中文 | English
mavis3456
我是mavis3456。我最常於金鐘葵芳青衣出沒,最鍾意中式亞洲多國菜扒房西餐廳茶餐廳/冰室燒臘鐵板燒點心
食評會員 5次成為首位寫食評會員
mavis3456  等級4
顯示選項: 所有香港 澳門

2021-12-16
類別 : 粵菜 (廣東)海鮮酒家海鮮點心

我老豆食嘢要求高,又嘴刁,鍾意食海鮮;我哋每年諗餐廳慶祝諗到頭都大,今年姐夫竟然大膽提議話請老豆去食海鮮,連餐廳都決定埋,我同家姐細佬梗係唔畀意見,坐定定等食啦~餐廳毗鄰魔鬼山,食飯之前可以睇埋日落,一家大細行都完全冇難度。

餐廳門面光猛闊落,樓底高,有2層,樓上座位以房間形式為主,隱私度高,適合私人宴客形式。我們坐的房間有海景,可能我到嘅時候已經入黑,享受不了。

就著餐廳員工的介紹和我們的喜好,我們有大有細,一共6大2小,點了很多不同嘅海鮮,包括帶子、蟶子、蝦、瀨尿蝦和龍蝦等,超豐富。

海鮮湯
來之前看過食評,很多人都大讚這裡嘅海鮮湯足料夠鮮味,今次試過後,發現的確鮮味十足,而且材料豐富,裡面除了有魚蝦之外,還加入了蜆肉、木瓜、芥菜、蕃茄、紅蘿蔔和豆腐等,喝起來魚鮮味濃,清甜而不膩,一點也不腥,反而,喝完也不覺有半點負擔,連平日不會主動喝湯嘅5歲小姨甥也喝了兩碗,十分難得。

要說的是,呢餐飯嘅每道海鮮味道都相當不俗呢。

生炒骨
生炒骨同樣係呢度嘅招牌菜,店員介紹話午飯時間好多人會點。排骨炒得好惹味,酸甜味恰到好處,十分開胃;炸粉厚薄適中,入口鬆脆,如果可以多啲菠蘿就好喇~不過,如果同海鮮比較,一定係海鮮出眾好多!

白灼海中蝦
除咗海鮮湯,另一樣令我姨甥仔食得津津有味嘅就係白灼海中蝦。蝦夠大隻夠新鮮,肉質實淨,食落爽口彈牙,唔沾豉油都好好食,食到蝦肉嘅鮮甜味,姨甥仔自己一個食咗差唔多半碟。

蒜蓉粉絲蒸元貝
粉絲煎元貝差唔多海鮮餐必食嘅嘢,熱氣騰騰嘅元貝一大盤端出來,賣相非常吸引,有氣勢;加上蒜香味,令人食指大動。必須強調的是,帶子超級大隻,你看,每隻都大約我姐的手掌,大大隻,又飽滿厚肉,夠肥美,吃起來彈牙唔乾身,爽甜無渣,伴著蒜蓉粉絲一齊食,十分惹味。

豉椒蟶子皇煎米粉
餐廳推介煎米粉,話係大廚推介菜式,咁我哋都無理由唔試。加上老豆鍾意食蟶子,就一於試下。見到廬山真面目,煎米粉隨即成為全場焦點,大家變得超雀躍,叫我快啲影完等佢哋可以食。

蟶子勁大隻,脹卜卜,同平時媽咪喺街市買返屋企烹調嘅真係完全唔同。食落爽口無沙,而且啖啖肉;一問之下,原來係高質貨,係嚟自愛爾蘭嘅蟶子!蟶子以外,煎米粉絕對更加係加分嘅一環。入口酥脆如鍋巴,配上味濃但唔鹹嘅豉椒汁,份外惹味,兩者簡直係絕配。

椒鹽瀨尿蝦
呢味海鮮係我老豆嘅至愛,出街食海鮮必食嘅。一碟有2隻瀨尿蝦,同平時長過手指多啲嘅真係相差好遠,原來可以咁大隻。你睇,每隻瀨尿蝦都舖滿椒鹽,食嗰陣鹹鹹哋,又辣辣哋,香口惹味,正~食呢款瀨尿蝦,一定要舔晒成隻蝦殻,舔埋手指先係最高境界!唔怕話你知,我哋ENCORE咗呢味餸,因為真係太精彩,老豆好鍾意~第2碟嚟嘅蝦仲要更加大隻,更多肉之餘,仲有埋膏,好CRAZY!

芝士焗龍蝦(伊麵底)
這個芝士焗龍蝦配伊麵有別於平時吃嘅芝士焗龍蝦,嚟到嗰陣,入面啲芝士仲滾緊,令人食指大動。另外,平時食呢個餸,會因為芝士太膩,調味太濃,會一啖起兩啖止,但呢個係完全唔會,反而令我食完一啖又一啖,一啲都唔覺漏。

唔知你有冇留意到,呢個芝士焗龍蝦嘅芝士顏色偏黃,同喺其他餐廳食嘅唔同,問咗老闆,原來係用咗比較另類嘅西西利島芝士,我更加係聽都未聽過啦~~~就係呢個芝士焗龍蝦,令平時唔係好鍾意食呢個餸嘅我都食過返尋味,有心機去品嚐啲龍蝦,蝦肉勁飽滿厚肉,食落爽彈有口感,令人忍唔住食多幾件。伊麵煙韌,配埋個芝士汁真係無得頂。

值得一提嘅係,呢盤芝士焗龍蝦真係好大盤,好似臉盆咁大,大盤過隔離煲湯。我哋打包返屋企,第2晚食一樣咁好味,蝦肉都係爽,無變霉到,好神奇呀!

招牌椰皇
甜品壓軸登場!聽說呢個係漢記嘅鎮店之寶,係上手嘅招牌甜品,老闆接手嗰陣,要求上手教授先得似保留,不過都唔完全係100%原來嘅秘方。聽講製作過程好複雜,差唔多要成個鐘,我地無提早預訂,數量有限,所以就2人share 一個嚟食。

本身睇個樣諗住無咩特別,好似布甸口感,甜甜哋咁。但原來誠意十足,除咗用原個椰子上之外,仲用返椰子水,加入蛋白和日本3.6牛奶去原個燉,完全無添加糖份,食落唔只滑,而且有好滋潤嘅感覺,絕對係健康好味又打卡able嘅甜品!如果大家想食,建議訂位個陣預留埋~

今餐真係大滿足!重點係,連平時出街食飯彈三彈四嘅老豆都讚,仲話下次要再嚟,就知道水準唔會差得去邊。我同家人都覺得廚師功力好夠,每款食材都拿捏得好好,絕對值得大家一試。

最後仲有好大碟生果盤~

因為餐廳係鯉魚門,我喺食飯之前就先約朋友行個靚山,之後再JOIN屋企人去食晚飯~魔鬼山唔難行,睇日落真係一流,一家大細行都完全冇難度。不過我當日就嫌路線短,想行一個下晝,就去埋石礦場段,最後附上靚景畀大家望下啦。

推介美食: 椒鹽瀨尿蝦, 豉椒蟶子皇煎米粉
用餐日期: 2021-12-12
是次消費: 每人約$500 (晚餐)

2017-06-15
類別 : 西式咖啡店主題餐廳麵包店漢堡包

荃灣美食多,是個平食掃街好去處。不過,有時都想找個地點落腳,靜靜地用餐。想不到去哪裡?我就在千色店後面的內街角落發現了這家天鵝 Café。這 Café 來自大埔,不少人也推介其窩夫,一直都在我的 To-Eat-List上。想不到,這次不用到大埔,我就能吃到了。

餐廳坐落在角落處,外面的玻璃門櫃內有一隻大天鵝模型,不知為何,我旋即想起醜小鴨變天鵝的故事。

餐廳內燈火通明,拍照便順利多了。地方亦寬敞,桌椅靠兩邊牆身擺放,中間通道留有足夠空間讓店員來回走動,給客人上菜下單。

餐桌餐具十分整齊,入座後,店員會放下餐牌和清水。餐牌主調為少女粉紅,切合餐廳風格。餐廳以西餐為主,提供意粉、意大利飯、漢堡、窩夫、甜品和咖啡等。

跟朋友商量過後,點了2個主食、1個甜品和1個附上拉花的綠茶鮮奶。
-軟殼蟹黑松露忌廉意大利粉 ($108)
-黑松露雜菌蘑菇屋 ($78)
-紫薯雪糕窩夫 ($88)
-綠茶鮮奶 ($36)

軟殼蟹黑松露忌廉意大利粉 ($108)最能引起我食慾的是那香噴噴的黑松露香味。

不過,這個意粉還有另一個賣點,就是那個原隻軟殼蟹!

軟殼蟹炸過,但吃起來並非鬆化乾身那種口感,但還是脆而吸引;真不愧叫「軟殼蟹」,外殼脆而不硬;

意粉加入了黑松露,香氣十足,可口美味。即使是洋蔥或菇菌,也被提升了味道層次。朋友獨享。

吃過了意粉,且看看同樣是黑松露的意大利飯(黑松露雜菌蘑菇屋 ($78))又如何?

想不到,這餐廳的食物賣相都是很吸精。

除了軟殼蟹意粉的軟殼蟹原隻上,份量十足外,這個蘑菇飯都是大大隻地蓋在飯上,十分可愛!

忌廉汁很多,上面有不少菇;值得留意的是那個飯,因為它切實是個黑松露飯,整個飯都是黑松露的蹤影和香味,令人感動。大蘑菇超大隻,夠JUICY!

將飯拌著忌廉汁和菇一起吃,就是最美味的享受。這個飯雖然沒有一點肉,但吃完也感到非常滿足!

吃過飯和意粉後,便向店員示意可以上甜品。

等待期間,我們當然是先享用那杯可愛到極的「三眼仔拉花」綠茶鮮奶($36)吧!

我跟朋友餵飽相機後,便開始消滅「三眼仔」了。其實,當真的要下手時,我們都不忍心,甚至互相推搪,不願做那個「兇手」。

這個三眼仔拉花圖案實在出色,放了一段時間也沒有走樣。顏色很實在,綠色很鮮豔,不知道是否有加入色素。

喝一口,香濃且在喉舌間散餘下淡淡的綠茶味,不澀不苦,入口亦香滑,絕對是「飲得又睇得」!

終於到了吃甜品的時間了!其實,這店的窩夫口味實在太多,我們千挑萬選下,最後還是選了紫薯雪糕窩夫 ($88)。可能朋友知道我是個「紫薯控」吧!

這窩夫不但是紫薯味,還要「紫薯到底」!雪糕是紫薯味,伴隨的忌廉也灑上紫薯粉,最令人驚訝的是,每一塊窩夫上還有一粒蕃薯粒,真是「好紫薯」呀!

紫薯雪糕還是第一次吃,味道很有新鮮感,不太甜,紫薯味十足。

窩夫上的蕃薯粒跟平時煲熟的蕃薯無異,很軟糯,帶著天然的蕃薯甜味。

窩夫可分成4個心形,外脆內軟;沾上雪糕,拌著草莓、棉花糖及星星脆米同吃,層次豐富,口感有趣。抹茶控的朋友這次也吃得興奮,大讚窩夫好吃,實在難得。

荃灣有了這個咖啡灣後,我想,到真正咖啡灣的人應該會減少吧?哈哈!

推介美食: 蘑菇屋
用餐日期: 2017-05-22

2015-12-31
類別 : 西式咖啡店薄餅All Day Breakfast

雖然之前聖誕無咩節日氣氛,但都有同朋友一齊去食聖誕大餐。我覺得,又唔係真係要去酒店個啲先叫聖誕大餐嘅,宜家一啲café都可以做出一啲有心思嘅菜式,價錢又無咁貴,感覺經濟多了。

平時好少去北角呢邊,雖然在港島上班,但家住新界,吃個飯再坐車差不多一小時多才到家,每次想到這個,哪怕多吸引的美食,我都會打退堂鼓。不過,今次朋友叫到,加上聖誕節一年才一次,我就答應了。

為避開高峰期,我們提早吃大餐,就在12月21日晚上。店內帶點復古味道,加上聖誕節裝飾所營造嘅情調,我們都覺得呢個聖誕餐吃得特別有氣氛。

聖誕套餐包括前菜、湯、主菜(二選一)、甜品同飲品,每位 $298。我們3人行,加上套餐以外嘅食物都有興趣,就揀咗1個套餐,再叫其他食物。食物包括:

- 巴馬火腿配金巴利子華都夫沙律
- 酥皮海鮮湯
- 威靈頓牛柳配黑松露燒汁(可選另一主菜:鵝肝慕絲釀鴨胸配金巴利子燒汁)
- 八安士安格斯芝士蘑菇漢堡配辣肉腸及薯角
- 香煎美國安格斯肉眼扒
- 雞翼大聯盟 (18隻)
- 鮮果奶凍
- 草莓奶凍
- 提拉米蘇杯
- Oreo 紅豆奶茶
- 岩鹽焦糖朱古力

係咪好豐富呢?所以我們食到一半已經飽~~~聖誕大餐就係要咁XDD

巴馬火腿配金巴利子華都夫沙律(套餐內)

沙律加上巴馬火腿,同一般食沙律嘅感覺對比,覺得自己高級咗。火腿不會太鹹,作為前菜,是不錯的開胃搭配。

酥皮海鮮湯(套餐內)

其實平時我好少飲酥皮湯,因為很少餐廳會供應,大多數都只是提供白湯或紅湯,可能因為酥皮湯多「工夫」,製作需時吧。這個酥皮湯足料又好飲!上檯時夠熱,酥皮層次分明,放進湯內浸一浸,吸收了湯汁,軟軟的,正!忌廉湯內有不同的海鮮:如青口、蟹柳和蜆肉等,難怪帶香濃的奶味之餘又鮮甜!

威靈頓牛柳配黑松露燒汁(套餐內)

見到有呢個主菜,我真係超興奮。事緣早前看過飲食專題介紹這個菜式,提及製作需時,工序亦繁複,所以香港實在很少餐廳會供應。看罷,我便一直很想到某店嚐味。還未出動,現在就有機會嚐到,故選主菜時,沒有丁點猶豫便決定了吃它!

為什麼叫「威靈頓牛柳」,其實是有典故嘅。呢個菜式係由英國人諗嘅,好考工夫。因為廚師要把牛排塗上鵝肝醬或者鴨肝醬,之後喺上面用酥皮蓋住,再放入焗爐。唔同嘅生熟度,就要控制好火候同時間,但酥皮又唔可以過火呢,所以要做得完美,一啲都唔簡單。至於點解要叫「威靈頓牛柳」,有傳聞話係以威靈頓公爵命名嘅。

牛柳同平時食嘅比較仲 juicy 咗~可能因為有酥皮包住,令肉汁無咁早流失,肉質都算滑稔。酥皮好好味,估唔到同牛肉都幾夾~不過,酥皮似乎多咗啲……開頭唔係已經係飲酥皮湯喇咩?^^” 呢份咁大份嘅牛柳隔離仲有蕃茄同薯蓉,想唔飽都幾難……

八安士安格斯芝士蘑菇漢堡配辣肉腸及薯條($98)

呢個burger係睇食評個時見到,朋友就話一定要叫!因為她們是被那隻蛋吸引住!個包真係好大個,我覺得咬一啖都飽咗。佢用咗八安士嘅安格斯漢堡,朋友覺得唔止XDD

中間夾有好吸睛嘅太陽蛋,仲有芝士、蘑菇同蕃茄等配料。我唔食生蛋,所以無夾蛋食,但都覺得好多汁!肉雖然厚,但唔會「鞋」,亦唔會鬆散,證明廚師嘅功力到家!漢堡包旁邊附有辣肉腸及薯條,超豐富!有可能不飽嗎?哈哈!

香煎美國安格斯肉眼扒[配薯粒]($148)

扒嘅分量唔算多,但我覺得真係好好味呀!肉眼相對西冷嚟講,無咁重牛味,不過肉質軟腍啲,易食啲。而我呢塊係6成熟, 無咁熟,肉汁多少少,可能因為咁,肉味會出返啲~配微辣嘅黑椒汁, 幾好味~仲有薯粒添,呢個價錢都幾抵~

雞翼大聯盟 (18隻) ($108)

18隻雞翼!點食呀?係呀,你岩呀,我哋都好後悔當時叫咗咁多,最後梗係打包返去畀我弟弟呢位雞翼殺手啦!不過,呢個大聯盟上陣真係好有氣勢架,影相真係好正!

當中包括3款雞翼:玫瑰、檸檬和水牛城。頭兩款雞翼是烤焗後再分別加上玫瑰糖漿和檸檬皮製成的汁,入口帶甜味。玫瑰雞翼有散發出玫瑰花香;而檸檬雞翼跟玫瑰雞翼有點相似,不過入口時會聞到檸檬的清香,感覺更清新fresh!雖然平時少食甜味雞翼,但我覺得廚師處理得唔錯,有創意!而水牛城雞翼就比較辣,開始前也不太感受到,但後來就開始愈來愈辣!嗜辣人士必食呀!

終於到甜品喇~~YEAH!! 我們3個人,就每樣一個試下啦~~

鮮果奶凍($28)及 士多啤梨奶凍($28)

奶凍入口好滑,分面在於上面個層。兩款口味都係酸酸甜甜,不過士多啤梨會酸啲啲,不過好香士多啤梨味。雖然係酸,但奶味依然係度,無被蓋過!飯後甜品食呢個可以減去滯膩感呢~

提拉米蘇杯($38)

如果係平時嘅 tiramisu ,我們就真係唔敢叫,因為真係食唔落;不過咁細杯,又咁得意,又真係可以試下嘅。雖然細細杯,但佢逐層整,食落真係有咖啡味,唔係得甜味,唔錯!=P

Oreo紅豆奶茶 ($24)

「Oreo」就係上面後加同下面沉底嘅餅乾,我從奶茶嚐不出 Oreo味道。不過,值得一提的是,奶茶並非港式奶茶,而是珍珠奶茶那一種;加入紅豆,挺特別的呢。朋友好鍾意,飲曬成杯!

岩鹽焦糖朱古力(套餐內)

呢個無預期般好飲,我跟朋友都覺得,鹽味和焦糖味不夠突出,跟一般朱古力飲品沒大分別。

總評

呢間餐廳啲份量真係好多,價錢不貴,如果平時要同朋友慶祝生日,都可以考慮下嚟呢度食。因為食物質素唔錯之餘,又夠特別。不過,對我嚟講,又真係遠咗少少。可能下次試下其他分店喇~~呢個套餐除咗北角,另外馬鞍山同及粉嶺分店都有架!

平時呢度主打 Fusion 菜,中西都有,仲有 All Day Breakfast架!如果我住附近就好喇!
題外話/補充資料:
威靈頓牛柳配黑松露燒汁、雞翼大聯盟、香煎美國安格斯肉眼扒、Oreo紅豆奶茶、提拉米蘇杯
推介美食: 威靈頓牛柳配黑松露燒汁,香煎美國安格斯肉眼扒,Oreo紅豆奶茶,提拉米蘇杯
堂食等位時間: 1 分鐘
用餐日期: 2015-12-21         慶祝紀念: 聖誕節

2013-08-13
類別 : 西式小食店甜品/糖水

一星期多前,另一位食評家在我的食評留言了,我看回她的食評時,發現了這小店,也許這叫緣份。因為我在這段時間碰巧在那邊做兼職,之前一直未曾踏足那個角落。
這家店不難找,在屋苑的平台商場一家上海菜館旁邊。看,它的裝飾挺特別,尤其是它的擺設呢。看起來像是擺設,其實它們都各司其職。正如這個看上去是鴛鴦雪糕窩夫,其實它是醬瓶。出乎意料吧!

因為來之前已經知道這裡有甚麼特別,所以到訪的目標很明確,就是雞蛋仔!不過,應該選開心果味還是OREO呢? 我的選擇困難症又發作了。饞嘴的我問老闆娘能否弄鴛鴦味,她解釋由於口味不同,火候跟時間都不一樣,所以很難掌握,未能這樣做。那我只好捨棄OREO了!因為以前吃過朱古力粒的雞蛋仔了。
在等的過程,把店舖環境都拍下來。我看到店裡現在有很多新的產品,專為夏天特製的。如有果汁梳打、水果雪糕窩夫及夾餅等。我很想吃窩夫,可惜還在咳呢。

我的雞蛋仔終於出爐了!為了拍張靚相,我請老闆娘先別放進袋內,等我拍個夠後,自己放就可以。嘩!這個放雞蛋仔的紙袋?紙盒?未免太可愛了吧!?能跟店舖主題維繫一致性外,下方那2個透孔的E字能起散熱效果,真的體貼,有趣又有創意!不得不讚呢!

包裝

包裝

終於可以吃了!拿在手上,我已聞到開心果的香味。

拿近看,你們是否也看到真材實料呢?
CLOSE-UP

CLOSE-UP

真的有開心果的呀!真的想不到雞蛋仔也能這樣多變化。
雖然涼了,但是一咬,外皮仍是脫的,很棒呢!開心果在外面涼了,但也沒有變「淋」呢,仍是跟平時吃的開心果一樣,不過可能沒有外皮,所以不會鹹;正因如此,雞蛋仔的味道不會被喧賓奪主,輕易地保留了甜味。=) 店內張貼了一張字條「不加一滴水」,以示蛋漿真材實料。一咬雞蛋仔,外脆之餘,更是內軟!你看,裡面多綿實,想找一點罅隙也難,的確是真材實料呢!值得鼓掌!!
綿實的內在! 很像小蛋糕!!!

綿實的內在! 很像小蛋糕!!!

老闆娘頗友善的,臨走前也叮囑我保重身體!
我覺得這店很有創意,對食物製作很有熱誠。不過食物價錢稍貴呢。定價在$15以下會較合理,然後將份量減一點,我想這樣會吸引點。畢竟這些是小食,不能當飯吃的。「小吃多滋味」,每種食物嘗一點點,這樣可以嘗到不同的食物,不同的款式也嘗一點點,不是更好嗎?我說過,待我康復了,我一定會去吃窩夫的!!
題外話/補充資料:
小小提議:雞蛋仔的可塑性很高的,我想,老闆娘不妨想想製作流心版的雞蛋仔呢?朱古力流心,芝士流心,流沙雞蛋仔……哈,應該挺特別吧?
推介美食: 開心果雞蛋仔
自取等候時間: 5 分鐘
用餐日期: 2013-08-09
是次消費: 每人約$18 (下午茶)

2023-11-14
類別 : 泰國菜快餐店粉麵/米線甜品/糖水咖喱串燒

聽人話呢間工廈裡面嘅泰國菜幾抵食,平日放工之後都唔少人特登去食,所以今次我都拉咗個FD去試下。
黃咖哩海鮮 $85 (蒜蓉包 加$15)

咖哩海鮮咁惹味,梗係要配蒜蓉包食啦~黃咖哩香氣濃厚,帶微微辛辣感;海鮮有青口、蝦同魷魚,份量足又夠豐富。而蒜蓉包好香,但食落一啲都唔油,沾咖哩真係無得彈~加$15就有4塊,真係幾抵。

手工泰式春卷4件 $58
春卷一份有4條,即叫即炸,上枱時熱辣辣。外皮薄而脆,內餡有肉碎、粉絲、蘿蔔、黑木耳絲等,口感豐富,蘸埋泰式辣醬仲惹味!

泰醬酸辣黑豚肉 $128
呢個係新出品,所以叫嚟試試~黑豚肉肥瘦相間,脂肪特別爽口,有食豬頸肉嘅感覺。特調嘅泰醬,食落同冬蔭公味有啲似,但問過餐廳,話唔一樣;呢個醬酸辣味濃,可以伴沙律菜食。不過我哋嫌太鹹,有啲偏重口味。

椰汁珍多冰 $18  金鑽鮮菠蘿冰 $20

飲品揀咗椰汁珍多冰同菠蘿冰,朋友杯珍多冰好香椰味,入面有綠色嘅珍多粉氣,食落口感爽滑,味道清甜。

聽講飯後果最好食菠蘿,所以我就揀咗菠蘿冰,大大嚿新鮮菠蘿,新鮮又香甜多汁!

椰皇3重奏 $42
呢個甜品最有驚喜~本身係3重奏,我哋呢個有埋原個椰皇上陣,所以應該叫「四重奏」。

除咗椰皇之外,入面有果凍、椰奶凍和炸香嘅椰絲,超豐富~果凍同奶凍口感好正,椰香十足,香甜清新,我哋2個搶住食!

推介美食: 椰皇3重奏
用餐日期: 2023-11-08