中文 | English
margaret ng
我是住在粉嶺的margaret ng。我是一名CLERK,在粉嶺工作。我最常於上水屯門粉嶺出沒,最鍾意韓國菜泰國菜西式朱古力/糖果店扒房酒店餐廳自助餐火鍋雪糕/乳酪
食評會員 5次成為首位寫食評會員
我的推介食評 我推介的食評 3
margaret ng  等級4
顯示選項: 所有香港 澳門

2024-04-06
類別 : 西式咖啡店漢堡包All Day Breakfast

這幾個月有好幾個小BB👶👶出世,今日放假專程去沙田買BB禮物。
行完一輪,到新城市地下搵野食醫肚。
衆多食店,老公還是喜歡西餐,所以就去SIMPLY LIFE
食晚餐。
晚餐都有好多選擇,我地點了燒安格斯牛扒啡菇蕃茄和煙肉芝士意粉,另外加錢 升級 要了飲品、湯和沙律。
餐湯是🍅蕃茄忌廉湯,湯上枱熱,清新蕃茄味,完全不膩,好渴。

是日沙律,橙蘋果沙律,十分新鮮,橙好甜👍開胃🥰正

餐前麵包3份配檸檬汁牛油,外脆外軟,超好味,必食❤️

芝士煙肉意粉,上枱一股香噴噴芝士味,意粉夠熱,煙肉
好香,芝士味易入口,好滋味👍🩷

燒安格斯牛扒,點了7成熟,份量夠大塊,牛味適中,口感仍然嫩滑,配有芥末和茄汁,真不錯👍❤️
啡菇🍄‍🟫和蕃茄都燒到好香,薯條爽脆,好吃。

今日是週末,餐廳客人多,侍應都好好服務、好有禮貌,唔會叫到傻都唔理你👍,而且餐廳可以入YUU 積分,又可以用Cash Dollars, 整體都好方便。

有好質素 ,自然有客幫襯👍❤️
經濟不景,香港人幫香港經濟🩷❤️經濟好香港好🟠香港人更好🔴

2024-03-22
類別 : 泰國菜

剛剛係泰國6日歎完世界返港,仲有些意猶未盡。🤭
今日去一田家品部購置些美國碗筷,準備星期日朋友黎
食飯用。好不幸運,原來一田家品部已經無開。
買唔到廚具都要食飯,唯有附近搵下有咩好食。
突然,眼前發亮,見到泰國手標 {CHU TRA MUE CAFE},泰國情懷立即湧上黎。

餐廳裝修簡單清潔

餐點款式都好多元化

手標招牌奶茶 ,味道跟泰國店一樣,但價錢就貴一倍🤭

泰國肉碎煎蛋飯,簡單滋味。

綠茶味梳乎厘,需要等15分鐘,即叫即做,熱噴噴,見到都流口水。
梳乎厘雞蛋味濃,入口軟軟,綠茶味比較膩,下次要試原味。

雖然價錢比較貴,但為左滿足泰國慾,都要一試。

🌈🌈🩷🩷🌍🌐✈️ 每次旅行都有一堆美好回憶,幸福感爆炸。

2024-03-07
類別 : 法國菜西式

新年流流,需要買好多禮物🎁送埋親朋好友,日日去逛街,好開心。
今晚去沙田新城市瘋狂購物後,轉戰Odelice歎一回法國菜。

餐廳位於新城市1期6樓,位置方便。我地到達餐廳時,就嗅到一股強烈的酸菜魚味,原來隔離鋪頭開了探魚,附近都飄住一股濃郁的酸菜魚味道🫠,餐廳入面通風設施都好差,一邊食西餐一邊傳來酸魚味🫣。

Odelice裝潢是藍白簡約風,流露着一種田園法國風,侍應安排我地坐大卡位,感覺尚算寬闊,但出入有點不太方便。

是晚大家都好肚餓,胃口好好,所以點了好多好多菜式,慢慢品嚐🥂。

法國生蠔❤️❤️❤️點了1打,1️⃣盤上枱感覺很澎湃,
生蠔雖然新鮮但比較瘦,不夠肥美,淺嘗暫時止住
我對生蠔慾望🫦

POKA沙律❤️❤️❤️盤頭都大,1️⃣份都足夠2人食,沙律菜十分新鮮配上烚雞蛋,簡直是至營前菜,略歉醬汁少影響口感

是日餐湯~❤️ 磨菇湯配麵包,湯味道普普通通,這片麵包配湯 在水準之下

法國田蠔 搭麵包❤️❤️❤️茄蓉底,味道酸甜,醬汁搽麵包
,好開胃☺️推介

大蝦多士❤️❤️大蝦大隻,味道平平,多士被醬汁濕透,
沒有達到期望

黑椒牛扒薯條❤️❤️❤️7成熟牛扒2塊,牛扒入口嫩、牛味濃,味道可以

龍蝦焗飯🩷上枱打卡一流,加左錢要多半隻龍蝦,飯入面有一陣太濃郁的龍蝦味,我覺得味道帶苦難入口,失望😶‍🌫️

雜菌蕎麥餅❤️賣相吸引🩷蔬菜野菌配搭,出期好味,
開胃清新有營養

薯蓉燒雞,上枱香噴噴,燒雞肉嫩,外皮香口,唔夠食

海鮮🦐🦞意粉,材料豐富,有魷魚、蜆、蝦,茄汁開胃,滿足

三文魚蕎麥餅,材料好新奇,有🥚 蔬菜,檸檬汁,沙律醬,完全感受到法國情懷

橙酒可麗餅配雪糕🍨酒味仍然濃郁,味道甜甜苦苦

第1次食連鎖法國菜,感覺食品和服務雖然不是最好,但都達合格水平。今餐埋單三千幾蚊,價格是中等,想簡簡單單食餐法國菜,這裏是可以一試。

🌈☀️人生需要及時行樂,風雨困難會隨時來,適時退。
盡情享受每天🩷

2024-01-03
類別 : 印度菜咪嘥嘢食店海鮮烤肉咖喱

又到聖誕又到聖誕……⛄️☃️🌺🌲
上星期已經食左3次自助餐,食到肚滿腸肥😏😆😝
所以聖誕餐要簡單一點。
⛄️今晚跟老公去了重慶大廈食晚餐,然後去尖東海滂睇燈飾。
疫情關係已經幾年無去過重慶大廈,今次決定試下~珍珠皇宮印度餐廳。餐廳位於1樓,所以不用坐𨋢,直接由門口直行到樓梯上一層轉個彎就到。
餐廳不大,一入門口,只有3枱客人,環境好寧靜🩷。

輕輕點了幾款招牌菜式,第一道是冷盤 乳酪脆米球,
有8粒脆球,口感脆脆,內裏是乳酪和豆,帶濃厚的
印度風味。

第二道是蒜蓉薄餅,即叫即做,陣陣蒜香,熱噴噴上枱,有面粉的厚重質感,2個人點了2客清碟,香口好味必點,沾咖哩和淨食都同樣好味。

第三道是MASALA咖哩羊肉,之前去重慶大廈食咖哩無咩研究,今次做足功課,點了MASALA 羊肉[ 少辣],MASALA 咖哩汁比較少一而濃郁,配羊肉簡直是完美,只能講好好味❤️🥘沾薄餅食簡直滋味無比💋推薦必食💋。

第四道炸魷魚,此道不推介叫,粉漿太厚,放一會已經
硬到食唔到,餘下半碟,好浪費!

飲品❤️🩷芒果乳酪,味道新鮮唔太甜,輕怡有益之選。

飲品🩷❤️印度奶茶,入口順喉,味道大概似是姜味奶茶,好飲💋。

2人在尖沙咀唔使等位,舒舒服服食到餐特色晚餐,是多麽優悠💟
食飽跟我既最愛牽手行行海邊,看看燈飾,感覺
幸福溫暖🌺🌲。

聖誕節是個幸福歡樂的節日,祝願 世界滿載溫暖和愛❣️

2023-11-21
類別 : 港式

今日天朗氣清,跟老公去沙田馬場歎世界。
老公今次選了到中銀理財廂房享受午餐😝🥰。
由於是包廂,所以有衣著規定,而且需要經[會員入口]取會員牌方可進入,重視保安安排。🫡
入場後坐E𨋢直上6樓,搵番自己所屬的廂房就開餐。

我們於[中銀理財廂房]進餐,今日包廂滿座,所以枱與枱之間好擠迫,坐得不舒適!個人感覺包廂應該提供比較寬敞舒適的用餐環境。

[中銀理財]包廂有特別的頭盤--豬脾卷,這道頭盤賣相靚,味道美味,涷豬脾肉完全沒有雪味,配上芝士和外皮,咬下去層次豐富👍。

海鮮款式得琵芭蝦和青口,款式單調!
青口細隻無肉,可以不試。
琵芭蝦肉厚有膏❤️食左3隻。

牛扒牛味一般,好彩肉質仍然細滑,配上醬汁主食必選。
煙三文魚,味道普通。

西蘭花灼到軟淋淋🥲
其他沙律都算新鮮,但款式普通。

燒味有3款,我沒有多試。
反而點了一碗豬皮蘿白豬紅,醬汁濃郁,有股香噴噴咖啡香,平民食品反而質素好!

甜品有幾款,雪款是M字牌,食左[巴黎圈],是蛋糕夾住忌薕,不錯!開心果蛋糕口感硬身,味道厚實like喳喳糖水 材料豐富,不會好甜,十分wow

6樓的露臺高,可以盡看馬匹競賽,一邊食一邊睇。

包廂的餐飲是橙汁、紅白酒任飲,絕對是一種享受。
總括而言,包廂食品款式不多,整體味道和食品水平一般,自助餐區和座位分隔開,用餐環境比較寧靜。