中文 | English
carcarcheng
我是住在觀塘的carcarcheng。我在天后工作。我最常於中環銅鑼灣尖沙咀出沒,最鍾意韓國菜日本菜意大利菜酒店餐廳日式西餐燒烤場自助餐火鍋海鮮,BBQ。
食評會員 3次成為首位寫食評會員
carcarcheng  等級4
顯示選項: 所有香港 澳門

2016-06-22
類別 : 台灣菜西式咖啡店樓上cafe主題餐廳

忙左一個早上,下晝我約左奶去HIGH個TEA
佢LEE兩日好唔開心,所以就約出黎見下,順便同佢傾下計啦
我地去左THE ONE間DAZZLING CAFE

冇得BOOK位又冇得拎飛,要排隊入的

排左大約20分鐘就有位了

我地一坐低就快快叫野食了

mad樂活蜜桃柚香冰茶~~~SO FRESH,味道不錯喎

mad鳳梨伯爵風味茶~~~伯爵茶加入新鮮的菠蘿原來都好夾架喎!

mad松露薯條~~~個薯條一放低已經聞到超香呀!薯條炸得好香好脆但一D都唔油,加入了少少黑松露醬又真係好香喎!

mad草莓繽紛冰淇淋鬆餅~~~個WAFFLE的質感係脆脆的,我覺得脆得黎硬左少少,味道OK的,士多啤梨好甜,其實見到都好開心了

mad抺茶蜜紅豆蜜糖吐司~~~見到已經好興奮了,不過抺茶味唔係咁濃,如果濃D會更好,個蜜糖吐司都做得不錯,脆脆的一粒一粒,食起來好方便

LEE度有限時架,每張枱都係坐90分鐘
堂食等位時間: 20 分鐘
用餐日期: 2015-05-28
是次消費: 每人約$130 (下午茶)

2016-06-21
類別 : 粵菜 (廣東)中菜館酒店餐廳無翅餐廳點心同客食飯適合大夥人

今晚約左班BEAUTIES DINNER呀

今晚我地揀食中餐,方便大家就揀左凱悅軒
真係好肚餓呀!坐低後就叫D前菜食下先

chopstick蜜汁叉燒~~~肉質夠軟,味道好好,肥瘦均勻,真係好好味

chopstick八味豆腐~~~豆腐炸得好乾身,外皮夠脆,內裡又軟軟的NICE

chopstick西柚大蝦~~~個蝦好爽口好鮮甜,蝦蝦配上西柚肉好GOOD喎

chopstick帶子琵琶豆腐~~~琵琶豆腐做得好香,入面食到大大粒帶子架

chopstick菠蘿咕嚕肉~~~菠蘿係新鮮菠蘿,好甜好多汁,咕嚕肉做得好香好脆,內裡還有肉汁的YUMMY

chopstick苿莉茶燻雞~~~隻雞做得好軟滑,隻雞又浸得好入味,肉好軟好滑.....好味呢!

chopstick欖菜乾扁四季豆~~~唔油,好味

chopstick金瑤海鮮炒紅糙米飯~~~飯炒得一粒粒,個飯炒得好香,味道好好

chopstick家鄉菜粿~~~個皮做得好薄,細細件剛剛好
用餐日期: 2015-05-27
是次消費: 每人約$350 (晚餐)

類別 : 粵菜 (廣東)中菜館點心適合大夥人

今晚約左敗家們去探BABY,睇完BB後又食埋薑醋,我地就落新蒲崗得龍DINNER了
睇下有乜食先

chopstick話酶花雕浸豬手~~~酸酸地又有淡淡的酒香,味道好好,豬仔D肉又爽爽地,好味喎!

chopstick蝦多士~~~D蝦肉麻麻地,好似唔太新鮮,好腥呢!

chopstick啫啫芥蘭~~~熱辣辣,重口味的菜式,好好味呢

chopstick山楂咕嚕肉~~~酸酸甜甜,幾醒胃喎!

chopstick雜菜粉絲煲~~~個粉絲煲好好味喎,有菜有肉的甜味,粉絲吸收哂D湯汁NICE

chopstick扣肉脆米炒飯~~~店員推介的,話係米芝蓮得奬菜,又真係幾好味喎,炒飲中有幾種口感,脆米的脆,扣肉的香......好味呀!

chopstick杞子桂花糕~~~送的,清清地,味道唔錯

chopstick馬拉糕~~~鬆鬆軟軟的,好味喎!
用餐日期: 2016-04-01
是次消費: 每人約$300 (晚餐)

類別 : 粵菜 (廣東)中菜館少鹽少糖食店點心

今晚去南海一號同BABY T慶祝生日
坐低後就有蝦片食了

終於都齊人了,可以開餐喇
飲杯!!!!

BOOK左餐廳個《六週年響宴》

chopstick白胡椒粒舟山海蜇頭~~~好爽口,味道好好

chopstick陳醋雲耳~~~個陳醋好香喎,雲耳好爽口,巧味

chopstick麥糖花生脆芋絲~~~好好好味呀!唔知我會唔會整到呢......

chopstick頂湯蟹肉勺翅~~~好足料,個湯又好濃YUMMY

chopstick芝士白酒汁煎蝦扒~~~蝦蝦大大隻,配上芝士白酒汁又唔錯喎,但條菜好似唔太襯喎

chopstick紅燒乳鴿仔~~~個乳鴿做得好好呀,D肉好滑呀!味道又剛好

chopstick鄭和銀鱈魚~~~魚肉好厚,炒得夠乾身,味道GOOD

chopstick楓糖蟹醬爆紅蔥雞~~~雞同蟹原來係好朋友,好惹味,雞肉夠滑,蟹又夠鮮YUMMY

chopstick金蒜金菇蒸娃娃菜~~~簡簡單的蒸菜又好GOOD喎

chopstick龍蝦湯泡貴妃飯~~~個湯好濃,配上脆脆米......NICE

chopstick蛋白杏仁茶~~~杏仁茶好香杏仁味呀,夠滑,好好味呀!

chopstick壽包~~~做得好軟呀,好香好好味呀

真係食到好飽呀!
用餐日期: 2016-03-27
是次消費: 每人約$400 (晚餐)

2015-10-09
類別 : 日本菜任食/放題

放工後約左班敗家DINNER,DINNER前我地去左探小波子,之後我地就去左食放題
大家都想試試LEE間《極尚大喜屋》
準時8點45分就入場了,大家真係好肚餓呀

先來一個豐富的刺身拼盤~~~種類多,刺身件件厚切,口感很好,好味呢!

yummy海膽軍艦~~~細細件,正

yummy裙邊壽司~~~SIZE剛好,裙邊好鮮甜GOOD
yummy海膽蝦壽司~~~蝦好爽口,NICE

yummy壽司~~~LEE幾款壽司好好味喎!可以再ENCORE

yummy鹽燒牛舌~~~超正呀!真係超級好味!一陣我要再來5串呀!牛舌燒得剛好,調味又剛好GOOD

yummy燒扇貝~~~又係好味,燒得剛熟又唔會UN,個醬汁又好好味

其實真係食左好多野,但最後掛住食都冇影相了
這店除了食物GOOD,服務都VERY GOOD,全晚零漏單,雖然D侍應好忙但都好好笑容GOOD
用餐日期: 2015-05-11
是次消費: 每人約$300 (晚餐)