2018-06-21 641 views
住美孚的朋友推介米線一定要試這間, 剛好晚上一個人食就專程過嚟一嚐這間小店位置並唁難搵, 嚟到已經6點鐘 店入面已經坐無虛席入坐後立即點咗個 腩肉小鍋米線首先湯底借得一讚 酸菜味好夠湯底又夠濃味 而米線口感幾爽 不過腩肉連軟骨太多 連嘢飲都係$34順帶一提 雖然人流很快 但離坐時仍然係滿座
這間小店位置並唁難搵, 嚟到已經6點鐘 店入面已經坐無虛席
入坐後立即點咗個 腩肉小鍋米線

首先湯底借得一讚 酸菜味好夠
順帶一提 雖然人流很快 但離坐時仍然係滿座
2018-06-20
Waiting Time
2 Minutes (Dine In)
$34 (Tea)
2018-06-13 315 views
有係美孚一帶覓食既街坊,一定食過呢間米線鋪,我由佢開張果時已經幫襯到依家。最愛係佢個小食 - 麻辣墨魚咀,唔食得辣既朋友記得叫小辣。麻辣米線當然算出色,湯底有好多肉碎,個湯又濃,夠重口味!如果叫埋豬紅做送真係一流,但豬紅成日賣晒。。。

最愛係佢個小食 - 麻辣墨魚咀,唔食得辣既朋友記得叫小辣。

2018-05-27 372 views
美孚食野選擇唔算好多,好彩有間又平又好食嘅米線😋呢個鋪比較逼,人流去得好快,坐得唔算舒服,而且餐具同埋檯面都感覺有d黏黏的🙀不過食物係唔錯嘅😛要左少辣,豬軟骨同肉碎👅湯底好濃味💕豬軟骨好濃好入味,肉質亦唔會好un😋肉碎份量好多,本身帶點微辣,將佢攪勻係湯底到,會令成碗米線嘅味道昇華曬😆重口味之選不過唔知係咪太多人太忙,米線煮得軟身左少少,唔夠彈牙😿呢間野好多人排隊,尤其午市🙀所以我通常都係夜晚早d過泥食👅不過衛生情況真係有待改善💀
美孚食野選擇唔算好多,好彩有間又平又好食嘅米線😋

不過食物係唔錯嘅😛

要左少辣,豬軟骨同肉碎👅
湯底好濃味💕
豬軟骨好濃好入味,肉質亦唔會好un😋

不過唔知係咪太多人太忙,米線煮得軟身左少少,唔夠彈牙😿

2018-05-07 265 views
今日午餐想食米線,但成日食三X都好悶,諗起公司附近呢間小店就試下啦。舖仔細細,座位唔多,好彩我來到都有位,不過轉頭就座滿,原來剛好2點下午茶時間送飲品。我一向都唔喜歡食酸嘢,所以揀咗麻辣湯+豬紅+墨丸,上菜速度好快,轉頭來到,等我滿心期待食麻辣米線嘅時候,點解個湯麻辣但又有酸辣味好奇怪⋯講返啲餸,豬紅味道可以,不過不失;墨丸都有墨魚味,唔會一舊麵粉咁。總括來講湯底我就覺得麻麻,因為味道偏酸,但餸就可以啦。

好奇怪⋯

總括來講湯底我就覺得麻麻,因為味道偏酸,但餸就可以啦。
2018-05-04
2018-04-29 255 views
慘慘豬,今晚要孤零零一個食晚餐,諗起有間四川米線好耐都冇食過,所以今晚諗住寵幸下佢。夜晚八點幾,裏面都座無虛席。坐低左之後,因為好耐都冇幫襯,所以我都唔記得有乜嘢食,打開Menu睇,都幾多配料揀嘅。最後我叫咗個雞肉豬膶米線,好快就上菜,賣相不錯。米線有點粉粉地,蕃茄湯底味道夠濃郁,豬潤幾彈牙,雞肉就一般般啦,加埋芫荽同埋䓤段,味道都幾好,不過米線份量比較少,男仔可能會唔夠食。最後埋單46蚊,晚餐來說,算好抵!

最後我叫咗個雞肉豬膶米線,好快就上菜,賣相不錯。
雞肉豬膶蕃茄米線
最後埋單46蚊,晚餐來說,算好抵!
2018-04-26
雞肉豬膶蕃茄米線
2018-03-20 320 views
我來到美孚地鐵站附近,想食米線,上網找到依到,依到2:30至到6:30係下午茶時間有飲品送,我叫左墨魚頭豬耳米線,酸辣米線叫左中辣,都幾辣下,平時食開譚仔既中辣,不過唔夠酸,墨魚頭好爽,好好味,值得推介,豬耳都入味,不過米線同送既份量比較少,湯同配料想多啲就要加$5元,食物整體都ok,飲左凍檸茶,都好夠甜,茶底都ok,如果想食下午茶都唔錯既,食左$46,最好食既係墨魚頭,飲品同米線都出得好快,值得一讚
,最好食既係墨魚頭,飲品同米線都出得好快
,值得一讚
2018-03-20
$46 (Tea)
  • 墨魚頭
2018-03-19 251 views
去醫院探完病, 沿荔枝角公園落番黎美孚, 一心想食少少粉面暖暖胃, 諗住搵下美孚除左譚仔之外有咩選擇, 結果呢間係openrice 一search 就彈左出黎,又唔係好遠, 就行左過去。一入到去, 嘩, 洗唔洗紅成gam, 我仲以為我坐時光機番左去文革時期, 無論係牆上的顏色或是畫作, 都無一避免地「紅」,其實剩睇個裝置已經唔開胃。講番主食, 米線有幾款湯可以揀, 但全部唔包餸要另外比錢叫左個小鍋米線($25)配金錢牛展($10)小鍋米線真係名副其實地「小」而牛展就得薄薄薄薄薄的幾片而且一食第一啖, 就感覺很多味精, 又咸, 完全不對版。番到屋企2個鐘都仲覺得好口渴, 除左飲水解味精就係飲水解味精我真係唔明點解仲可以講得出「全美孚最好味的米線」
又唔係好遠, 就行左過去。

其實剩睇個裝置已經唔開胃。
講番主食, 米線有幾款湯可以揀, 但全部唔包餸要另外比錢
叫左個小鍋米線($25)配金錢牛展($10)
小鍋米線

小鍋米線真係名副其實地「小」而牛展就得薄薄薄薄薄的幾片
而且一食第一啖, 就感覺很多味精, 又咸,
完全不對版。
我真係唔明點解仲可以講得出「全美孚最好味的米線」
Waiting Time
5 Minutes (Dine In)
  • nil
可能經營成本太貴了,食材大大縮水,米線份量比以前少左,最離譜是上次叫墨魚丸小鍋米線外賣,回家一打開,成碗得一粒墨魚丸,慳皮得太誇張了打算以後轉去隔離個間幫襯,起碼份量合理
打算以後轉去隔離個間幫襯,起碼份量合理
TakeAway
  • 小鍋米線
墨魚頭麻辣米線- 湯底鹹辣平衡,聞到花椒香氣但味蕾感受不到酥麻- 青蔥及蔥白爽脆清香,平衡辛辣帶來的刺激- 芫茜味不濃- 炒香了的半肥瘦豬肉碎,單吃香甜,亦為湯底添上一份油香、一份微稠- 芽菜了無生氣地混在米線中,不太爽脆,沒發揮平衡油脂感之效- 酸菜有一股醃菜獨有的發酵香醇, 酸中帶甜,味道紮實- 墨魚頭爽口,有數顆附連軟骨,味道清淡,細味才嚐到淡淡海鮮鹹香- 米線煙韌腍滑吸湯*光顧當晚,店舖持續滿座,店外有人排隊輪候,中年女侍應以一人之力,招呼24名堂食客、外賣電話及外賣自取客*由安排座位、落單、傳菜、收銀、奉上外賣,全由她一人處理*她對客人轉枱的要求全部有求必應,所有事情也安排得井井有條,毫沒錯漏。她一直也很和氣、淡定、有禮,每位客人買單時她定說多謝,也不忙對幫了忙的客說唔該*她亦很細心,主動向席上有小孩的父母說可把餐枱拍埋牆免孩子跌倒*看到熟客時,她忍不住說,當晚原本並非由她當值,她是臨時被要求幫忙頂更的,更因而錯過了與家人吃團年飯的時光。「不好意思,要你聽我呻。」這是她最後一句跟熟客說的話,而在那短暫的交談中,她一直也是笑笑口地說的
墨魚頭麻辣米線

- 湯底鹹辣平衡,聞到花椒香氣但味蕾感受不到酥麻
- 青蔥及蔥白爽脆清香,平衡辛辣帶來的刺激
- 芫茜味不濃
- 酸菜有一股醃菜獨有的發酵香醇, 酸中帶甜,味道紮實
- 米線煙韌腍滑吸湯

*由安排座位、落單、傳菜、收銀、奉上外賣,全由她一人處理
2018-01-24 302 views
服務非常差,下午茶時間優惠去,店好細,入去佢重留左張空枱員工用膳,門口阿姐話無位叫我外面等,其實我一個,見到是有位!?等左十分鈡叫我入,坐下非常態度差叫我快點,1分鐘內點餐,廚房話食飯唔做,佢一句唔好意思都無趕我走。浪費左我時間。以後唔會去樓面加廚房有大約6、7人,全部停工等食飯?其實門口寫好用膳時間咪簡單d,結果去左隔兩個舖位另一間米缐,比佢大三至四倍,店內客人人數差不多但坐得舒服d,湯底選擇多好多
我去過呢間野3次 3次都係11點半12點左右,次次去到個呀姐都話未開門 要食埋飯先,問佢幾點開門佢又唔應人,又唔望人,態度十分差,我都冇見過人態度差成咁,個老細多得佢唔少,我以後都唔會再去。
2017-11-07 710 views
見呢間都幾多人食就入左去啦,本身見佢個環境頹頹地,都冇expect太多,試左之後就明白點解甘多人黎食啦我同個朋友都係叫左酸辣米線($26),加左蘿蔔($5)。呢排想食番清淡d,就叫左小小辣,而我個朋友就叫左中小辣。湯底隻色都幾唔同,佢個個就好似番茄湯甘既色,但其實都唔係好辣既。隻米線係我食過最幼細既一間,麵質偏硬,唔係好索湯:)個麵完全係呢餐既焦點!擺耐少少都唔會發脹得好多。我同朋友都激讚隻麵!湯底都幾惹味,我隻小小辣酸辣湯夠酸,內附一定份量既酸菜xd蘿蔔就黎左3大舊,比譚仔大一點點吧~味道普普通通冇咩特別。大家經開美孚都不妨去呢間試下d麵,相信一定唔會令到你地失望既

我同個朋友都係叫左酸辣米線($26),加左蘿蔔($5)。
小小辣
中小辣

蘿蔔就黎左3大舊,比譚仔大一點點吧~味道普普通通冇咩特別。

2017-11-03
小小辣
2017-09-25 660 views
其實佢好地鐵站出口,所以都好容易搵到,首先讚下佢個米線啦,真係好好好好味的米線,湯底好濃而且好足料,夠麻辣,又多肉碎,餸方面都好多選擇,不過值得一睇的,係佢個墨魚咀一定要加,實在太鮮味同埋爽口令人一試難忘,由於佢個湯好濃,d腐竹吸收晒佢啲湯,米線質地不錯,好耐未試過質素咁高嘅米線竟然喺美孚裏便搵到,令人一食難忘好想再返去試。
2017-09-10 443 views
今日同太太到美孚食米線,太太提議到這𥚃試試。我叫咗小窩米線配牛𦟌,太太叫咗酸辣米線配豬紅。味道都不錯,價錢合理。但是牛𦟌比較淡味,小窩米線湯底唔辣和比較清,米線都有彈性。酸辣米線有五種辣度,太太要咗小辣。湯底都幾夠味道。豬紅都夠滑。如果是下午茶時間,會送凍或熱飲品。服務都算幾好,食物亦幾快到。不過地方比較細,得10幾20個位,所以比較窄,坐得無咁舒服。大家如果有機會經過美孚,又想吃米線,可以到這𥚃試一試。
2017-07-07 615 views
六月有個星期日行開呢頭, 撞岩下午茶時間有飲品送, 就入黎呢間米線試下. 呢度既落單方法好得意...就算有個侍應係你隔離, 你都一定要大聲向企收銀位果個男人落單....全場都會知你食乜...個男人D語氣亦都麻麻地...好似好燥底咁款..講返食物, 我點左酸辣米線既小辣, 要左雞肉一個餸. 湯底味道都OK, 起碼有酸味有辣味, 都幾香濃咁既. 配料份量都唔少, 有肉碎, 酸菜, 韭菜, 芽菜,芫茜同埋蔥粒, 但D雞肉真係極之差....我未試過去一間米線舖會比D咁鞋既難食既雞肉比人............仲鞋過煲完湯D豬肉呀!!! 呢份雞肉仲要加$9...每塊雞肉都大大塊份量唔少, 但冇一塊係唔鞋..至於米線..佢種質地幾特別, 好似軟綿綿咁既...都OK既..
2017-06-25
Type of Meal