埋甜品食,所以可以坐好耐~flowerflower

惹味肥牛堆喇沙湯麵 $122
海鮮喇沙食得多,所以見到有肥牛喇沙就試吓。個湯底係馬來西亞咖喱喇沙,同平時食開嘅新加坡喇沙唔太一樣,椰奶味無咁重,但湯底都幾濃郁,有香料味,但相對平時,呢個無咁重口味。mad麵底係傳統摻摻,油麵拼米粉,搭配一堆肥牛,其實覺得唔係好夾,因為啲肥牛只係似烚熟放喺面,索唔到湯底嘅味,有啲失色,下次都係配返海鮮。yuk配料仲有大量芽菜、蛋同豆卜,芽菜無草青味,食苫有種鮮甜味,值得一讚。star

招牌喇沙烤雞 $258
喇沙湯麵食得多,喇沙烤雞真係第一次,而且是招牌菜,一定係必食啦。likewow餐廳將傳統馬來西亞喇沙醬搭配烤雞,風味特別,味道上好難形容,因為同以往食嘅喇沙味好唔一樣,有少少似乾炒咖喱?雞肉入味多汁,食前可以自己唧啲青檸汁,味道層次更加豐富,又可解膩。wow

心太軟配雜莓拖肥醬 $68
好耐無食心太軟,外層食落有啲脆皮嘅口感,中間就係流心朱古力balloon醬,加埋頂面嘅拖肥醬食,真係超邪惡!但令我意外嘅係,唔會好甜呢~可能因為心太軟嘅朱古力味夠濃之後,所以同拖肥醬融合得好好~yummy

餐廳入口都幾隱閉,大家要去嘅話,一定要望住地圖同埋路面嘅指示牌行,咁樣可以避免行過咗~

用餐日期: 2023-05-17

2023-05-03
類別 : 西式咖啡店All Day Breakfast

呢間café 開張到宜家,一直收藏喺我嘅to eat list。幾年前打算去食,但最後都係無食到。疫情過去,我終於食到喇!更難得嘅係,今次亦係約咗差唔多2年無見嘅朋友見面,呢餐飯真係好圓滿咁。

餐牌上,食物選擇有好多,前菜小食、麵食薄餅漢堡樣樣齊,我哋2個都鍾意窩夫,所以一定會試窩夫。同時,因為想試埋Tiramisu,所以我哋揀咗鹹版窩夫。結果,我哋揀咗:

-芥末洋蔥醬炸雞窩夫
-慢煮加拿大豬鞍架配酸梅蛋黃醬
-凍二世祖特濃朱古力
-牛油果奶昔
-提拉米祖
🌟 自家製芥末洋蔥醬炸雞窩夫 $148

炸雞窩夫呢個鹹甜組合幾吸引,造型吸睛同打到卡。大大隻太陽蛋舖咗係炸雞同窩夫上面,再加埋食用玫瑰花🌹,呃到唔少菲林。一切開,雞蛋蛋汁就流出嚟~我唔好生蛋,所以蛋黃交畀我朋友~隻蛋煎得幾好,係有脆燶邊嘅,所以我有食到蛋白,好正!

炸雞炸到外脆內嫩,食落幾滑,唔乾,配上芥末洋蔥醬一齊食,幾夾;另外周圍都灑滿咗好多花生碎,窩夫外脆內軟,唔甜,按喜好加埋楓糖漿一齊食,鹹甜鹹甜咁,幾特別,令人食完一啖又一啖。

♡慢煮加拿大豬鞍架配酸梅蛋黃醬 $198

見到好多人都食呢個,同埋賣相擺盤都唔錯,所以就試。豬鞍勁大塊,又厚切,你可能會擔心會柴,但係呢個係慢煮之後再煎,所有嘢都啱啱好,口感同肉質都好好,食落軟稔多汁,上面嘅酸梅蛋黃醬酸酸甜甜,好醒胃又減膩,配埋絕對有畫龍點睛之效,大推!最底層仲有薯蓉,好滑,不過食到加咗唔少cream,食肥仔嘢XD
💛凍二世祖特濃🍫朱古力🍫 $48
呢個係佢signature飲品,而且只限堂食,所以我哋一定試。佢用樽入好,一樽可以倒出四至五細杯,多啲人分會好啲

朱古力濃度望落幾高,飲之前我就搖勻咗先,防止可可粉沉底。未飲已經聞到朱古力味,飲落有細個似朱古力奶嘅回憶,質地厚身又香滑,但甜度唔會好高,有濃濃朱古力味,好啱口味。如果你係朱古力愛好者,又對呢間餐廳有興趣,就一定要點嚟試吓。聽講要熱朱會有靚拉花,下次去可以一試!

🍰 提拉米祖 $108

提拉米祖只限晚市供應,所以都成為咗我哋嘅必食item!份量超足,用大大隻玻璃碗裝住,4個人share都無難度。蛋糕註明用上無菌蛋,大家可以食得安心。外面睇到,有兩層手指餅乾,同mascarpone芝士交疊住,最頂層就係可可粉。手指餅沾上咖啡酒,有咖啡香,唔過濃,層次厚度都岩岩好;Mascarpone芝士比較厚重,打入無菌蛋,口感更加綿密,輕盈軟滑,但不失濃郁口感,所以我哋2個食咗幾啖已經覺得「漏」,不過好滿足~

💛💛牛油果🥑🍌奶昔 $52
牛油果奶昔大大杯,喝起來creamy,但卻畀人一種清新fresh的感覺,同埋牛油果本身都叫做健康,個心飲完都冇咩罪惡感~推!

總括嚟講,食物方面係唔錯,賣相都睇得出花咗心思,令到客人可以影打卡。不過,我同朋友都覺得有些方面存在改善空間。例如,店員的說話措辭和服務態度:雖然餐廳只係有90分鐘用餐時間,當日是星期4,我們未吃完甜品,店員就已經提醒我們時間快到,要先結帳。當時接近9時,而餐廳還有空桌,外面亦沒有客人在等候,店員這樣做感覺令人有點「趕客」。事後上網看其他人的食評,發現這不是個別例子呢,其他客人都有遇上類似的情況,我想店家要注意吓呢。
堂食等位時間: 5 分鐘
用餐日期: 2023-04-19