2024-04-12 58 views
史努比一向都鍾意食越式法包🤪呢間位於佐敦嘅添記頗有名氣Bookmark咗佢都有一段長嘅時間終於都去咗試🤣等史努比try try系咪真系咁好食!👍🏿大法包 $90以為覺得價錢頗貴 但見到實物非常大個 其實價錢合理嘅🤣法包焗到外脆內軟 帶啲煙韌口感🤪 香脆得嚟唔系硬掘掘嗰種 抵讚👍🏿入面塞住滿滿嘅餡料😍有紅蘿蔔絲 青瓜 扎肉 肝醬 豬手同腩肉片紅蘿蔔絲嘅調味帶少少酸 令個法包清新啲有助中和肥肉嘅油膩👍🏿扎肉嘅質感同味道上系正常嘅~ 但史努比個人就不嬲都麻麻地😂豬手應該就切咗肥嘅部位 淨低肉同collagen帶少少漿口嘅口感😛同埋食到鹹香味本身幾鍾意佢唔肥但加咗腩肉 即系打和😌加上史努比唔系特別好腩肉😂公道啲講 食到啖皮煙煙韌韌都唔錯嘅不過最後將啲腩肉肥膏比晒媽媽👩🏻🤣肝醬爭咁啲 鹹味就好夠但唔略嫌夠香每款配料都自帶鹹味(除咗青瓜)加埋一齊食嘅時候略鹹咗啲Overall佢肉嘅比例都唔少 史努比唔系咁鍾意佢樣樣都用肥肉🫣好彩蘿蔔絲同青瓜都好足😂算系攞返個平衡味道方面系ok嘅 但史努比覺得冇話特別好食同埋可能唔系咁啱口味~因為媽媽👩🏻系話好食架🤣所以拉個平均最終嘅分數系…味道: 7/10性價比:
史努比一向都鍾意食越式法包🤪
呢間位於佐敦嘅添記頗有名氣
Bookmark咗佢都有一段長嘅時間
終於都去咗試🤣
等史努比try try系咪真系咁好食!

👍🏿大法包 $90
加上史努比唔系特別好腩肉😂
公道啲講 食到啖皮煙煙韌韌都唔錯嘅
不過最後將啲腩肉肥膏比晒媽媽👩🏻🤣
肝醬爭咁啲 鹹味就好夠但唔略嫌夠香
每款配料都自帶鹹味(除咗青瓜)
加埋一齊食嘅時候略鹹咗啲
好彩蘿蔔絲同青瓜都好足😂算系攞返個平衡
味道方面系ok嘅 但史努比覺得冇話特別好食
同埋可能唔系咁啱口味~
因為媽媽👩🏻系話好食架🤣
所以拉個平均最終嘅分數系…
味道: 7/10

*不設加一服務費*

舖頭地方唔大 畢竟系小店
但都有兩三張凳同一張細枱
所以買完即刻堂食都冇問題🤪

呢間舖除咗法包仲可以就咁買肉(扎肉 鹹豬手 腩肉等)
仲有啲醬料呀包裝麵等等
但見大部分人都系買佢個法包
味道其實唔差 但未去到人哋講到話好好食咁誇張🤔
史努比覺得試一次無妨嘅 但encore就唔會啦~

整體評分:
味道: 7/10
環境: 6.3/10
服務: 6.1/10
衛生: 6.3/10
抵食: 7/10
2024-03-04 267 views
唉,啲人成日講要支持小店又話好有人情味。 但我一般嘅體驗係,呢啲摺埋嘅無論店舖或者食肆,都係冇招呼冇表情冇反應(有嘅就係身體語言叫你唔好煩我)。 當間店舖開始溶溶爛爛,衛生情況唔係咁光鮮時,招呼同人情味有時都可以救得返。 但如果你有得佢自生自滅,諗住成日做無回頭嘅遊客生意,可能唔係捱得好耐。。。講返食物,個包啲質地係好好嘅,外脆內軟。當然攞到返屋企已經凍曬。但係都唔係好明白點解唔畀個膠袋我( 前面買兩個自動有得畀膠袋,到我就唔畀,咁即係買得太少唔會有啦)。我其實係去之前都上網睇過,最初以為可以揀唔同嘅肉, 去到問佢嘅時候,佢就一輸嘴話唔知幾多種肉同埋啲菜都有( 其實聽唔到好清楚,但係唔敢再問)。 所以其實我而家食完都唔知有啲咩嘢用喺入面。。。

2023-11-26 594 views
Bookmark 左好耐既小店,終於扚起心肝嚟試吓。添記法包已經係佐敦幾十年,鋪頭入面貼滿大大小小嘅報道,可見信心保證。由於得老闆一人主理及即叫即整,所以預咗要等一陣。添記嘅越南法包,只賣一款口味,但有分大及小兩個Size。如果覺得太多,食唔晒,可以叫老闆一開二,就可以同朋友Share。💜小法包 $44 (⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️/5)我叫了小法包,一開二,作為下午茶剛剛好。餡料方面,入面有4種肉:扎肉、豬手、腩肉,仲有法式嚼肉是用雞潤同豬肉碎製成,配菜有酸蘿蔔絲同青瓜。配菜中和左餡料嘅肥膩感覺,配搭天衣無縫。法包🥖方面,老闆係焗之前噴少少水,令到法包外皮酥脆,入面鬆軟帶少少煙靭,唔會過硬。整體食落口感豐富,可口美味。雖然價錢上並非稱得上便宜,但尚算合理,值得再度回訪,下次再試埋蒜蓉包。🍴整體評價:✅口感豐富✅支持用心小店✅適合下午茶或宵夜💰人均消費$44

💜小法包 $44 (⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️/5)
我叫了小法包,一開二,作為下午茶剛剛好。

🍴整體評價:

2023-11-25
Type of Meal
Tea
2023-11-23 418 views
一嗰偶然過嚟八文樓,講開嘢食,身邊嘅人提起呢間添記食法式三文治🥖見到嗰裝修擺設同埋一頭白髮👨🏻‍🦳嘅老闆真係感受到滿滿嘅情懷❤️ 係等待期間係到睇唔同嘅報章雜誌介紹佢,其中一篇令我好深刻,完全形容緊我係現場嘅感覺🤣 嗌完餐,老闆會慢條斯理咁將長長嘅麵包放入焗爐,等到啱啱好,佢就會拎出嚟夾餡料,我哋三嗰人買咗$44一個細嘅share食,老闆好貼心咁樣幫我哋分開三份放落袋仔俾我哋品嚐‼️ 每一個細節佢都做得啱啱好,由放入焗爐前幫個包噴水,成功做到將嗰包做到外脆內軟,唔會乾到刮嘴/上顎,呢個功夫真係要時間去浸淫‼️呢間舊舖真係好值得去食,係佢失傳之前一定要去😙🥖

呢間舊舖真係好值得去食,係佢失傳之前一定要去😙🥖
2023-09-30 696 views
鍾意食越南法包既人一定有聽過呢間添記,佢開左幾十年,每一個法包都由老闆一手一腳做,冇花巧既野,食到最傳統正宗既越南風味~店鋪只係賣三樣野,大法包、小法包、蒜蓉包,另外都可以預先電話落單,黎到就可以即刻攞。 1️⃣小法包($44) 法包會即時焗幾分鐘,再將餡料放入去,所以落左單之後都要等一陣。攞上手法包比我想像中大份,本身以為小法包係再細啲,但係佢都幾大份,大過我手掌有多😳食完之後都好好夠飽。入面餡料有鹹豬手、腩肉、酸蘿蔔、豬肝醬,仲有如果食得辣既話可以叫老闆加埋辣椒。本身覺得偏貴,但係攞上手之後就覺得係值既。除左餡料好多之外,佢既法包好脆😍食落係真係咔咔聲、會掉屑既脆度。
1️⃣小法包($44)
2023-06-09 1187 views
鐘意食越南法包嘅,一定唔會唔識佐敦添記!目前係本人喺香港食過最好食嘅越式法包,係真材實料嘅老字號!🤩添記法包屹立喺渡船街40幾年,喺佢身上真係見到日本人嗰種「一生懸命」嘅理念,同佢傾計先知原來佢係第4手接班人,老闆話以前渡船街有好多越南華僑聚居,因為以前渡船街一帶有海,方便佢地運舊電器返越南家鄉賣,但填左海之後好多都搬走左大角咀一頭,所以嗰邊都有唔少越南野食😋先講包身,呢度嘅法包咬落勁鬆軟新鮮,最怕食硬過石頭嘅法包!呢度真係有去左歐洲食包咁出色嘅口感😂老闆嘅小貼士係噴左水先放入爐🥹啲包就係由法國人整,每朝由廠送黎的,一直送左幾十年,好神奇嘅關係,搞到我都好想拜訪呢個麵包大師🥹 整過麵包就知親手整包嘅人嗰份耐性心機係要幾多先有咁嘅口感,遇到可以立即結婚!😂 餡料方面,添記嘅越南法包同出面唔同,無得揀餡料,只賣一款口味,入面有4種肉:扎肉、豬手、腩肉,仲有精髓:豬潤醬同酸蘿蔔絲!🤩 想講越式法包嘅靈魂係絕對唔可以無左豬潤醬同酸蘿蔔!否則就變左普通雞肉包,豬扒包咁,而呢度酸度都調得岩岩好!☺️舖頭嘅越式法包得size 分🔸大法包$86 (注意大係大到半隻手臂咁長嘅原條size💪🏻可以分做3份)

舖頭嘅越式法包得size 分
🔸大法包$86
(注意大係大到半隻手臂咁長嘅原條size💪🏻可以分做3份)

🔸細法包 $44
一個人我揀細法包,但份量都唔細!食落好有口感層次,老闆連擺餡料落包嘅次序都有講究!🥹好欣賞呢位叔叔,如果鐘意食辣嘅其實係有隱藏menu 可以加辣椒🌶️

🔸蒜茸包$11
鎮店之寶第二樣就係蒜蓉包,size 其實就係原條法包開4份,老闆係預先調好mix 左蒜茸嘅牛油,厚厚咁搽上去再焗,又脆又香真係不得了!雖然超肥😂

舖頭食可以食埋人情味同懷舊風味,老闆好樂意同你傾下舊史,岩曬八卦又鐘意聽故仔嘅我😆佢啲秘製魚露聽講蔡瀾勁推,酒樽咁大支嘅,但我未買過,歡迎買過嘅分享下!🤪

食物:🌟🌟🌟🌟🌟
親切感:💯
小法包
🐾小法包 $42呢間越南三文治店開了很多年,分大法包和小法包。法包足料,有豬肝醬、豬手、腩肉、札肉、蘿蔔絲、青瓜絲。法包烤得香脆,餡料味道香濃,醃菜嘅酸味平衝返濃重嘅味道,即使食晒成個都唔漏。
🐾小法包 $42
TakeAway
  • 小法包
2023-02-18 1172 views
今天正好到佐敦辦完事,本來想找個地方飲下午茶 突然醒起有個地方法包非常好食,已經差不多五六年沒有去了,一於去買嚟食。小店地點在八文樓在佐敦地鐵站行過去大約要十分鐘。去到見到老闆老咗好多,真是歲月催人。 我叫咗一個小法包。由於前面有另一位客人叫了四個包,所以等了十多分鐘,不過等待是值得的,因為包是現做的,皮脆包熱,餡料份量和味道都剛剛好,四十元實在是物超所值。以前胃口比較好會要大法包一開三。美中不足是因為沒有堂食,要上街上找個地方脫下口罩吃東西不是很方便。 下一次去佐敦一定再幫襯,希望到時不用再戴口罩了。
2023-02-15
10 Minutes (TakeAway)
$40 (Tea)
2022-09-14 2365 views
20211003佐敦渡船角的添記法式三文治,地址位於佐敦渡船角文苑街30號文耀樓地下A號舖因為很少到渡船角這一帶,都花了一點時間才找到添記此店只賣一款越南法式三文治,分兩種份量售賣,大的 16 吋,而細的是 8 吋,因已是去年幫趁,已忘記了價錢點了: 一個細的8吋越南法式三文治假日客人不多,不過只有老闆一人做三文治,即點即做等侯期間,又來了兩位自駕而來的客人,一買就是數個製作需時,在店內拍拍照蔡瀾先生都曾經撰文讚好新鮮熱騰騰的法包出爐法包焗至內脆外軟,烚到好處,餡料有札肉、鹹豬手、五香腩肉和法式嚼肉再放入浸過甜酸醋的紅蘿蔔絲,口感豐富又解膩一個脆卜卜,鹹香而甜酸的可口法式三文治,難怪一直隱藏在毫不起眼的小街上,每日也有不少捧場客,值得一試。
20211003

因為很少到渡船角這一帶,都花了一點時間才找到添記

點了:

一個細的8吋越南法式三文治

假日客人不多,不過只有老闆一人做三文治,即點即做
等侯期間,又來了兩位自駕而來的客人,一買就是數個
製作需時,在店內拍拍照
蔡瀾先生都曾經撰文讚好

新鮮熱騰騰的法包出爐

再放入浸過甜酸醋的紅蘿蔔絲,口感豐富又解膩
2021-10-03
Waiting Time
10 Minutes (Dine In)
𓍯 Tɪᴍ Kᴇᴇ’s Bᴀ́ɴʜ Mɪ̀ 𓂃This inconspicuous Bᴀ́ɴʜ Mɪ̀ place in Austin 𝗵𝗮𝘀 𝗯𝗲𝗲𝗻 𝗵𝗲𝗿𝗲 𝘀𝗶𝗻𝗰𝗲 𝘁𝗵𝗲 𝟭𝟵𝟳𝟬𝘀 - it’s 𝘴𝘦𝘦𝘯 𝘵𝘩𝘦 𝘵𝘶𝘳𝘯 𝘰𝘧 𝘤𝘦𝘯𝘵𝘶𝘳𝘪𝘦𝘴 and is still 𝘴𝘦𝘳𝘷𝘪𝘯𝘨 𝘦𝘭𝘦𝘨𝘢𝘯𝘵𝘭𝘺 𝘴𝘪𝘮𝘱𝘭𝘦 𝘢𝘯𝘥 𝘥𝘦𝘭𝘪𝘤𝘪𝘰𝘶𝘴 𝘍𝘳𝘦𝘯𝘤𝘩 𝘴𝘢𝘯𝘥𝘸𝘪𝘤𝘩𝘦𝘴 🥪 Don’t underestimate the effort that goes into making these Bánh Mìs: 𝘦𝘢𝘤𝘩 𝘰𝘯𝘦 𝘪𝘴 𝘮𝘢𝘥𝘦 𝘶𝘱𝘰𝘯 𝘰𝘳𝘥𝘦𝘳 so that the 𝘣𝘢𝘨𝘶𝘦𝘵𝘵𝘦 𝘪𝘴 𝘩𝘰𝘵 𝘢𝘯𝘥 𝘤𝘳𝘪𝘴𝘱𝘺 🥖 while the 𝘮𝘢𝘳𝘪𝘯𝘢𝘵𝘦𝘥 𝘪𝘯𝘨𝘳𝘦𝘥𝘪𝘦𝘯𝘵𝘴 𝘢𝘳𝘦 𝘧𝘳𝘦𝘴𝘩 𝘢𝘯𝘥 𝘤𝘳𝘶𝘯𝘤𝘩𝘺 🤤 Even though prices have increased 4-folds over the years, a small one at 8” is still only selling for $42
𓍯 Tɪᴍ Kᴇᴇ’s Bᴀ́ɴʜ Mɪ̀ 𓂃
小法包

Even though prices have increased 4-folds over the years, a small one at 8” is still only selling for $42 - 𝗱𝗲𝗳 𝗮 𝗺𝘂𝘀𝘁-𝘁𝗿𝘆 𝗶𝗳 𝗶𝗻 𝘁𝗵𝗲 𝗮𝗿𝗲𝗮 💛

᠃ ⚘᠂ ⚘ ˚ ⚘ ᠂ ⚘ ᠃

‧̥̥͙‧̥̥ ̥ ̮ ̥ ᴡʜᴀᴛ ᴡᴇ ᴏʀᴅᴇʀᴇᴅ ⊹ ‧̫‧⊱
✧ Sᴍᴀʟʟ Bᴀ́ɴʜ Mɪ̀ |$𝟺𝟸
𖤥 添記法式三文治 Tɪᴍ Kᴇᴇ Fʀᴇɴᴄʜ Sᴀɴᴅᴡɪᴄʜᴇs
↷ 𝕃𝕠𝕔𝕒𝕝 𝔾𝕖𝕞𝕤 𖥧𓂃 #thefchk_localgems
↷ 𝔻𝕚𝕤𝕥𝕣𝕚𝕔𝕥 𖥧𓂃 #thefchk_tst
#添記法式三文治
2022-08-16
Waiting Time
10 Minutes (Dine In)
$42 (Lunch)
2022-07-08 1632 views
⭐️小法包有大小size選擇 今次揀左細size但其實都唔細 即叫即整 所以要等一陣先有法包夠足料 好多配料 包括有豬肝醬 扎肉 咸豬手 腩肉 醃蘿蔔絲 青瓜等法包香脆 豬肝醬好香 咸豬手鹹香配埋爽脆蘿蔔絲同青瓜 口感好豐富⭐️蒜蓉包蒜蓉包 好大塊 但偏薄身 烘得香脆 加埋滿滿嘅蒜蓉牛油 好難唔好食 我個人就鐘意蒜蓉包多過法包⭐️龍蝦片口感鬆脆有淡淡蝦味過下口癮都唔錯食物唔錯 環境服務普通 價錢可以 稱唔上平 但份量足 可以接受有興趣可以打電話去落單先 就唔使等咁耐
⭐️小法包

食物唔錯 環境服務普通
價錢可以 稱唔上平 但份量足 可以接受
有興趣可以打電話去落單先 就唔使等咁耐
2022-06-19 1262 views
🇻🇳自從去完越南,一直對法包念念不忘🙈1️⃣🥖小法包 (推介指數⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️)法包得一隻味,只有大或小可以揀,材料包括即豬肝醬、豬手、腩肉、札肉、醃蘿蔔絲等,大部份材料都是自家製,一咬落去超級脆,法包仲要唔乾,口感好豐富🤤豬手既咸香,醃蘿蔔既酸甜,仲有胡椒粉既香辣,成個包好野味🌟 堅持即叫即製,小店設有兩個Bar枱,因為疫情關係暫停左堂食
🇻🇳自從去完越南,一直對法包念念不忘🙈

1️⃣🥖小法包 (推介指數⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️)

2022-05-23
Waiting Time
8 Minutes (TakeAway)
$40 (Tea)
2022-05-16 960 views
🥖越式法包脆皮小法包內裹住好多料,包括扎肉、紅蘿蔔絲、青瓜絲同嚼肉等,味道酸酸甜甜,爽脆開胃;加上胡椒同黑椒調味,令法包添上鹹辣,非常適合夏天食😋☀️Fresh and crunchy “Vietnam-style baguette” brought freshness in this summer! Shred carrot, cucumber, and sliced pork are seasoned with black peppers. Spicy and salty flavor is the best refreshment in tea time😉🤩
🥖越式法包
2022-05-10 667 views
在一篇美食公众号里看到作者推荐这家小店是“隐世法包店”。今天正好来附近办事,特意规划时间绕道来此。一口咬下,酥脆到让人心里不禁小小激动一下。里面的馅料口感也调和的刚刚好。配上一杯咖啡,完美。
在一篇美食公众号里看到作者推荐这家小店是“隐世法包店”。

今天正好来附近办事,特意规划时间绕道来此。

配上一杯咖啡,完美。
TakeAway
2022-05-07 714 views
幾年前因為掛住去越南食過既法包所以特登上網搵睇香港邊度有得食。搵到呢間添記香港老字號,就嚟試下,放工特登過佐敦。越南都唔係間間都勁好食,但呢間俾我既感覺係,人地越南最唔好食既都不如。先唔講d 料,我覺得個包身先係靈魂!食過好食既越南三文治法包既人都會知,個包食落應該係外皮酥脆,入面鬆軟帶少少煙靭!諗下都想食俾完錢,可以見到老闆夾料整包,之後佢拎咗個包入焗爐焗,我見到既畫面係佢一邊休褲一邊整。。。觀感真係唔太好。。。我都唔記得佢有冇戴手套整包了。。。之後都陸續有人嚟order 食物。我最後拎到個包後咬咗一啖,咦!點解咁既!咁硬既!好似平時出街食到既法包多士咁脆喎!係成個包都係咁樣喎!當下覺得好唔開心,點解會好似食緊餅乾咁。我本住唔浪費既精神食完佢。一路食一路覺得好口乾,好似仲刮損咗個口。入面既配料印象中係酸酸味味,最好味係d 酸甜蘿蔔,其他配料都好印象模糊了,姐係唔吸引我囉。總結係呢個係港式越南法包三文治去過越南食過既朋友之後再食呢間一定會好失望!完全唔推薦

總結係呢個係港式越南法包三文治
去過越南食過既朋友之後再食呢間一定會好失望!完全唔推薦