中文 | English
carcarcheng
我是住在觀塘的carcarcheng。我在天后工作。我最常於中環銅鑼灣尖沙咀出沒,最鍾意韓國菜日本菜意大利菜酒店餐廳日式西餐燒烤場自助餐火鍋海鮮,BBQ。
食評會員 3次成為首位寫食評會員

2015-05-18
類別 : 多國菜扒房海鮮

今晚約左一班BEAUTIES幫朋友R慶生
去左中環間FISH & MEAT

同朋友T行左去攞位,等班遲到大王
叫左杯野飲住等啦

starHomemade Sicilian Lemonade with Blueberry Jam & Thyme~~~杯野酸酸又甜甜地,都幾好飲
終於都等齊人可以叫野食了
食住包包等美食啦

starSea Urchin~~~底層係一片多士,中層係海膽,上層係一片薄薄的魚,好味呀!個海膽好新鮮好甜美呀!一人一件

starSalmon Tartare~~~好FRESH!粒粒西瓜,粒粒三文魚,仲有D香草,好味喎!

starYellowfin Tuna~~~有D大大粒的魚子,有隻半熟蛋拌勻後食好味,LEE個味道好MATCH喎!

starMussels~~~青口肉瘦左D又細粒左D,但味道好的

starTagliatelle~~~一個好濃的白汁,淡淡的松露香,面層塊芝脆脆好好味,扁意粉質感很好,吸收哂的醬汁,好味

starSquid Ink~~~墨魚汁意粉好香,配上有大大粒魚籽,煙肉碎,好MATCH好味

主菜了

starBaby Chicken~~~雞雞D肉好嫰,味道好好,旁邊的配菜也不能看少NICE

starWhole Sea Bass~~~魚魚的皮燒得好香好脆,魚肉仍很軟滑,好味呢!

食飽了還未捨得走,傾到人地要打樣喇

用餐日期: 2014-11-13
是次消費: 每人約$500 (晚餐)

2015-05-13
類別 : 法國菜咖啡店麵包店三文治沙律

約左朋友食個SUNDAY LUNCH
朋友為左方便揀左喺德福
餐湯

star菠菜忌廉湯~~~是暖的......NO GOOD,湯的質感好"鞋",味道麻麻

star卡邦尼意粉~~~味道唔錯,不過醬汁多左D,意粉煮得剛好

star三文魚扁意粉~~~賣相麻麻地,味道OK啦!
題外話/補充資料:
老實說食物真係麻麻但LEE度唯一的好處就係坐幾耐都冇人理你......HAHA
用餐日期: 2014-11-09
是次消費: 每人約$80 (午餐)

2015-05-13
類別 : 越南菜粉麵/米線

HEA左一個下午,DINNER就同媽咪出下去啦!
同媽咪去左荷李活廣場搵食先
行左一個圈,媽咪揀左食越南野
媽咪話LEE間D豬扒好食,所以佢就揀食豬扒喇!

star香茅豬扒湯檬~~~豬扒本身醃得好入味,肉質好鬆軟,外表煎得香脆,但仍好JUICY,湯底是牛骨湯,好香好濃

叫多兩個小食

star蒸粉包~~~餡料好多,皮都夠薄,重要係好夠熱,好味!

star越式炸春卷~~~又係即叫即做的,好香好好味!

star香芧雞翼湯河粉~~~湯底夠清,好濃的牛香,河粉好滑,而且份量都好多,雞翼好入味,而且SIZE都唔細喎!

題外話/補充資料:
LEE個商場對揸車人仕來說真的好好,而且只係需要SHOW一張蛋糕相就可以有3個小時的FREE PARKING
堂食等位時間: 10 分鐘
用餐日期: 2014-11-08
是次消費: 每人約$80 (晚餐)

2015-05-11
類別 : 港式糖水舖甜品/糖水中式糖水

原本諗住約佢放工拎蛋糕比契仔媽,但今日太多野做遲了收工,咪只好夜晚拎比佢囉!
拎蛋糕比契仔媽又比她拉左我去食糖水
去左食傳統的中式糖水

star燉奶~~~好滑好滑,甜度適中

star合桃露~~~好香,做得好滑,又唔會太"傑",剛好唔太甜

LEE個契仔媽一人一碗糖水仲唔夠,仲要叫多碟糖不甩

star糖不甩~~~湯丸係冇餡的,但就好煙"UN"
兩個人吹下吹下又十點喇
要返屋企喇!
用餐日期: 2014-11-04
是次消費: 每人約$35 (宵夜)

2015-05-07
類別 : 粵菜 (廣東)素食

朋友T媽咪喺加拿大黎左香港,我地就同佢飲茶喇
揀左去南蓮池食素
LEE度真係好靚,真係鬧市中的一點寧靜

原來好多人來架,幸好一早BOOK定位
LEE度有最低消費架,每人HKD120
等齊人就可以開餐了

star五福拼盤(大)
star紅菜頭沙律~~~味道好好,好FRESH,一點菜腥味都冇,佢個醬汁係用左黃豆沙律醬,酸酸地的
star醬燒菌~~~菇菇好有菇味,質感"UN""UN"地好有咬口,味道好
star柚子醋粉皮~~~酸酸地好醒胃,不過粉皮有點碎
star風味昆布~~~又是一個健康又好味的前菜
star醬燒麵根~~~麵根一點都唔油,麵根吸收哂醬汁,好味!

star扎蹄~~~咬下的感覺真係好似食緊肉,味道剛好

star紫菜腐皮卷~~~炸得好香脆,唔油,中間有層紫菜,好香

star芝士菇菇春卷~~~第一口咬下食到香蕉味,以為有香蕉,原來係冇的,餡料係菇同芝士,好味!

star咕嚕乜乜~~~個汁好醒胃,酸酸甜甜,個千層腐皮真係好有層次感,一口咬下有汁"必"出來,令這件腐皮好似肥豬肉咁

star豆腐干菇菇炒菜菜~~~雖然材料只係非常的簡單,但味道做得好好

star黑松露闊麵~~~一個西式煮法中式材料的菜式,個人覺得麻麻地,因為個麵條同個汁唔太夾

star好好味炒飯~~~個飯炒得好乾身,味道好好

star壽包~~細細個,蓮蓉餡,唔會好甜,包的質感都不錯

star腰果露~~~好香好滑,甜度剛好
題外話/補充資料:
環境很好,食物都很好很精緻
用餐日期: 2014-11-02
是次消費: 每人約$150 (午餐)