中文 | English
小年糕
我是小年糕。我最常於觀塘元朗荃灣出沒,最鍾意滬菜 (上海)泰國菜日本菜自助餐壽司/刺身
食評會員 0次成為首位寫食評會員
小年糕  等級4
顯示選項: 所有香港 澳門

2024-04-12
類別 : 西式咖啡店

多得港島朋友帶路,又認識左多一間頗高質嘅cafe。

Flat white:咖啡香郁,奶香又唔會太搶,口感順滑。

香煎虎蝦配辣蕃茄汁意粉:只係微辣嘅程度,所以好容易接受 。虎蝦彈牙又大條,而意粉軟硬適中,整體開胃,調味適宜。

青醬忌廉雞肉長通粉
第一次試青醬,原來無我想像中嘅青味,反而幾清新,一試愛上。雞肉份量多,而且好嫩,一啲都唔鞋,而青醬忌廉好creamy,長通粉好掛汁,每啖都好滋味。

法式西多士配自家制雜莓醬:呢個係signature dish,真係必試。超厚多士外面帶少少焦脆,而入面係非常軟綿,蛋香味濃,真係整得好食。而雜莓醬微微酸甜,有好多果肉,有口感。

2023-11-30
類別 : 西班牙菜咖啡店樓上cafe甜品/糖水

多謝好友請食生日晚飯,初次黎到Espuma,就俾佢嘅靚景吸引住。餐廳成個環境同埋氛圍都好輕鬆同埋舒適,而且開揚,有寬闊嘅大玻璃窗。雖然我地食嘅係晚餐,天色已經好黑,不過都仲可以清楚望到中環好多唔同建築物,夜景唔錯,下次搵個機會係日間黎,相信應該會更靚。

先黎前菜同埋餐湯,係芝士松露醬薄多士、巴馬風乾火腿季節沙律同埋南瓜忌廉湯。十分欣賞芝士松露醬薄多士,香脆可口,得兩塊真係唔夠喉呀,哈哈。

西班牙式脆皮豬腩卷配蘆筍 Spanish
Style Crispy Rolled Rork belly with Asparagus served with balsamic vinegar
sauce $308
脆皮豬腩卷好考功夫,外皮非常酥脆,而腩肉肥瘦均稱,每一啖都好滋味。蘆筍好青嫩爽口,而配菜係彩椒仔同埋薯蓉,都好好味。

香烤美國安格斯肉眼扒 Grilled
USA Angus Ribeye Steak served with creamy mashed potatoes & roasted
vegetables $398 (8oz)
5成熟嘅肉眼扒肉味濃,軟腍,蘸埋特配嘅醬汁,味道有所提升。同樣配有彩椒仔同埋薯蓉。

紅絲絨窩夫(半份)
Red Fantasy $98
聽講餐廳嘅招牌甜品之一係窩夫,所以專登留肚試一試。窩夫即叫即做,好香脆,中間帶啲煙韌,口感一流,配埋酸酸甜甜嘅醬汁,令人一啖接一啖。

百利甜酒竹炭戚風蛋糕.伴海鹽芝士奶蓋
呢個係節日限定,因為我地去嘅時候係萬聖節,餐廳好應節地推出左呢款有萬聖節裝飾嘅戚風蛋糕。蛋糕濕潤軟棉,面頭嘅海鹽芝士奶蓋帶微咸,帶淡淡嘅芝士香味,估唔到同戚風蛋糕咁夾。

招牌水果茶
同樣係餐廳嘅人氣飲品之一,雜果新鮮,味道甜酸,好醒胃。

2021-04-05
類別 : 日本菜西式日式西餐壽司/刺身沙律

平時係荃灣,想食得健康的話, 我多數會去Pickabowl。但平時都係堂食多,今次就外帶左幾分返屋企俾家人做晚餐。

Pickabowl成間店鋪裝潢好簡約,餐廳環境開揚, 座位舒適度都很不錯。

套餐選擇都有十幾款,款式配搭往往有驚喜,適合有選擇困難症的我。
如果對選菜目標好明確,可以自選配搭,更有彈性。

幫女女揀左親子Poke(慢煮雞胸配淡味醬油)外加一份中華沙律及升級套餐,味道完完全全是我家小孩的那杯茶。親子Poke除左有慢煮雞胸,另主要有青、紅、黃椒及紫菜,賣相顏色及配搭很吸引,味道清淡,女女一個人可以清盤。

另一款是經典雙拼(三文魚、吞那魚)和風味

喜歡食魚生飯的人可必試呢款,三文魚和吞那魚口感不同,但一同進食時又何其地夾。吞那魚食落無筋、而三文魚有魚油香,配上芝麻醬帶點微酸,十分開胃。

香草芥末熟蝦就係我最常點的丼飯,喜歡他們家的芥末醬很有衝擊性,會越食越想食,而且配上淮山粒,自我感覺很健康。
用餐日期: 2021-03-06

2020-08-04
類別 : 韓國菜韓式炸雞

宅在家太多日,日日煲韓戲下,炸雞癮發作,所以早陣子趁機會跟老公出去放風,順便覓食一下。

已第二次到YADLLIE PLATE,依然人頭湧湧,幸好已訂座。

見到咁多款炸雞及烤雞,怕點幾款會食唔晒,一於點半半烤雞,一次過試勻兩款口味。今次選蜜味芝士粉烤雞及黃金蒜香烤雞。本身想食炸雞,但咳嗽未清,只好乖乖吃烤雞。

先講雞肉方面,肉汁多,雞肉滑嫩。蜜味芝士粉主要味道帶甜,芝士味頗濃。而黃金蒜香同樣帶微微甜味,蒜香十足。兩款口味都好惹味,份量夠。當然少不了新鮮炸起的薯條, 除了蘸茄汁,蘸烤雞用嘅醬汁一樣出色!

醬油魚介湯鍋
好想食韓式魚糕,點知一上枱,原來咁大份!食完後,同老公捧住個肚走人,哈哈!

鍋面一分四格,三格擺滿各式魚糕,另一格就係豆腐皮、蘿蔔、菇。湯底頗清甜,豆腐皮及蘿蔔吸收湯底後,非常入味可口!再來就係魚糕,不同形狀,但口感不同,因為薄魚皮就比較爽口,而魚蛋狀款式就彈牙。每款味道相似,魚味算濃。

最後,當然少不了加入辛辣麵。麵身掛上魚湯,加辣粉,正呀!

草莓乳酪沙冰
個口辣辣地,即時飲啖足料嘅沙冰,酸酸甜甜,真舒暢~

2020-02-05
類別 : 粵菜 (廣東)海鮮酒家火鍋雞煲

已經好少聽到「冬菇亭」了,今晚要食的火鍋就是位於冬菇亭內。
唔洗介紹,發哥粥底海鮮火鍋好明顯是食粥底海鮮火鍋,當然還有其他小菜食。

好友拍板,推介A餐。

一點完餐,隨即送上燉湯、拍青瓜、花生及竹蔗茅根。

鮑魚方面,可以選新鮮或冰鎮,最後我們選了新鮮的,果然仲識郁動,包新鮮。

哇~好豐富呀!除了半邊龍蝦,還有聖子皇、貴妃蚌、多寶魚、黃金蜆、海蝦、時令貝。
所有海鮮可用一個字形容,正!龍蝦及海蝦都好彈牙,而貴妃蚌、聖子皇及黃金蜆雖然不算厚肉,但勝在鮮甜無沙。

色澤鮮紅的安格斯牛肩肉牛味重,煙韌。

除了指定的海鮮食材,還可以自選8款火鍋配料。推介有豬膶及滑牛肉,再加萵筍、雞脾菇~大滿足!