中文 | English
alilys
我是alilys。
食評會員 0次成為首位寫食評會員
alilys  等級2
顯示選項: 所有香港 澳門

2014-09-04
類別 : 美國菜咖啡店沙律西式糕點 飲o野傾計

一向都好喜歡Starbucks 既餅食,

scone 係其中一個至愛.

今日買左個blueberry scone. 佢既scone 好鬆, 焗熱左仲外脆內鬆軟.

而且入面既blueberry 都唔少, 酸酸甜甜, 減少左膩既感覺.
無論做tea, 早餐定宵夜都一流!
推介美食: Blueberry scone
自取等候時間: 1 分鐘
用餐日期: 2014-09-04
是次消費: 每人約$22 (下午茶)

2014-09-02
類別 : 港式海鮮

好耐之前(係佢未搬之前)黎過一次, 今次再黎食過. 感覺搬左之後環境好好多, 無以前咁迫, 整齊清潔左. 不過佢個位置就比以前更唔顯眼.

2個人叫左6樣野, 真係好大食tongue

本來想叫蒜蓉象拔蚌, 但係呀姐話無象拔蚌同蟶子. 唯有叫第二樣

1. 響螺湯 ($33) - 藥材味夠而且係好飲既藥材味. 料都算多, 有冬菇, 圓肉, 響螺片, 杞子, 淮山等. 都算甜, 不過響螺既鮮味略嫌差少少.

蒜蓉包 - 唔知跟邊樣野黎既蒜蓉包 , 好好味. 牛油好足, 而且蒜蓉味好香. 包夠鬆脆.

2. 中蝦雜果沙律 ($58) - 上面有一隻中蝦, 入面有哈蜜瓜, 蘋果, 火龍果 等等, 面頭有芒果汁. 食得到有D 生果未熟, 有D 酸, 幸好有芒果汁平衡返. 不過$58食生果粒, 可叫可唔叫.

3. 海鮮焗飯 ($88?) - 見好多人叫, 所以叫埋一份. Ummmm....呢個同普通食到既焗海鮮飯差唔多,上面既海鮮比一般大, 不過味雖然唔差,但無咩特別.

4. 白酒煮藍青口 ($98) - 藍青口個殼好大, 不過入面既肉就縮到好細. 肉都算嫩, 只係縮水得比較緊要.

5. 蒜蓉粉絲蒸元貝($86 -3隻)- 好好味, 元貝鮮甜, 加上蒜蓉粉絲索晒元貝既精華, 撈飯一流!

6.籠仔蒜蓉蒸白菜仔($48) - 一上檯, 比佢打左個凸, 好大籠, 算係好多菜, 而上面既金黃色蒜蓉同豉油令d 白菜仔生色不少. 好好味, 而且d 菜好滑.

overall 佢d野都幾大碟(除左斷隻計個d), 食到好飽. 而且佢唔使加一. 幾好.

推介美食: 蒜蓉粉絲蒸元貝($86),籠仔蒜蓉蒸白菜仔($48),蒜蓉包
用餐日期: 2014-09-01
是次消費: 每人約$205 (晚餐)

類別 : 港式火鍋海鮮燒烤

見到openrice 既食評上面好吸引既海鮮相, 又有得用tablemap book 位, 就book 左去試.
原本book 左6:15, 當日佢打黎話佢開7:15, 所以改左時間.

準時去到, 得我地一檯客, 到走都係得我地一檯客, 可能係地點問題.
去到先知有d 海鮮要預定先有, 如鮑魚. 咁我地唯有叫有貨個d.
檯上面有調味料俾客人自己調味:孜然粉, 辣粉, 味鹽, 胡椒粉, 黑椒

蜆- 好味, 好新鮮
元貝-ok
雞亦- 感覺本身佢就乾身, 中下
羊架- 好大件, 調味亦唔錯, 不過肥肉多過瘦肉, 可食到既部分唔多

日本珍寶蠔- 好大隻, 同好有蠔味.
火箭大魷魚-好味, 質感軟熟唔un.

特大溫室菇 加 cheese -好香菇味, 加埋cheese, 味道一流 (店家幫我地燒埋);

菠蘿- 唔夠熟, 都幾酸.
厚切牛舌粒- 好大粒, 好軟熟, 正!

豬頸肉-好好味, 好爽口
雞腎- 好爽口, 味亦好好
墨魚咀-無咩特別
雞軟骨- 正常

紫芋栗子薯餅- 炸得唔錯, 都幾好食
推介美食: 特大溫室菇 加 cheese,火箭大魷魚 日本珍寶蠔,蜆
用餐日期: 2014-08-27
是次消費: 每人約$250 (晚餐)

類別 : 西式西餐廳

去完南生圍出返元朗市已經5點幾, 拖住疲憊既身軀, 要食返D 野recharge 返個人.
一早念左呢間食西餐, 係西鐵站行過黎大約10分鐘左右.

去到大約5:50分, 但佢開6點, 不過待應也好好的叫我地入去坐住等. 不過因為佢地7點已經fully booked, 所以7點前要交檯.

佢應該有2個鋪位, 座位唔多, 我地坐個邊得14個位. 另外個邊應該都差唔多.

佢有set dinner, 連餐湯或是日沙律同埋野飲. 不過其實佢主餐牌既所有主菜加$30都可以變餐. 最後我地叫左羊架 (紫蘇蜜糖醬)跟粗薯條 ($148). 同黑松露牛肝菌意大利飯 ($98). 兩個都加左$30 轉餐, 一個跟餐湯, 一個跟沙律.

先黎麵包籃. 橙橙地色既麵包好香, 外脆內軟, 有微微的香草味, 配埋佢個酸酸地既沙律醬, 好醒胃. 麵包都好香脆, 不過味道就一般.

今日既湯係大蒜薯仔湯. 大蒜味就唔覺, 不過湯夠濃亦有好多薯仔蓉.

而沙律smoked ham and corn. 沙律菜好新鮮, 上面有煙火腿粒 同粟米, 份量唔少, 而入面應該加左醋, 個味唔錯。

主菜先黎黑松露牛肝菌意大利飯 , 個飯好香菇菌味, 意大利飯既口感唔錯, 剛剛食既時候咸味覺得剛好, 不過再食多幾啖就覺得味濃左d. 可能個飯都係濕左d. 汁太多, 易膩.

羊架叫左7成熟, 出到黎都算差唔多, 而且煎得香口, 肉質算鬆軟帶有微微羶香. 肥油唔多, 有4件, 羊架黎講呢個都算有好多肉食到. 而佢個紫蘇蜜糖醬好好食. 甜甜地, 去左羊架既油膩感. 點薯條都好好味, 最後我地食晒個醬.
餐茶叫個涷朱古力. 賣相同味道都好好. 朱古力味夠濃, 唔會太重奶味. 呢柸好味既涷朱把今日既元朗之旅劃上完美句號.

推介美食: smoked ham and corn salad,涷朱古力.,羊架 (紫蘇蜜糖醬)跟粗薯條
用餐日期: 2014-08-30
是次消費: 每人約$170 (晚餐)

類別 : 港式粥品

今日去元朗南生圍, 元朗咁多好野食, 當然要做資料搜集. 好耐無食過粥, 見呢間評價不錯, 所以就去試下.

鋪頭唔算細, 但坐無虛席, 外面仲有好多人買外賣. 不過流量快, 好快就可以入坐. 可能今日天氣太好, 陽光好猛, 所以覺得鋪頭冷氣唔夠. 不過唔影響心情. 叫左一個碎牛粥, 一個豬潤粥 同鮮蝦腸粉.
等左一陣就有得食, 佢個粥係鍋上, 感覺比第二度既粥大碗, 而且非常足料.

豬潤厚切同好多塊. 平常不吃豬潤的我, 試左半舊, 令我對豬潤改觀左 (可能我未食過好食既豬潤). 佢既豬潤好爽滑軟熟, 不是粉狀的質感. 粥底夠綿, 味道亦唔錯.

我既碎牛粥的碎牛份量亦唔少, 爽滑得黎有牛味.

腸粉既粉皮厚得黎夠滑, 蝦亦好大隻, $17 非常底食. 不過個腸粉豉油唔夠好味, 差左少少甜味.
佢既定價唔貴, 而且足料好味, 有機會會再食 tongue

推介美食: 豬潤粥,碎牛粥,鮮蝦腸粉.
堂食等位時間: 2 分鐘
用餐日期: 2014-08-30
是次消費: 每人約$30 (午餐)