中文 | English
margaret ng
我是住在粉嶺的margaret ng。我是一名CLERK,在粉嶺工作。我最常於上水屯門粉嶺出沒,最鍾意韓國菜泰國菜西式朱古力/糖果店扒房酒店餐廳自助餐火鍋雪糕/乳酪
食評會員 5次成為首位寫食評會員
margaret ng  等級4
顯示選項: 所有香港 澳門

2013-03-20
類別 : 日本菜迴轉壽司店壽司/刺身

相約友人在上水開飯,諗起之前經常幫襯既金水壽司決定再去,貪其不用排隊食物水準都OK,
果然,依舊不用排隊,坐低後,待應端上3杯緑茶,一口喝下發現涷冰冰的,唯有揮手要求更換熱的,
等了又等,唉!個個待應當我地透明,男友火起,叫停了個女待應,佢好不願意替我們加熱水,3隻水杯都係"彭"一聲放落枱面,
我地"哇"一聲投訴"O甘大力O家,剛好一位男經理經過立即道歉,並即拿來一瓶保暖水放桌上,以平息我們的不滿。

擾攘一輪,食物到了。今次點了壽司拼盤、三文魚刺身、炸蝦天婦羅、蟹膏炒飯和餃子。

壽司拼盤:好失望啊 !很細件,d魚生完全唔靚又無鮮味,像超巿質素。

三文魚刺身:4片薄片,食落無質感,無鮮味,以前是厚厚的。

蟹膏炒飯:份量大、味道OK但涷冰冰的。

餃子:涷冰冰的,普通不好吃

炸蝦天婦羅:又是涷冰冰的,好像炸了很久,好失望,。以前一向是微熱上枱,又無太多油,好好吃的,為甚麼退步了咁多!

個人認為食物質素下降了,下次不會再來!!!!!!

堂食等位時間: 0 分鐘
用餐日期: 2013-03-09
是次消費: 每人約$120

2013-03-04
類別 : 意大利菜小食店薄餅

為慶祝BB生日,本想去上水H記大吃一番,星期五晚打去book位之際 ,答案竟然是執左,唉!大概又是上水自由人市場效應,捱不住貴租吧! 粉嶺H記之前去過,出品奇差,實在不敢再試......只好急急上openrice搜尋下有冇other pizza choices?搜尋後見到pizza box上水分店,打電話去查詢下,原來只有外賣,不設堂食,好~無其他選擇下,唯有外賣速遞試下!
打去Hot|ines order,個女人態度好差huffy,說話好悔氣,實在要培訓下!!!我落左個$218的4-5人餐,批要左
半分天下厚批

半分天下厚批

半分天下厚批(啖啖肉+千島多香鷄),卡邦尼意,(我其實是要飯的,算了),BBQ雞翼,沙律2個及雜菜湯2個。另外,我再點了一個肉醬意粉
肉醬意粉

肉醬意粉

及芝士汁焗蔬菜。下午4:30打去,要求6:15送到,司機5:55打來confirm送貨地址,說6:10可以到達,果然好準時,說話態度好又有禮貌!!!幫Hot|ines 個惡女人挽回少少好感啦!
回家立即打開紙盒來開餐,食品包裝得好整齊,還有微微暖氣,立即開動……
pizza box

pizza box

Pizza:2款味道都好食,啖啖肉好足料千島多香鷄配千島醬好香,可以比得上H記,好味smile
BBQ雞翼:個醬好難食
卡邦尼意粉:個汁濕濕的,配烟肉,香口但有點膩
雜菜湯:哇!好難喝!得d茄汁水味,完全唔掂
沙律:薯仔沙律,ok
肉醬意粉:huffy超難食,乾到無汁,肉還肉,意粉還意粉,無汁=意粉同肉醬完全撈唔到,勁差,失敗之作!!!
芝士焗蔬菜:可以,但d菜有d老
總括而言:Pizza好好食,其他都就唔ok,希望佢地可以改善下其他食物的質素啦,整係得pizza點可以再encore?
推介美食: pizza
外賣等候時間: 0 分鐘
用餐日期: 2013-03-02         慶祝紀念: 生日
是次消費: 每人約$50

2012-12-29
類別 : 西式酒店餐廳自助餐

踏入12月又到媽媽大人的生辰,媽媽大人最鍾意食自buffet。上open rice看看食評及推介後,終於決定選址Clipper Lounge,順道可以在中環遊一遊,影下聖誕相。

Clipper Lounge位於文華酒店閣樓,大堂上1層樓梯便到。訂位既時候,餐廳已告知安排我們的座位離食物枱較遠,到達時,
發現真的很遠,位置是差不多在商店後面,到食物枱要行半個大圈,很不方便!食飽又趕住出去,根本不能悠然自得享受一頓晚餐sad

媽媽大人和細細妹是甜魔,爸爸是生蠔大師,我和男友是海鮮刹手,哈哈!大妺是雜食天后,什麼也放入口!

當日主題是上海之夜,冷盤海鮮有藍青口、翡翠螺、長腳蟹、蝦枱、龍蝦仔、聖子和鮑魚。蝦、藍青口、翡翠螺味道一般,聖子雖然有少少沙,但在buffet比較少見,都很特別。龍蝦仔和長腳蟹味道新鮮,但很咸,ENCORE 第2碟時,個口已經支持不住,要連
喝1大杯水!!!最好吃的是鮑魚,非常新鮮,但要投訴供應很少,又無refill ,有D失望。
海鮮盤

海鮮盤

生蠔新鮮厚肉又大隻,正! 魚生有數款供應,特別推介三文魚,切得很厚,咬下去令人感覺很滿足。
美國生蠔區

美國生蠔區

放在餐枱的牛油很精緻,配上麵包很好吃。

主題是上海,環顧四周,無什麼是主題食品。熱盤方面,有魚柳、星州炒米、炒飯、雜菜和燒牛肉......都是普通的款式而且每款供應很少又無refill ,尤其是燒牛肉無牛味又"鞋"。

眼睛只好移向麵檔,牌上寫着"擔擔麵",抱着要填飽肚子的心態,向厨師要了1碗,肉醤+麵,醤唔香、麵唔滑,弊了!!!!

等了好久,星州炒米又無refill ! 轉了一圈又一圈,算了,真少款式!!!

看過open rice其他食評寫的大閘蟹,以為當晚以上海主題會有得食,結果無出現,極失望。

中段已進入甜品部份,這時兩個甜魔而伸出魔掌了,每人捧了一碟,有很多小蛋糕。我最喜歡的甜品有圓球小朱古力、藍苺芝士cake,雜苺雪糕和酒店送俾媽媽大人生日的石榴蛋糕。其實,文華酒店的甜品大部份都很好吃,不太甜,賣相極精緻,看得有賞心悅目。如果是甜品痴,一定不要錯過。
精美甜品區

精美甜品區

甜品盤

甜品盤

朱古力

朱古力

精美蛋糕

精美蛋糕

我有個疑問: 是當天恰巧款式少?\是當天位置太偏遠,未有及時見到refill,錯過了食物(我已行了好多轉)?\還是主題是上海,比較
少食物品種?....真的不明白,這真的是文華buffet 水平嗎?希望再有機會試多次,有機會推翻今次的食評。飯後調查,結果如下: 媽媽大人和細細妹: 80分, 大妺: 70 分, 爸爸、男友和我: 50分 lol
熱檸茶

熱檸茶

酒店送的生日蛋糕

酒店送的生日蛋糕

推介美食: 甜品,朱古力,,生蠔
堂食等位時間: 0 分鐘
用餐日期: 2012-12-02         慶祝紀念: 生日
是次消費: 每人約$458 (晚餐)

共有1 人投票

2024-03-07
類別 : 法國菜西式

新年流流,需要買好多禮物🎁送埋親朋好友,日日去逛街,好開心。
今晚去沙田新城市瘋狂購物後,轉戰Odelice歎一回法國菜。

餐廳位於新城市1期6樓,位置方便。我地到達餐廳時,就嗅到一股強烈的酸菜魚味,原來隔離鋪頭開了探魚,附近都飄住一股濃郁的酸菜魚味道🫠,餐廳入面通風設施都好差,一邊食西餐一邊傳來酸魚味🫣。

Odelice裝潢是藍白簡約風,流露着一種田園法國風,侍應安排我地坐大卡位,感覺尚算寬闊,但出入有點不太方便。

是晚大家都好肚餓,胃口好好,所以點了好多好多菜式,慢慢品嚐🥂。

法國生蠔❤️❤️❤️點了1打,1️⃣盤上枱感覺很澎湃,
生蠔雖然新鮮但比較瘦,不夠肥美,淺嘗暫時止住
我對生蠔慾望🫦

POKA沙律❤️❤️❤️盤頭都大,1️⃣份都足夠2人食,沙律菜十分新鮮配上烚雞蛋,簡直是至營前菜,略歉醬汁少影響口感

是日餐湯~❤️ 磨菇湯配麵包,湯味道普普通通,這片麵包配湯 在水準之下

法國田蠔 搭麵包❤️❤️❤️茄蓉底,味道酸甜,醬汁搽麵包
,好開胃☺️推介

大蝦多士❤️❤️大蝦大隻,味道平平,多士被醬汁濕透,
沒有達到期望

黑椒牛扒薯條❤️❤️❤️7成熟牛扒2塊,牛扒入口嫩、牛味濃,味道可以

龍蝦焗飯🩷上枱打卡一流,加左錢要多半隻龍蝦,飯入面有一陣太濃郁的龍蝦味,我覺得味道帶苦難入口,失望😶‍🌫️

雜菌蕎麥餅❤️賣相吸引🩷蔬菜野菌配搭,出期好味,
開胃清新有營養

薯蓉燒雞,上枱香噴噴,燒雞肉嫩,外皮香口,唔夠食

海鮮🦐🦞意粉,材料豐富,有魷魚、蜆、蝦,茄汁開胃,滿足

三文魚蕎麥餅,材料好新奇,有🥚 蔬菜,檸檬汁,沙律醬,完全感受到法國情懷

橙酒可麗餅配雪糕🍨酒味仍然濃郁,味道甜甜苦苦

第1次食連鎖法國菜,感覺食品和服務雖然不是最好,但都達合格水平。今餐埋單三千幾蚊,價格是中等,想簡簡單單食餐法國菜,這裏是可以一試。

🌈☀️人生需要及時行樂,風雨困難會隨時來,適時退。
盡情享受每天🩷

2024-01-28
類別 : 滬菜 (上海)中菜館拉麵無肉餐單

近🧧新年,公司生意開始多,工作繁忙,我同老公都好少煮飯,唯有多出街,順便幫忙香港經濟💟。

呢排去左2次這間上海姥姥食飯,簡單評一下。

炸銀絲卷:完全唔喜歡連底紙一齊製作。
即時向經理查詢,佢表示確實是公司品質,不是忘記撕走麵包紙,而是炸飽面,底紙是沒有炸的。
結果:未能夠全張底紙撕走,只努力撕走一小片又一小片紙,張紙已經溶溶爛爛,接駁唔返一張整齊既紙,咁無炸過唔見左既紙去左邊,好疑惑。
再向女經理查詢,話換一碟。
結果轉個頭男經理話再炸都係一樣,要換其他野。

希望跟進下呢個煮法,有無進步既空間。

芝麻飽:第1次食芝麻外皮比較乾爽香脆,
第2次食比較油膩,質素不穩定,影響口感
內饀:香蔥加豬肉鬆,口感豐富,好味。

素鵝:細細份,外皮香脆,香菇入味,有豐富蠔油汁,香口前菜。

蟹粉小籠包:熱辣辣,豬肉滿滿,肉汁香濃。

四川擔擔面:湯底唔夠熱,湯底太濃厚,沒有驚喜。

2人枱太細,點幾個菜式已經放到枱邊。
去過2次,手袋沒有箱提供給我擺,靠自己掛在凳度,
慘過快餐店,服務不到位。

總括而言,食物質素都可以,有些細節位可改善。

⭐️消費經濟不景,盡力做好各方面要求,方能吸引
客人⭐️
LOVE 香港🩷❤️