中文 | English
小年糕
我是小年糕。我最常於觀塘元朗荃灣出沒,最鍾意滬菜 (上海)泰國菜日本菜自助餐壽司/刺身
食評會員 0次成為首位寫食評會員
小年糕  等級4
顯示選項: 所有香港 澳門

2018-06-01
類別 : 西班牙菜咖啡店甜品/糖水

第3次再來到Espuma,因為聽朋友說餐廳已換了全新的菜單,所以心癢癢就來了.

當晚7時已入席,等不到這個late-night promotion了.但有7折優惠,的確好抵~

牛油果蝦沙律配芝麻汁的份量頗大,蝦肉煎得香口彈牙.配上芝麻汁的沙律菜十分開胃,夾雜熟透的牛油果及香桃,清新可口~

至尊海鮮西班牙飯(二人份)的賣相吸睛,海鮮分別有藍青口、大蝦、蜆、帆立貝、帶子等等. 先要讚藍青口.平時少食青口的我,都覺得這款青口的肉質夠嫩,而且好厚肉. 另外,大蝦的十分彈牙,煎得香口. 不過,帆立貝吃落有沙,略嫌遜色.米飯粒粒飽滿有嚼口,而且調味汁是蕃茄,所以吃落醒胃.

西班牙飯屬二人份量,吃完已經超飽,但甜品胃已預留空間給流心軟芝士麻糬厚鬆餅. 聽個名都已經覺得吸引.

輕輕切開厚鬆餅,望住流心軟芝士慢慢流出來,十分治癒. 與及說是厚鬆餅,反而口感更似梳乎厘.厚鬆餅口感綿滑,富空氣感,而且蛋味十足.中間有一塊薄薄的麻糬,煙煙韌韌,整個組合的確好味.

2018-05-28
類別 : 日本菜居酒屋串燒

炎熱嘅天氣,出面三十幾度.
最好的享受當然就係坐係冷氣底下, 涼住冷風食日本菜.

備長環境舒服, 而且有串燒、刺身、小食,好適合三五知己放工小聚

坐下後, 店員送上一盤前菜, 有生菜、青瓜、紅蘿蔔. 清爽脆口,

冷盤通常都是先上, 所以先來刺身降降溫~
我們點的是特上冷盤刺身六點 HK$298

海膽色澤也算鮮明帶橙黃色, 而且每片形狀完好, 入口比想像中甜, 濃度就不算很高, 口感整體都算不錯的, 配上底下的青瓜, 清爽新鮮,吃起來相當對味.

甜蝦蝦身非常粗壯, 咬下去蝦肉有點黏稠. 肉質爽得來柔棉, 味道亦夠香甜
北寄貝爽口彈牙, 口感爽脆中又柔軟幼嫩.

油甘魚、三文魚、帶子都很新鮮. 整體感覺很好, 也感覺抵食.

鵝肝多士 HK$63/件

香煎鴨肝配多士, 每份鴨肝都甚有厚度的, 吃起來夠香口豐腴. 雖然正在修身的我不宜多吃, 但都忍唔住食左一整件 (回家要跑多2個鐘先可以消耗到卡路里)

牛舌厚切 HK$52/串

另加牛舌, 一串二片, 每片都算幾大塊, 而且是厚切. 燒出來的牛舌不會好韌, 表面帶點焦香, 吃起來還帶點彈性爽身. 是來到一定要吃的食物.

最後就是各牛炒飯, 炒飯份量不算少,而且炒得米飯粒粒分明.  味道十分香口,
沒太多油脂,牛肉粒不會嚡, 入口就吃得出很香, 而且一點也不滯膩.

餐廳整體食物水準很好, 店員服務也不錯,收碟加茶都會自動自覺. 所以滿有效率的.
題外話/補充資料:
每樣串燒都是兩串起落單
堂食等位時間: 0 分鐘
用餐日期: 2018-05-15
是次消費: 每人約$409 (晚餐)

2018-05-19
類別 : 韓國菜韓式炸雞

韓劇煲得多, 雖然做不成劇中的女主人
但每次出現炸雞的畫面都會挑起我的為食癮
心動不如行動, 就趁住朋友約中環消遣時來一塊炸雞吧!!

走進店內, 地方不算大, 但分為上下兩層,而且十分有氣氛~
看看餐牌, 這裡主打的當然是各式各樣的炸雞/烤雞,有原味, 辣味跟甜酸口味等等, 價錢平均在百多元一份,份量夠3-4人來分.

左睇右睇, 都係覺得套餐最抵,所有就點左個滋味2人套餐 HK$398

選左最喜愛的紫菜味道, 紫菜粉已經混入了鹽,所以鹹味十分夠
剛炸起的粗薯條味道最佳, 入口帶著陣陣的紫菜濃香

另外選左個凱撒沙律,整體感覺好新鮮,沙律菜夠晒爽脆,而且又有車厘茄、芝士同煙肉乾,材料相當豐富

炸雞組合揀左黃金鹹蛋炸雞和蜜糖芥末炸雞
每款炸雞大概有6-7塊, 而且只可以係無骨雞塊, 如果想要有骨落地, 就要單叫啦~

黃金鹹蛋炸雞味道無令我失望,鹹蛋味好香,而且唔會死鹹, 有黃金砂的外層
不過2塊已經有點膩, 跟朋友Share食就剛剛好

蜜糖芥末炸雞就味道偏甜, 蜜糖味比較突出, 而芥末味就相對比較淡, 但整體都好唔錯.
但美中不足係,因為係雙拼炸雞,兩款雞同一碟上,所以蜜糖芥末醬會沾到落黃金鹹蛋果邊,有少少撈埋左.

菊花蜜特飲 HK$58 (套餐可以 特飲+$10升級)

蜜桃燒酒 HK$88 (套餐可以 特飲+$25升級)

套餐已包基本飲品, 冷熱同價, 如果想飲其他特飲就可以好似咁特飲+$10, 酒精飲品+$25
價錢看起來不算貴, 而且份量大多偏大份, 所以都適合三五知己來吃.
加上這裡環境不錯, 人流不算十分多, 晚飯時間也不用等太長時間, 這點在中環晚飯時間來說算是一大優勢吧.
堂食等位時間: 0 分鐘
用餐日期: 2018-05-07
是次消費: 每人約$238 (晚餐)

2018-05-17
類別 : 西式薄餅漢堡包

自從生左BB之後....
我開始喜歡上粉紅色, 因為好多BB野都係粉色系最可愛~
知道荃廣有間粉色餐廳時即刻心心眼.而且裝修真係靚, 最適合我呢種少婦去重拾少女心.

餐廳門面就已經夠女生們大叫可愛~
粉紅色加白色的色TONE, 完完全全俘虜少女的心

就連餐具都很精緻, 每個地方都是影相位

首先點了一個Girl Power set, set餐是包括一份薯條漢堡和一杯無酒精飲品(Lady’s
Beer)

Lady’s Beer其實是一杯牛油蘋果梳打奶蓋, 樣子十分可愛.

店員叮囑攪拌時要小心, 因為上層會不斷冒泡泡
攪拌時真的不斷見到有氣泡爆破, 效果有趣. 而味道就帶甘甜,

漢堡可以選牛肉或是炸雞, 而雙色薯條(薯條+番薯條)就可以選不同的味粉.

我當然選左最喜愛的紫菜味道, 紫菜粉已經混入了鹽,所以鹹味十分夠

將味粉倒入裝了薯條的紙袋內, 之後不斷上下搖晃拌勻
建議不要一次過將味粉全部倒入袋內, 最好就分段, 因為味粉比較鹹
如果 一次過倒就會令薯條過鹹

薯條入口帶著陣陣的紫菜濃香,而蕃薯條味道會更勝一籌, 因為更有絲絲的蕃薯香甜.

漢堡選左牛肉的, 簡單的只加了蕃茄、生菜配料, 當中的醬汁用上了店家自製芝士醬,吃起來口感軟綿美味.

這個三文魚白汁五色蝴蝶粉, 雖然配材極盡簡單, 當中只加了芝士和三文魚
不過出來的味道意想不到的美味. 入口蝴蝶粉硬度適中, 帶點煙韌感., 一吃就停不了, 一個人KO都完全沒問題

尾聲來到甜點時間, 呢個心太軟真係不得了,  由於即叫即整,所以都要等一陣子
個表皮蛋糕都焗到軟硬適中, 一切開個表皮蛋糕,d流心朱古力即刻湧出黎,唔會太濃或太稀, 吃進去感受到濃濃的朱古力,而且甜度剛剛好。

用餐日期: 2018-04-30
是次消費: 每人約$162 (晚餐)

2018-05-16
類別 : 泰國菜串燒無肉餐單

每次經過蘭桂坊德己立街, 都會見到有間餐廳個門口好吸晴, 門前的LCD板仲有團火不斷燒.
隨之而來就是香噴噴的串燒味,再次同朋友經過此街, 立定決心要試試.

餐廳有兩邊門面, 一邊只有立食位, 另外一邊就有室內外的座位.
天氣炎熱, 當然有冷氣又可以坐的座位最吸引.
座位都是採用長枱格局, 高櫈腳, 要論舒適度當然是有限制, 不過在中環要食平野當然也不能計較太多.

點餐後只需要找座位坐下, 食物準備好就會由店員送上
不得不提餐牌上的食物價錢沒有想像中貴, 相反個 人覺得十分經濟實惠

細支玻璃裝200ml的雪碧, 盛惠$15.汽水就真係小貴啦~

青木瓜手撕雞沙律 HK$68
泰式青木瓜沙律,份量都唔算少啦, 醬汁是分開上的, 大家可以按口味拌上醬汁
青木瓜口感十分爽口, 加上醬汁酸酸甜甜的, 很開胃.

食完個沙律, 串燒都剛剛好送到.所以串燒都會用紙袋分類裝好, 不會MIX在一起
落單時已告知需要少辣, 所有串燒都是有加辣的

魷魚鬚 HK$25

魷魚鬚燒得很香口, 味道又帶點微辣及炭香味.口感爽彈, 好正.

燒牛肉 HK$16
燒牛肉同樣爽口又鮮味,醬汁的確提味不少!記住牛肉一定要熱食, 唔可以有慢慢嘆的想法, 否則肉質就會變韌, 浪費晒.

白鱔 $60
最期待的畫面出現啦, 就係我最喜歡的燒白鱔.
白鱔味道十分十分十分好味(重要的事要說3次),外層帶點炭爐的焦香, 肉質柔軟而充滿魚油香.
而辣味足夠, 但又不會掩蓋魚味.這個推介必試~

燒菠蘿 $20
大大串菠蘿, 吃一串已令人很滿足, 燒香後糖分濃縮,而且有爆汁的效果, 分外甜
用餐日期: 2018-05-07
是次消費: 每人約$150 (晚餐)