中文 | English
yumura
我是yumura。我在中環工作。我最常於中環銅鑼灣尖沙咀出沒,最鍾意韓國菜法國菜西式扒房西餐廳酒店餐廳自助餐壽司/刺身火鍋
食評會員 0次成為首位寫食評會員
yumura  等級2
顯示選項: 所有香港 澳門

2014-10-20
類別 : 港式串燒

夜麻麻想食野,又吾想太heavy !剛好係香港,所以去大坑覓食!宜家大坑真係多選擇,行幾步就有一間!行左幾間都念吾到食咩,點知轉角位就聞到d串燒香味,正好岩心意,食兩串可以過下口忍!入到去就見到鋪頭d介紹,原來餐廳個爸爸係水上人,所以呢間餐廳就多左好多海鮮bbq. 睇返d介紹原來小儀都有來
介紹過.

燒花螺都係第一次食,個味到吾錯但可以係燒的原因好硬太乾,我都係覺得辣酒煮花螺好食d。

牛舌值得推介,燒得剛剛好咬落去仲好juice

超彈魚旦都真係同個名一樣,超彈牙的魚旦.

聖子皇雖然好食,但有少少沙,減分.

用餐日期: 2014-10-18
是次消費: 每人約$100 (宵夜)

2014-10-20
類別 : 意大利菜酒店餐廳Fine Dining浪漫情調

座立於ICC 102樓居高臨下,將香港個夜景收在眼底下. 而且餐廳個間環境好好,好靚.
聽朋友介紹原來呢間係屬於米芝蓮一星的意大利餐廳.

首先介紹這裡的餐包,可以說品種多又好味. 而且係無限refill. 全部都係熱辣辣香噴噴甘羅出來俾客人選擇!lol

order 左兩個appetizer 同兩個main , 話就話appetizer 但個價錢同main 一樣mad

我已經吾記得呢個叫咩命,但黑松露配魚味的smooth同埋個好新鮮的sashimi又幾好味.

呢個都係好好味的appetizer.

當我地食完appetizer就有waiter 放低呢個好似好矜貴的魚. 原來每晚都會有d season food 可以試食. lol

終於到main course 雖晚賣相好好,但個牛就一般.

魚好香,但吾夠滑. 可以的話我會選擇多幾個appetizer

最後甜品係送的,棉花糖裡面有好多款dessert而且好精緻,全部都可以食:)

用餐日期: 2014-09-14
是次消費: 每人約$1200 (晚餐)

2014-08-01
類別 : 韓國菜適合大夥人

huffy sad 聽聞school food平時要排好耐隊先有得入去食,甘岩今日星期五late lunch,大約3點半左右見無咩人所以打算入去食d野!一入去, 點知就有個服務員叫我出門口(入邊人吾多,仲有好多吉位),門口果個recept又無人,既然甘多位我吾明點解我要出返去門口!之後企係度一陣有個人出來帶返我入去.
因為太餓,唸住叫個麵之後先再睇叫其他野,點知個女仔話一樣咋,但我已經同她講明叫住先!服務態度要改善!唔會主動俾水,要叫先有. d野食吾正宗,個面吾係韓國麵! 無前菜@@,無泡菜!
一般

一般

難食!

難食!

大把位!

大把位!

堂食等位時間: 0 分鐘
是次消費: 每人約$80 (下午茶)

2013-11-11
類別 : 澳洲菜扒房

其實我本人都真係幾中意食steak, 所以如果menu有同comment吾錯我都會試下.

加上之前係中環返工有時lunch都會去wooloomooloo, 果時我覺得個steak同個餐包真係好好味,不過後來它鋪租到期係中環就無左了. 所以今天來Wooloomooloo Prime 當然期望高,有個Prime 價格貴了,service 自然都要比一般的好啊. 可是希望越高失望越大. 真係俾錢食個view, 野食同服務都係一般般.

個面一般而且吾熱,同埋我地點完野食個服務員吾記得羅俾我地,上完第一樣野食先俾返個包我地,中要係我地講返俾他知 sad

這個deep- fried chip 個人覺得好硬啊,又無味!@@

個steak我地叫medium 但來到就好係medium rare 超多血.

個銀鱈魚就很香

整晚最好味都係個蟹餅smile

用餐日期: 2013-09-20
是次消費: 每人約$800 (晚餐)

2013-11-03
類別 : 西式西餐廳飲o野傾計

是日活動lamma island hiking trip,出發前大家1點係ifc集合.因為地方就腳有而且朋友想食all day breakfast 所以我地就來Simplylife食返個brunch,之前係taikoo city食過印象還好.
可是今天的水準超差的, 是因為在ifc沒有加價,所以用料差了嗎?

麵包好硬啊石頭一樣 sad

一般水準,不過係出面這樣的價格可以食到更好的!

奄列淡而無味,而且出水. huffy

我覺得salad係最好味的,因為的菜夠新鮮. 不過里碟菜要$120,無理由俾d爛菜我吧?!

還有所有的飲品都要單點無得跟餐.

總結吾好味加吾抵食!

是次消費: 每人約$200 (午餐)