2023-06-09 1189 views
鐘意食越南法包嘅,一定唔會唔識佐敦添記!目前係本人喺香港食過最好食嘅越式法包,係真材實料嘅老字號!🤩添記法包屹立喺渡船街40幾年,喺佢身上真係見到日本人嗰種「一生懸命」嘅理念,同佢傾計先知原來佢係第4手接班人,老闆話以前渡船街有好多越南華僑聚居,因為以前渡船街一帶有海,方便佢地運舊電器返越南家鄉賣,但填左海之後好多都搬走左大角咀一頭,所以嗰邊都有唔少越南野食😋先講包身,呢度嘅法包咬落勁鬆軟新鮮,最怕食硬過石頭嘅法包!呢度真係有去左歐洲食包咁出色嘅口感😂老闆嘅小貼士係噴左水先放入爐🥹啲包就係由法國人整,每朝由廠送黎的,一直送左幾十年,好神奇嘅關係,搞到我都好想拜訪呢個麵包大師🥹 整過麵包就知親手整包嘅人嗰份耐性心機係要幾多先有咁嘅口感,遇到可以立即結婚!😂 餡料方面,添記嘅越南法包同出面唔同,無得揀餡料,只賣一款口味,入面有4種肉:扎肉、豬手、腩肉,仲有精髓:豬潤醬同酸蘿蔔絲!🤩 想講越式法包嘅靈魂係絕對唔可以無左豬潤醬同酸蘿蔔!否則就變左普通雞肉包,豬扒包咁,而呢度酸度都調得岩岩好!☺️舖頭嘅越式法包得size 分🔸大法包$86 (注意大係大到半隻手臂咁長嘅原條size💪🏻可以分做3份)

舖頭嘅越式法包得size 分
🔸大法包$86
(注意大係大到半隻手臂咁長嘅原條size💪🏻可以分做3份)

🔸細法包 $44
一個人我揀細法包,但份量都唔細!食落好有口感層次,老闆連擺餡料落包嘅次序都有講究!🥹好欣賞呢位叔叔,如果鐘意食辣嘅其實係有隱藏menu 可以加辣椒🌶️

🔸蒜茸包$11
鎮店之寶第二樣就係蒜蓉包,size 其實就係原條法包開4份,老闆係預先調好mix 左蒜茸嘅牛油,厚厚咁搽上去再焗,又脆又香真係不得了!雖然超肥😂

舖頭食可以食埋人情味同懷舊風味,老闆好樂意同你傾下舊史,岩曬八卦又鐘意聽故仔嘅我😆佢啲秘製魚露聽講蔡瀾勁推,酒樽咁大支嘅,但我未買過,歡迎買過嘅分享下!🤪

食物:🌟🌟🌟🌟🌟
親切感:💯