中文 | English
AntoAnto
我是住在屯門的AntoAnto。我在銅鑼灣工作。我最常於銅鑼灣尖沙咀旺角出沒,最鍾意京川滬日本菜西式西餐廳茶餐廳/冰室日式西餐火鍋拉麵壽司/刺身
食評會員 0次成為首位寫食評會員
AntoAnto  等級3
顯示選項: 所有香港 澳門

2011-03-14
類別 : 日本菜拉麵

其實我係888fans黎架~ stamp card 都儲滿過好幾次lol
響香港~ 如果想經濟d 食碗令人滿足既拉麵, 我自己就覺得888比到我.

以前我鐘意食味噌湯底, 不過依家我較為鐘意食豬骨湯底既拉麵,

<<<味噌湯底較為濃味, 師傅會先將豬肉碎同芽菜加麵豉醬炒香做成湯底>>>
<<<豬骨湯底味道不濃, 清甜>>>

chopstick, 有成4,5塊叉燒, 叉燒為半肥半瘦, 食落唔會太乾, 麵底都幾多, 麵質彈牙, 基本上男仔食一碗都夠飽.
依家叫拉麵仲有得跟埋綠茶或者氣水, 之前冇的.
我仲加左粟米, $10, 就咁睇份量好似好少, 不過倒落碗麵之後就覺得份量其實都幾多.

味噌拉麵, 味噌(みそ)其實姐係麵豉, 岩晒鐘意濃味既客人.
普通一碗拉麵$48都有2塊叉燒, 麵底份量都一樣咁多. 所以我覺得都幾經濟架~smile

食完碗再飲埋D湯就真係ICHIBAN!!!!!smile
推介美食: 叉燒豬骨湯拉麵
用餐日期: 2011-03-12
是次消費: 每人約$69 (晚餐)

共有1 人投票

2011-03-14
類別 : 粵菜 (廣東)港式大牌檔

唔多講了.
4個人叫左6樣野.
好多蠔殼既蠔仔粥

好多蠔殼既蠔仔粥

先黎左個蠔仔粥, 其實起初食既時間味道都唔錯, 蠔仔味道幾鮮....可惜我就食到多蠔殼,
成塊拍甲咁大喎....當我唔好運啦.sad

然後黎左炸大腸, 其實我本身都幾鐘意食炸大腸既, 不過呢度既大腸真都幾肥, 炸完出黎竟然唔熱的sad
一d都唔脆既炸蠔餅

一d都唔脆既炸蠔餅

呢個蠔餅最失敗, 食打冷必叫既蠔餅個師傅都可以攪成咁, 首先個外觀似係有d炸過龍,
口感好林身, (但其實個味道係唔錯的), 炸完出黎可以一d都唔脆!sad.
食到底果2塊仲比d鼓油浸到林晒.....散晒.....sad
拼盤

拼盤

拼盤黎講鵝腸唔爽口, 覺得較為好食既係個腎, 同埋豬肉.

豆卜芽菜呢味送合格, 同埋都算夠大碟, $32.

鵝片等左好耐先到, 鵝肉冇咩鵝味, 肉質韌. 唔似我食開果d咁好食.

anyway, 如果係打冷我自己就唔會再黎.mad
用餐日期: 2011-03-11
是次消費: 每人約$80 (其他)

2011-03-11
類別 : 京菜 (官府菜)中菜館山珍海味適合大夥人

一大班人黎到所以叫左好多送,
chopstick素鵝: 清清地又幾好味.
素鵝

素鵝

chopstick北京填鴨: 好食, 食到停唔到口, 個薄餅皮夠薄, 令到咬落去既味道平均一點.

chopstick京燒羊肉: 香, 蘇, 唔痴牙, 有風味! 好食!!

chopstick牛肉絲叉子燒餅: 呢個牛肉絲用黎夾叉子餅我第一次食, 味道出乎意料咁好味, 必叫~!

chopstick紅燒元蹄: 呢個紅燒既元蹄好肥, 不過燒得好好味, 表面好脆, 不過肉就有點硬. 最後食唔晒要打包.

chopstick上湯豆苗: 勁大碟.

chopstick上湯津白: 很普通

chopstick松子魚: 表面偏硬, 不過食落魚肉幾鮮味.

chopstick咕嚕雞球: 很普通

chopstick咕嚕斑球: 很普通

chopstick拔絲香蕉: 呢個幾特別架, 待應會拎盤冰水黎, 之後倒d香蕉粒入去, 表面甜脆, 裡面有熱啦啦既香蕉.

人多真係抵食好多, 11個人最少都叫左11樣送, 最後仲要樣樣都打包d返屋企食.
推介美食: 北京填鴨,京燒羊肉,叉子燒餅,拔絲香蕉,紅燒元蹄
堂食等位時間: 0 分鐘
用餐日期: 2011-02-28         慶祝紀念: 生日
是次消費: 每人約$220 (晚餐)

共有6 人投票

2011-03-11
類別 : 港式西式扒房

講到金鳳, 對香港人黎講應該係一個幾熟悉的餐廳,
如果想平平地又想頂下鋸扒癮其他呢度都唔錯.
六十幾蚊就有一扒餐, 都真係好過響快餐店度食個扒架~smile

平時我諗都唔使諗, 一坐低就T骨扒餐, 但竟然今日呀姐話賣晒....
無奈地我就叫左蘇格蘭肉眼扒餐. (跟餐仲有一個包, 湯, 同埋飲品)

<<< 個扒會有薯仔跟, 通常我地會叫佢分開上, 唔使比D汁攪到林晒>>>

本人覺得個包同個湯都合格, 其實唔係特別好味, 只不過唔會係難食,
個包丁熱黎到記得即刻搽牛油食. 我就覺得好香好好食.
$28 (加左價 =_=)

$28 (加左價 =_=)

份量小左, 以前只賣廿蚊既金銀蛋波菜依家要成28蚊. 貴....貴.....mad
雖然話就話貴...相比響其他餐廳的話, 其實價錢差不多.
我最鐘意食D 蒜頭粒. 勁正!!!

今日既主角, 配左黑椒汁

<<< 今日個黑椒汁勁黑椒, 唔係太食得辣既人點返燒汁會好D>>>

2隻手掌咁大塊既肉眼扒, 冇錯食落真係好柔軟, 冇根, 唔痴牙,
但我就覺得好唔似牛扒....
真係唔知佢點解可以整到咁林.....
我都係鐘意食返T骨...真係有牛肉味好多!!!

餐飲!!huffy
呢度既奶茶真係好似一杯水咁淡....唔知師父點攪.....咁多年都冇進步過....
飲熱朱古力好過!!!
推介美食: T骨扒餐
堂食等位時間: 0 分鐘
用餐日期: 2011-03-10
是次消費: 每人約$85 (晚餐)

2011-03-08
類別 : 日本菜少鹽少糖食店壽司/刺身

今次7個人去食~lol

chopstick 牛肉沙律: 這個味道一般
chopstick 炭燒雞沙律: 口感特別, 裡面仲有海草, 炭燒味重, 呢個之後仲ENCORE!!!
chopstick厚燒玉子: 呢個招牌菜真係好食, 因為係即煮, 同埋唔會太甜, 記得夾D白蘿白蓉, 更好味~~smile
chopstick厚燒蟹肉玉子: 反而呢個加左蟹肉既玉子就冇咩特別, 基本上點普遍的已經夠了.

chopstick: 刺身盤: 最好食係TORO,肥美, 甘香!!! 另外仲有大蝦, 個蝦頭最正!!!

chopstick 三文魚刺身: 很一般. 唔值得叫.

chopstick 蝦串燒: 蝦夠大隻, 所以燒完出黎都唔會縮水. 蝦肉彈牙, 鮮甜. 點知!!! 之後仲驚喜shocked 就係個雞皮蝦串燒!
chopstick 雞皮蝦串燒: 雞皮取代蝦殼包住蝦身, 中間仲夾住左一塊香葉, 表面好熱,好香, 好脆. 香葉中和味道, 蝦肉同上. 呢個值得一食!
chopstick和牛串燒: 叫得做和牛, 肉質一定有保證, 不過價錢有點貴, 比我會選擇多食一串牛舌~~
chopstick牛舌串燒: 就算唔鐘意食牛舌的, 試一舊, 我諗唔會有人講唔好食! 因為實在太好食, 所以最後ENCORE!!!
chopstick雞翼串燒: 一串有1.5隻, 唔杉口, 很香口, 呢個仲ENCORE!! 推介!!!
chopstick粟米串燒: 普通一條粟一燒, 表面有牛油香味, 粟米粒甜, 合格.

chopstick豚肉露筍串燒: 薄薄既豚肉包住條粗身既露筍, 露筍唔會有渣, 好食! 記得試下.
chopstick豆腐: 這個連我咁鐘意食豆腐都覺得一般, 冇咩特別, 佢係炸過豆腐再林D汁同木魚響面頭.
chopstickASAHI生啤: 叫左兩ROUND

<<< 整體係好好食, 不過好貴>>>
推介美食: 厚燒玉子,炭燒雞沙律,牛舌串燒,雞翼串燒,豚肉露筍串燒,雞皮蝦串燒
用餐日期: 2011-03-07
是次消費: 每人約$560 (晚餐)