Novice Gourmet
2016-08-12
為了陪男友到荔枝角公園捉精靈,第一次來吃『景村雲南米線』,鋪面很細,座位密麻麻的,不過等了10分鐘左右便可入座了。我點了一碗「腩肉酸辣米線」,湯底味道濃郁,當然不排除是加了味精……我不太嗜辣,所以點了「小辣」,覺得辣味剛剛好。米線份量充足,軟硬度剛剛好,口感不錯。腩肉也不少,很入味。總括來說,這是一間中規中矩的米線鋪,如果順道經過的話也可一試。
為了陪男友到荔枝角公園捉精靈,

第一次來吃『景村雲南米線』,

鋪面很細,座位密麻麻的,

不過等了10分鐘左右便可入座了。
腩肉酸辣米線
我點了一碗「腩肉酸辣米線」,

湯底味道濃郁,

當然不排除是加了味精……

我不太嗜辣,所以點了「小辣」,

覺得辣味剛剛好。

米線份量充足,

軟硬度剛剛好,口感不錯。

腩肉也不少,很入味。

總括來說,這是一間中規中矩的米線鋪,

如果順道經過的話也可一試。
(The above review is the personal opinion of an user which does not represent OpenRice’s point of view.)
2016-08-05
HK$40 (Dinner)
Rising Gourmet
 作為「無飯家庭」經常都要外出食飯,如果食厭了茶記或者碟頭飯,嘗試麵食也是一個好選擇。譚仔由小食到大,有時也想想有沒有其他選擇,在美孚的景村雲南米線或許會給你一個新體驗。  景村的舖位不大,所以夜晚時段也滿位的,建議各位2-4去食會方便些,等候時間也會短些。  麻辣金錢展($38)。金錢展就是牛展,牛肉味不算太濃,但口感不會過韌,淋之餘又有嚼口。辣度不是很強烈,但是麻味夠濃,舌頭上痲痹的感覺十分過癮。把它與米線一起食,真是胃口大開呢!  蕃茄米線雞肉炸醬($39)。對於不食得辣的人,蕃茄米線是他們的恩物。這個蕃茄米線湯底十分濃,湯中還食都啖啖蕃茄肉,的確是清淡健康的選擇。雞肉不是太嫩,有一點"鞋";炸醬是辣的,味道偏鹹,只因加了豆豉和辣椒碎,與米線拌著食,可以中和味道之餘還令米線更加惹味呢!  蕃茄米線牛丸炸醬($37)。牛丸有三粒,份量比較少,雖然不是手打牛丸,但是尚算爽口。蕃茄米線湯底本身其實也有少量肉碎,所以下次可以不用點炸醬,點其他餸會划算點呢。  酸辣米線炸醬雞中翼($38)。與蕃茄米線一樣,湯底本身也有少量肉碎,雞中翼是鹵水的,很入味而且很淋。我認為酸味大於辣味
 酸辣米線炸醬雞中翼($38)。與蕃茄米線一樣,湯底本身也有少量肉碎,雞中翼是鹵水的,很入味而且很淋。我認為酸味大於辣味,不過加上麻辣的炸醬可為米線的辣味提高。
 麻辣米線豬皮腐竹($36)。麻辣湯底與麻辣金錢展一樣麻,但比麻辣金錢展的麻味低。豬皮和腐竹的份量比其他餸多,味道就不過不失沒有甚麼特別。
 所有的米線都會有芽菜、芫荽、肉碎、葱,令湯底的味道更加突出,更加清新。
總而言之,景村雲南米線以兩餸的價位來說,是比其市場上的米線便宜,所以是相當抵食。衛生也比其他乾淨,食得安心又放心。
2016-04-04
HK$47 (Dinner)
  • 麻辣金錢展
  • 蕃茄米線
2016-05-22
成日路過呢間米線鋪,都無行入去食。因聽聞話不太好食。今晚決定去試下。喉嚨太不舒適,唔敢吃酸辣。所以叫咗碗小窩米線加腐皮豬腩肉。味道比我想像中好。米線煮得好煙韌。最怕嗰啲煮到林哂嘅米線。豬腩肉也好好味。切得薄薄的。但有點太肥。不過好味嘅野多數都係肥膩。腐皮反而一般般,太碎又太硬。不夠軟熟。不過整體尚算不錯。
喉嚨太不舒適,唔敢吃酸辣。所以叫咗碗小窩米線加腐皮豬腩肉。
小窩豬腩肉腐皮米線
2016-05-19
Dinner
  • 小窩豬腩肉腐皮米線
2016-05-22
它外面寫11:30開始營業,推門入去有個阿姐很晦氣地說未開,然後問幾時開,又唔答,問多幾問,更生氣地說要食埋飯先開。我即刻火都黎埋,明明寫11:30開,你好聲好氣都算,仲發脾氣。。。離譜希望你老闆睇到呢個負評,改善下!!!

希望你老闆睇到呢個負評,改善下!!!
2016-03-12
今日lunch想食米線,呢間米線平時排長龍,難得有位,入去食返個米線先!叫左個酸辣小辣腩肉米線,腩肉又真係幾入味,薄薄一片肉,脂肪同肉好分明,咬落啖啖肉,酸辣米線個湯底係跟埋肉碎,芽菜韮菜芫茜,仲有酸菜,因為小妹鐘意食酸,所以多酸菜係小妹杯茶,不過酸度唔係個個接受到,所以未食過都係食返正常啦加凍飲$6
加凍飲$6
Trainee Gourmet
雖然不是常客,但偶然都會幫襯。大約7:00入座,選好食物後,打算等收銀阿姐忙完再請她落單(平日只要安坐於坐位,大聲叫出食物,她就會落單),我與她互望一眼,她知我要落單,她說:「你講得喇!」於是我說出了要點的食物後,安心玩手機等食喇。過了幾分鐘後,她突然拍我膀頭一下凶惡地說:「你食咩?」我答佢:「叫咗喇!」她說:「無你張單。」我再問她:「真係無我張單?」佢答:「無呀!」阿姐,明明係你漏單,仲惡過個客人,無禮貌地拍人膀頭,服務態度極差,食餐飯都要受氣,以後不會再去幫襯。

阿姐,明明係你漏單
,仲惡過個客人,無禮貌地拍人膀頭
,服務態度極差
,食餐飯都要受氣
,以後不會再去幫襯。
2016-01-15
HK$50 (Dinner)
2016-01-04
今天想起吃米線,便來這裡叫了外賣,叫了小鍋米線,配料有兩樣為雞翼和生菜。湯底實在是無乜味道,通常是豬骨湯或魚湯的米線,這道小鍋米線湯底沒有什麼味道。米線就不過不失,麵質偏淋。生菜有點老,份量也不多,唯一是頗清淡。雞翼叫做最入味了,但鹵水味道也偏淡,雞肉並不入味,而雞翼也沒有什麼脂肪,其實也有其好處,是比較健康呢。
15 Minutes (TakeAway)
2015-12-24
中午時段, 又係醫肚既時候, 友人話好耐無食過米線, 於是黎呢度食下.我叫左酸辣米線, 辣既程度係少少辣, 配料就叫左生菜,墨魚丸同金菇.呢碗酸辣米線我認為太酸, 因為湯底本身已經有微酸味, 再加上伴隨既酸菜, 令酸味蓋過辣味.辣度算剛剛好, 太辣會令整碗米線變得重口味. 至於米線質地叫做正常, 唔算特別彈牙, 不過份量都頗多, 女仔應該食唔晒.配料方面, 生菜同金菇都係就咁用滾水煮熟, 基本上係完全無味, 適合淡口味既人. 至於墨魚丸本身都有鹹味, 但質感都係唔彈牙, 流於普通.這碗質素平庸的米線盛惠四十一元, 性價比屬偏低.
這碗質素平庸的米線盛惠四十一元, 性價比屬偏低.
HK$41 (Lunch)
2015-11-21
美孚區米線選擇眾多,這間米線是雲南風味,湯底算清,相信味精不多。配料選擇不算多,只有內什肉丸,肥牛和生菜等。湯底也只有清湯和酸辣選擇,酸辣味辣味較重。印象最深刻不是食物,而是服務員。落單需要叫破喉嚨,但阿姐落單尚叫精準。米線無什特別,不彈牙。和其他店比較實在麻麻。坐位不多,常見人龍。
HK$50 (Lunch)
2015-11-11
景村美孚店以小店型式經營,店內只有廿多個坐位,售賣酸辣米線,麻辣米線和清湯米線,每天晚飯時段都是高朋滿座。酸辣小小辣,很逗人喜愛的辣度,肉碎內的丁點麻辣香,酸菜的醒胃,相當惹味。點了的三款餸,豬紅,豬皮和豆腐卜,味道佳,份量十足,童叟無欺。
酸辣小小辣
  • 酸辣小小辣
Veteran Gourmet
呢頭都有唔少呢類既湯麵選擇, 今日又試呢間平時一過十二點三就好多人排既餐廳.餐廳細細, 亦有雅緻裝修, 坐得舒服.同事叫左雞肉+腐竹小鍋米線, 雞肉夠大塊, 食落一D都唔鞋口, 爽口鮮味! OK!我就叫左肥牛+墨魚頭小鍋米線, 肥牛鮮味, 墨魚頭就新鮮爽口兼彈牙, 好得! 唯一要投訴係份量太多, 食唔哂添! 可以再黎, 希望KEEP住個水平!

餐廳細細, 亦有雅緻裝修, 坐得舒服.
雞肉+腐竹小鍋米線
HK$36
肥牛+墨魚頭小鍋米線
HK$43
2015-10-09
HK$40 (Lunch)
  • 雞肉+腐竹小鍋米線
  • 肥牛+墨魚頭小鍋米線
2015-10-05
行山後到此, 原已進入了相隔不遠的類似食店, 但坐下才發現價錢不包飲品, 於是才到此店. 很久前已吃過它的下午茶, 印象不差. 這次原先坐的位被烈日照著, 一點不好受, 幸好剛有食客離開, 立即換位. 只是那座位仍受陽光影响, 不過多了片巨貼紙擋一下.這店較小, 客人顯得較擠. 要了檸蜜和最少辣的酸辣米線配貢丸, 只有3數粒丸, 肉質和味道一般, 不算特別差或好. 米線略軟, 當然比略硬更好. 湯底和配料味精不太重, 雖然如此, 也沒有喝湯, 因行山後已較口渴. 配料不算多, 但以下午茶來說可接受.
2015-09-25
HK$27 (Tea)
2015-09-17
The taste changes after sometime I gone back eating there or maybe was it not fresh pork stomach during that day. Seating is very claustrophobic get used to it at hk environment.
2015-08-14
HK$31 (Lunch)
2015-09-15
2/9這店長期好多人排隊. 其實坐得逼, 一有人走就要"攝"另一人入來坐. 一食完又唔敢繼續坐太耐. 但係咁都要來, 因為的確是好吃. 湯底有:1. 小窩  2. 酸辣 3. 麻辣"小窩"即是完全唔辣, even我個人是不吃辣的, 但都覺得這個太無味. 所以還是要叫"酸辣". "酸辣"仲可以再細分為"小辣" 同 "小小辣", 麻辣都係. 酸辣的話, 上面已包芽茶, 酸茶, 茜 etc. 落單時可以叫走XX, 多XX, 點都得, 好方便. 這裡配菜也很好吃, 不吃餸也可以. 酸酸的, 好開胃. 餸菜方面, 豬軟骨是my favourite. 默魚頭是my hubby's favourite.可以隨時叫油菜同加$6加飲品. 今次張相影得不是好吸引, 可能是因為角度問題, 好似食食下至影, 同埋D顏色好似得白同綠, 因為這天選的餸剛好是這樣.
2/9
但係咁都要來, 因為的確是好吃.

湯底有:
1. 小窩  2. 酸辣 3. 麻辣

可以隨時叫油菜同加$6加飲品.

2015-09-02
HK$40 (Lunch)
Novice Gourmet
2015-03-10
行過見到,下午茶好平好抵食,所以就入去試下,平時食lunch個時覺得好貴,飲埋野大約50幾蚊一個lunch, 但宜家30蚊到仲包埋野飲,真係幾抵。我就叫左個“酸辣小小辣米線”豬紅加豬腸,湯底好夠味,而豬紅同豬腸都整得好入味,不過美中不足就係湯底太小了,米線吸哂d湯,令到d米線變得好冧。不過30幾蚊包埋野飲,e個價錢真係無輸呀。好味。
不過30幾蚊包埋野飲,e個價錢真係無輸呀。好味。
酸辣米線
餐牌
餐牌
2015-03-10
HK$36 (Tea)
  • 酸辣米線