中文 | English
apple
我是住在荃灣的apple。我在荃灣工作。我最常於中環銅鑼灣荃灣出沒,最鍾意日本菜咖啡店,和牛及一齊跟牛有關的食物。
食評會員 43次成為首位寫食評會員

2016-06-07
類別 : 日本菜西式日式西餐雪糕/乳酪漢堡包

115種芭菲

115種芭菲

UFUFU是日本九州芭菲大王,最出名是餐牌上有115種芭菲,雪糕迷見到一定開心到震。

當日我只有兩個朋友陪伴,唔敢點最大果個「超級芭菲」,於是問隔離檯借來影一影相,呢度有15球雪糕加生果,至少8-10人至食得哂。可加生日牌,用來代替生日蛋糕都唔錯。

先點飲品。我飲凍咖啡,朋友飲抹茶 latte。咖啡合格,一貫日式咖啡水準,唔會過酸。朋友話抹茶 latte好飲,可惜太細杯。

唔習慣空肚食甜品,先share幾款主菜。牛腹扒是進化版 pepper lunch,由於而家的 pepper lunch 性價比大跌,呢度貴少少但夠肉味,已經大勝。

加埋個「馬里奧」童年回憶「酥皮湯」,當堂開心哂。

朋友覺得粟米湯太杰,但酥皮不會太油,Ok。

我好鐘意食日式漢堡扒,堅持要點呢個流心芝士漢堡。估唔到佢會「包膠」上檯,之前要在高級餐廳如 Seafood Room 或上海 Mr & Mrs Bund 先見到呢種做法,作用是防止肉汁蒸發,令肉塊保持juicy。

事實上真係好夠juicy,流心不是太洶湧,但我覺得漢堡扒好味道就ok。

蜂蜜芝士薄餅唔知係唔係跟韓國潮流,味道普通。

除了與日本相同的115款芭菲,還有4款特色芭菲,價格貴少少。我想試港式鴛鴦,朋友想試白桃,最後決定點白桃。

白桃多汁,沒浸過糖水,原汁原味。內有雪糕、脆米及桃味雪芭,甜甜地又唔會太膩,岩女仔食。

梳乎厘鬆餅就一般,質地唔係太似鬆餅,似海棉蛋糕。

最後一個甜品,卻是我最喜歡的,因為我向來喜歡又冷又熱的甜品,牛角包加了糖粒再烘熱,上加大大個軟雪糕,令人難忘。

總括而言,呢度近地鐵站口,食物portion又較細(適合2-4人),好岩女仔聚會。
堂食等位時間: 0 分鐘
用餐日期: 2016-06-04
是次消費: 每人約$220

2016-06-07
類別 : 粵菜 (廣東)中菜館

平時同爸媽去找「明哥」開飯,三個人試唔到太多餸,今次夾夠6個大食朋友,齊齊再去開餐。

東江雞半隻,朋友話係屬於古式做法,浸到骨都入味又不會過鹹,一般酒樓已經搵唔到呢個質素。

招牌椒鹽九肚魚因為休魚期無魚貨,轉食椒鹽鮮魷。如果有得揀,我會鍾意九肚魚多D。

朋友話想飲湯,每人share半盅「是日燉湯」。平時我唔係太喜歡飲湯,但呢個木瓜燉雪耳(鹹版)真係一流,我食哂所有木瓜。

訂座時順便訂的蒸肉餅。我覺得呢度嘅肉餅令我想起婆婆生前做的正宗順德味道,我以為以後都食唔到。一定要加白飯。

朋友想食菜,我又唔係幾想食炒通菜,後尾決定聽從老闆娘建議,試下花蝦炒韮菜。呢度有個特色,好多菜式未必寫在牆上(可能得一、兩份),要問老闆娘推介。

醬燒牛肋條,在嶺南樓果時已經是明哥拿手菜式,牛肋條慢煮到脂肪位都化,醬汁加入蕃茄略帶酸,更加開胃。

咕嚕肉,用豬頸肉做,啖啖肉。我堅持每次都叫,飽都叫,最多打包(但次次無剩)。

忽然有朋友想食牛腩,原本只係午市有得供應,於是問問老闆娘,好在可以即做一份。上次有朋友來一早訂了牛腩煲,蘿蔔極入味。今次我地即興要食,蘿蔔就無上次咁淋。建議想食的話,一定要打電話訂位時留菜。

話得係大食朋友,可以食完上述全部都話想加餸,最終又加多個「家常豆腐」。呢味我第一次食,男性朋友大讚,話好難豆腐咁香又唔散。

再來一個干炒牛河,朋友話「碟底無色」,證明所有豉油都在河粉上面,盡顯大師傳功夫。

最後埋單,不收茶芥加一,連汽水及白飯每人HK$133,仲有一盒牛腩及半碟牛河打包,抵到裂。

補充:牛河第二日翻「叮」都仍然好食。
堂食等位時間: 0 分鐘
用餐日期: 2016-06-03
是次消費: 每人約$133 (晚餐)

2016-04-18
類別 : 粵菜 (廣東)中菜館

爸媽住西營盤,自從地鐵通車之後,回去探佢地就更方便。不過老人家喜歡吃中菜,次次聚餐都係連鎖式酒樓,食物唔貴但略嫌行貨,感覺食茶餐廳都無咁嬲。後來聽爸爸講,第二街東邊街交界(Panda上少少)新開一間中菜水準好高,主廚以前做過阿一鮑魚及嶺南樓,而家自立門戶,佢已經食了幾晚小菜晚飯,我又跟佢去試下。

老人家喜歡吃蒸魚。呢度平時menu無蒸魚,間中有「是日海鮮」,例如涼瓜炆倉魚,今日就有蒸石蚌,火候係大酒樓級數。

另一個招牌菜﹣醬燒牛肋條(HK$98)係慢煮心機之作。我好喜歡食牛,食了大半碟。

平時我唔喜歡飲例湯,但今日例湯(燉湯)合掌瓜煲豬𦟌好清甜,無味精,原來係加入了日月魚調味。

呢度仲有其他套餐,因為店面較細,大部分檯係2-4人,菜式亦大多是2-4人分量,不過性價比好高(東江鹽焗雞HK$85/半隻,炒粉麵係$55左右),同茶餐廳定價差不多但水準高好多。大廚亦做慣宴客菜,爸爸已訂了一日試私房菜、另一日母親節做節。

推介美食: 蒸魚,醬燒牛肋條,咕嚕肉,燉湯
堂食等位時間: 5 分鐘
用餐日期: 2016-04-16
是次消費: 每人約$80 (晚餐)

2011-12-04
類別 : 泰國菜咖啡店無肉餐單

上星期與三位在中環工作的美女相約共晉午餐,談到地點,大家不約而同的說想到 Greyhound Cafe 試試。約會之前我已到此吃過撈河粉及冰檸茶(Greyhound Style),覺得食物味道好、精緻又不算貴,就決定一起再來多試試其他的菜式。
薄切三文魚配泰式辣汁

薄切三文魚配泰式辣汁

薄切三文魚配泰式辣汁(HK$108)雖然只得7片,但那濃烈如泰式生蝦調味的辣味確令人回味,對於當日感冒未癒、味覺有點遲緩的我來說,辛辣的蒜片正好打開我的胃口。
招牌脆炸單骨雞翼

招牌脆炸單骨雞翼

我們只有4個人,就決定點兩個前菜+三個麵分享。Greyhound Cafe 最馳名的招牌脆炸單骨雞翼(HK$68)感覺比上面的三文魚片抵食得多,沒有數過碟內有幾多只,但是好像一直也吃不完,大半小時後雞翼仍是脆卜卜的,惹味香口, 下次再來我也會再點。
Noodle with Thai Braised Beef – Dry?

這個麵我忘了記下名字,好像是 Noodle with Thai Braised Beef – Dry。由於我皮膚敏感隨一起感冒來探我,我要戒吃海鮮(除了魚)、牛肉及蛋,友人們很遷就我,盡量點豬肉或是乾撈的麵點。這個麵使用特幼的米粉,與帶有濃濃香葉味道的牛肉汁混在一起味道很讚!<br />
鮮椒豬柳炒上海粉皮

鮮椒豬柳炒上海粉皮

鮮椒豬柳炒上海粉皮是個比較少見的組合。上海粉皮原來熱食味道也不錯,加上細滑的豬柳更好吃;鮮椒有「點睛」作用,但始終粉皮多油,炒粉皮時又要落油,一個人來吃飯時點這麵可能是太油膩了,要有幾個人分享才好。
Noodle in Pork Stew

Noodle in Pork Stew

而我就 encore 上一次點過的 Noodle in Pork Stew。Pork Stew 其實沒有什麼肉味,只餘下香葉的味道,說滋味就是上面的炒粉皮的豬柳醃得更好吃,但我欣賞它將蝦乾全都加到河粉裡,樣子有點像蝦米腸粉,但更精緻及幼滑,薄如真正的「陳村粉」。
冰檸茶

冰檸茶

再來一杯 Greyhound Style 的冰檸茶(HK$38)。此冰檸茶第一特色是用上青檸,第二特色是冰塊用檸茶製作,就不會愈喝愈啖。初初幾口會覺得味道有點像雀巢檸檬茶,喝著喝著,就會知道層次較多,不是用「雀檸」的喇。順帶一提,這裡沒有白開水供應,飯後我需要吃藥,就要點一支礦泉水。

上次一個人來吃個麵加一杯飲品,埋單大約 HK$160;今次與幾個朋友一起,埋單約 HK$700,即是人均消費大約HK$160-200;以泰國菜來說稍為昂貴,但有時不想在 IFC 只能「麵包當飯吃」時,只好再一次走入 Greyhound Cafe 囉。
推介美食: 撈河粉,冰檸茶,炒粉皮
用餐日期: 2011-10-28
是次消費: 每人約$160 (午餐)

共有3 人投票

2011-12-04
類別 : 粵菜 (廣東)酒樓海鮮大閘蟹

牛柏葉

牛柏葉

昨天我約了兩位朋友去「東海」飲茶,就即時用上營養師所教的技巧,選取相對地熱量與油分較少的食物進食,也與有興趣修身或保持健康體重的你分享一下。
叉燒包

叉燒包

去「飲茶」,主角是各式點心,但是熱門點心如春卷、咸水角、鳳爪、排骨、燒賣...全是油分多的致肥食物。所以第一個秘訣,就是要吃一點澱粉質「打底」。好選擇包括叉燒包或是燒味米粉。「東海」的叉燒包實在不錯,包不黏牙,叉燒的醬汁又好吃。
濃湯菜遠雲吞

濃湯菜遠雲吞

另一方面,不要忘了吃「蔬菜」!灼菜心、灼生菜,只是說明要「全走」(走油走蠔油走豉油),就可以「抵飽」又達到纖維攝取量。我和友人精打細算,看到「東海」的鹽水灼時蔬HK$38,濃湯菜遠雲吞HK$48,就選擇了後者,多幾隻雲吞一起吃比較「抵」嘛。
杏片炸蝦丸

杏片炸蝦丸

但是控制還控制,總有一些食物我是不宜食用但真的很想吃的,於是只好淺嚐即止。例如是這個「杏片炸蝦丸」,真的超好吃又香口!我乖乖的只吃了一個。
青瓜八爪魚

青瓜八爪魚

加有青芥及蛋白醬的青瓜八爪魚也不宜多吃,因為蛋白醬的脂肪含量多啊。但是我也吃了一點試試看,這一道前菜爽爽的、辣辣的,很容易令人吃到不停口的,小心!
大閘蟹小籠包

大閘蟹小籠包

終於在友人點「大閘蟹小籠包」時我就投降了,因為我怕海鮮會引發手部皮膚敏感,據說這個小籠包超好吃呀,希望朋友喜歡啦。最後要多謝 Alison 及蘇蘇請客,我不知有幾多年沒有星期日一早起床去「飲早茶」了,間中試試也不錯呢。
推介美食: 點心,大閘蟹小籠包
堂食等位時間: 30 分鐘
用餐日期: 2011-11-27
是次消費: 每人約$120 (早餐)