這是一家在尖沙咀的日式海景居酒屋餐廳,我們為了慶祝三週年紀念日而預訂了窗邊的包廂,座位非常舒適,L型的沙發設計很有心思,一面對海一面靠窗,周圍有木條百葉窗當隔板包圍住座位背部,私隱度很高,昏暗的燈光很有情調。為了吃夠800元的最低消費,我們叫了五道菜、兩杯飲品、一個甜品和一瓶酒。芝士薯仔年糕有滿滿的流心芝士,外脆內軟,倒是沒吃出來有薯仔。炸軟殼蟹很美味,外面炸得很香脆,內面依然保留了軟殼蟹的少量肉汁。海膽三文魚腩卷很好吃,海膽很新鮮軟滑,一點腥味也沒有,三文魚卷的三文魚也不腥,配上沙律醬吃很滿足。和風薄餅很普通,煎得不太香脆,比較硬身,餡料是碎豬肉,做調味的香草放太多了,要是叫薯仔煙肉薄餅應該會好點。東京牛肉鍋有肥牛片、烏冬和很多蔬菜,就是一個中規中矩的日式湯鍋,湯是甜甜的。飲品方面,叫了一杯蜜桃樹和一杯巨鋒提子梳打,蜜桃樹是有酒精的,但挺好喝,巨峰提子梳打也是正常喝得光的。甜品我們原本打算叫抹茶雪糕丸子,但沒有抹茶,就改叫草莓雪糕丸子,甜品不過不失,忘記了拍照。由於餐廳位於這棟大廈的8樓,不是特別高,所以看不到部分景觀,會展被文化中心完美遮擋了,但是這個海景已經算開揚了,這餐的重點主
由於餐廳位於這棟大廈的8樓,不是特別高,所以看不到部分景觀,會展被文化中心完美遮擋了,但是這個海景已經算開揚了,這餐的重點主要是美麗的維多利亞港夜景。
2024-01-01
Anniversary
2024-01-11 1041 views
聖誕同屋企人黎火間土食飯,由於係大節日,所以都要提前預訂同deposit落左訂既關係,當晚都叫左幾多野食首先係刺身同壽司,叫左一個刺身拼盤同一客海膽刺身,海膽鮮甜飽滿,三文魚,拖羅等等既刺身食落都幾新鮮,唯獨係蝦味道淡左d而壽司味道都唔錯,刺身魚都鮮甜,壽司飯既酸甜度都剛剛好,壽司都幾結實,鵝肝壽司非常香口,鵝油香氣撲鼻,稍微油膩,一件已滿足燒油甘魚鮫:魚皮燒得香脆可口,肉質腍滑燒雞皮、牛舌、豬腩肉串燒:雞皮燒到脆卜卜,牛舌有嚼勁但唔算韌,豬腩肉都唔錯牛油燒粟米:好香牛油味,岩晒小朋友明太子炸豆腐:豆腐炸得酥脆,加上微辣既明太子,都有d驚喜黑芝麻豆腐:店員介紹呢個豆腐係自家製,好濃芝麻味,作為冷盤淋上醬油食,感覺都幾清新燒牛丼同天津飯,呢兩個主食唔算好特別,味道唔算好深刻,不過不失而甜品就分別叫左熱石窩芙配雪糕、抹茶丸子雪糕、抹茶布甸、雲呢拿雪糕葩菲同埋焦糖布甸,係日本餐廳都係預期中既簡單甜品,純粹係叫黎氹下同行既小朋友,味道非常一般而飲品除左呢支清酒之外,我都不推薦以一間中價位既日式餐廳,火間土既環境都幾有氛圍感,當晚安排左疊席小包廂,都頗為舒適及有足夠私隱度,服務尚算不錯,不過食物
落左訂既關係,當晚都叫左幾多野食

首先係刺身壽司,叫左一個刺身拼盤同一客海膽刺身,海膽鮮甜飽滿,三文魚,拖羅等等既刺身食落都幾新鮮,唯獨係蝦味道淡左d

燒油甘魚鮫:魚皮燒得香脆可口,肉質腍滑
牛油燒粟米:好香牛油味,岩晒小朋友
明太子炸豆腐:豆腐炸得酥脆,加上微辣既明太子,都有d驚喜

而飲品除左呢支清酒之外,我都不推薦

以一間中價位既日式餐廳,火間土既環境都幾有氛圍感,當晚安排左疊席小包廂,都頗為舒適及有足夠私隱度,服務尚算不錯,不過食物方面就未見驚喜,不過不失

2023-12-25
Dinner
🍴位於尖沙咀既火間土係一間日式料理餐廳,可以選坐日式榻榻米或者海景二人包廂,私隱度十足。呢間餐廳我已經幫襯左好多年,一直保持到食物既水準。好岩三五知己一齊去💕💰$650+ For one📍HKG火間土 (尖沙咀)尖沙咀北京道1號8樓802室
🍴

💰$650+ For one

📍HKG
火間土 (尖沙咀)
尖沙咀北京道1號8樓802室
2023-08-24 1736 views
尖沙咀🇭🇰 靚景日本餐廳壽司刺身🍣呢間餐廳係成日諗唔到食咩 又想食壽司就會黎食 特別係佢地嘅lunch set! 百零蚊就有個定食 好抵食😻 不過今次就黎試吓佢個晚餐🤣👍🏻都係一樣咁好食!.個壽司拼盤都勁多種類 唔同壽司都有 可以同朋友share ~ 刺身好鮮甜 丼飯份量都好多,上面嘅刺身唔會吝嗇 又新鮮~ 兩個人食夠晒飽!整體來講晚餐質素都好唔錯,不枉我成日過嚟食🤣 坐窗邊仲可以望住尖沙嘴夜景 超有feel😍 .
尖沙咀🇭🇰 靚景日本餐廳壽司刺身🍣

2023-08-22 3298 views
還記得小時候姨姨久不久都會帶我們來到位於尖沙嘴一棟商廈的這間火間土食日本料理,她們的獨立餐室還有榻榻米但可以把腳放進檯下的設計讓我們覺得是一個很特別的用餐地方,特別興奮。相隔多年,我們在週末的中午再度回訪,舊地重遊一下。下午一點多只有數檯客人,假日午市生意看似頗靜。是次我們被安排就座於窗邊,遠眺維多利亞港海景,老實說日間望出去會有點刺眼,相信晚上的氣氛會更佳。剛剛焗好的黃金煙肉薄餅($88)熱辣辣、香噴噴,特別是邊味烤的香口微脆。薄餅的厚度適中,質地帶點煙韌,有明顯的芝士味和煙肉香,加上蛋黃醬是不敗的組合。薄餅風燒雞蛋($48)淋上燒汁、蛋黃醬和放上木魚絲是一道很安全的菜式,無論是甚麼年齡點來分享也很適合。火間土雜錦刺身壽司飯($198)包含了多款刺身,可以一次過試到不同款式的刺身。可以稱讚的是,每一款刺身的質素都不錯,最重要的是夠新鮮,喜歡食刺身的朋友可以考慮。最後上菜的是東京牛肉鍋($148),其實是壽喜燒牛肉鍋,配料除了牛肉還有豆腐、蔬菜等基本材料,裡面也有不少的烏冬,是一個幾好的分享菜式,沒有太大的好與不好,只是吃完感覺舒服。或許是次用餐我們點的菜式都是比較「安全」,因此味道沒

相隔多年,我們在週末的中午再度回訪,舊地重遊一下。
火間土雜錦刺身壽司($198)包含了多款刺身,可以一次過試到不同款式的刺身。可以稱讚的是,每一款刺身的質素都不錯,最重要的是夠新鮮,喜歡食刺身的朋友可以考慮。
或許是次用餐我們點的菜式都是比較「安全」,因此味道沒有特別變化和驚喜,不過刺身的味道是幾新鮮的,倘若在其他菜式裡面再加多一點心思相信會更出色。餐廳的環境以及食物的擺盤都跟她們生意的定位切合,但是日的服務水平卻跟定位不太吻合,沒有甚麼服務可言,不知道是否因為我們算是午市比較遲入座的一批客人,距離落場還有一段時間店員們心理上都已經準備落場了呢?若是晚餐來食飯有夜景又有更好的服務質素都是幾有氣氛的;而我們今次來食的主要是回憶
2023-07-21 1799 views
📍火間土 Ka Ma Do Japanese Restaurant尖沙咀北京道1號8樓802室對上一次嚟食,已經係四年前,過嚟食都係貪佢個位個view ok。但普遍嚟講而家個質素都差咗好多。$39 北寄貝串燒$22 牛舌串燒$35 一客 甜蝦 兩件$98 火間土 創作壽司盛$148 東京牛肉鍋$460 純米吟釀雪沙律枝豆牛肉鍋一睇個樣已經麻麻哋,啲牛肉勁鞋,完全唔值呢個價。另外個壽司嘅飯都一般般,好黏口。其他食物都係不過不失。
尖沙咀北京道1號8樓802室

$148 東京牛肉鍋
$460 純米吟釀雪
沙律
枝豆

🇯🇵 火間土 🇯🇵位於尖沙咀北京道一號的火間土,網上評價譭譽參半,劣評如食物質素及服務不理想,好評讚揚性價比不錯。光顧數次,食物未達「好評」,但至少是「OK」合格以上級別;服務和用餐環境都令人滿意。餐廳佔地面積大,坐位闊落舒適;有坐擁維港景色的窗邊位;沒有坐到窗邊位,又有京都式塌塌米包廂,私隱度十足。所以用餐環境是不錯的。每間餐廳的服務優劣,取決於服務員對客人的態度之外,都受外在因素影響,例如餐廳人手是否充足、客人流量多寡以致當日服務員是否忙到「冧晒檔」。有一星期日晚上,7:30用餐,客人疏落,服務員笑臉迎人,勤快的湛茶,點餐時要求意粉煮淋一點,餐後服務員主動詢問意粉是否夠淋?簡單一句已讓人暖上心頭。另一次,星期六晚8:00,座無虛席,眼見服務員競步般送餐,即使沒有窩心的交流,但勤快有禮。服務做到基本已經好滿意。位於尖沙咀,有維港景色的餐廳來說,人均$300,這性價比其實不錯。可能因為火間土老闆本來是做食材批發的,所以食物的價錢比較相宜。天上火間土刺身 特級刺身 $595東京下町名物沙律 $75今日什錦串燒10串 $208 薯蓉釀芝士餅 $55火間土式炸日本蕃薯 $65鹽燒花魚 $68
🇯🇵 火間土 🇯🇵

一流壽司 $245

海膽忌廉意大利粉 $110

燒魷魚筒 $78

八爪魚芥茉漬 $48

火間土餐牌食物種類豐富,刺身壽司、串燒、鍋物、意粉、日式pizza、甜品都有,很推薦和長輩或大伙飯聚。能照顧到大部分人的口味之外,又不用擔心冷落了不吃生冷食物的長輩或朋友。

🇯🇵 火間土 (尖沙咀) 🇯🇵

📍尖沙咀北京道1號8樓802室
  • 一流壽司
2023-07-02 1086 views
當初訂呢間就諗住可以望下海食生日飯,都知食物質素一般般,點知…首先當日下午餐廳打嚟confirm booking,然後就話window seat要最低消費$600加一,都唔緊要,諗住無乜幾何。去到一坐低已經無招呼,檯上有壺茶,自己斟茶都算,杯茶一飲原來係凍,我哋睇緊menu既時候,waitress 攞走我哋壺茶,又無俾翻我哋,起初以為佢哋唔記得咗,後尾睇下人哋檯檯都有壹茶,有客入黎坐waitress 都會主動幫手斟茶。於是我追翻waitress 俾翻壺茶,都等咗一段時間先肯俾翻壺茶我由落單開始計45分鐘都係黎咗2款食物同2杯嘢飲,開始覺得奇怪,點解其他檯嘢食不停黎,但我哋無其他嘢食,我開始追…點知waitress同我哋講,佢落單張紙唔見咗,但唔記得我哋要乜,話而家再幫我哋落翻我內心好嬲,餐廳又唔係好多客,都坐唔滿,咁都會漏單….食物味道比一般更有改善空間,天婦羅蝦唔脆,沙律醬好少。軟殼蟹手卷一般鐵板牛排好咸,薯條係凍又淋今次應該係我最後一次黎呢間食

我內心好嬲,餐廳又唔係好多客,都坐唔滿,咁都會漏單….
食物味道比一般更有改善空間,天婦羅蝦唔脆,沙律醬好少。
軟殼蟹手卷一般
鐵板牛排好咸,薯條係凍又淋
今次應該係我最後一次黎呢間食
Dinner
Birthday
提子乳酸梳打
2023-06-18 882 views
見爸爸好耐冇食過日本野,所以帶爸爸黎呢度食父親節飯。真係太失望,食物質素嚴重下降,服務也下降。燒蠔唔係乾身嘅,蟹肉牛油果沙律超鹹,芒果三文魚卷超多壽司飯。。壽司飯好似粢飯咁。。以後一定唔會再嚟!!
以後一定唔會再嚟!!
2023-06-18
Father's Day
2023-05-21 1454 views
回顧過往兩次去尖沙咀火間土日本料理食飯,餐廳位於北京道一號樓上餐廳,尖沙咀太多餐廳,再加上唔見餐廳有咩宣傳,唔係友人介紹,都唔會無啦啦搵到去呢個地方。餐廳地方寬敞,維港景色一覽無遺,有好多種類既日式料理,食物都大路,有壽司,牛肉飯,鍋物等等。一般日式餐廳有既,呢間都有,另外仲有唔同種類既飲品,好似日本酒,巨峰燒酌,蜜桃酒等等,都有數十種選擇。料理水準不錯,性價比Ok。午飯時段同晚餐時段我都去過,感覺上午飯定食會比較抵,又可以係度慢慢Chill住食野同欣賞景色。至於晚市由於客人較多,一忙起上黎侍應態度一般般。
料理水準不錯,性價比Ok。
2021-11-20
  • 壽司
2023-05-19 876 views
我们两人周五(5月19号)晚上大约接近8pm来用餐 点完餐 上了部分餐食(寿司) 之后 告诉我们 串烧的单找不到了 要我们重新下单。。 总算吃完 刷卡结账之后 我们核对发现账单多收了一串鱿鱼的钱 我们要求退还多收的钱 店员让我们等着 不是安排退钱而是让厨房再做一串 说退钱老板会生气。。。这是什么逻辑?! 在我们说要报警的情况下 才给我们退了现金
2023-05-07 1053 views

I usually go there for lunch on holiday, it is easier to secure window table with a view of Victoria Harbor. We ordered 2 lunch sets: roast beef on rice set and Kamado colorful bento set. The price of the sets ranges from $88to$268, depending on your choice of dishes. Food quality was fine, considering the reasonable price and the great Seaview. My roast beef bowl was cooked to perfection, the beef was tender and packed with flavorful. If you're looking to try a variety of dishes, you should choose Kamado set. I will definitely recommend it and will go back for lunch for sure!

我通常假期去呢度食午餐,比較容易搵到維港景窗邊位。我哋叫咗兩份午餐套餐:燒牛肉定食同埋火間土三色便當定食。set lunch價錢由$88到$268不等,視乎你揀咩菜式。食物質素唔錯,加上海景好靚同價錢合理。我個燒牛肉飯煮得唔錯,牛肉嫩而味道好好。如果你想試多啲菜式,就揀我朋友嘅三色便當。非常推介呢間餐廳,會再去食午餐!
  • 燒牛肉定食
2023-03-28 1418 views
Cp值勁低 炸嘅嘢食超級乾叫咗個他他炸吉列蠔 炸到無晒水份唔腥真係好出色明太子豆腐 啲豆腐又係乾又油 完全食唔到明太子味叫咗個肥美海鰻卷唔見有海鰻 飯又大大大舊仲要成舊飯都係芝麻 唔知以為食緊芝麻飯反卷肚餓嘅人可以叫 啲飯真係多到呢…軟殼蟹反卷正常啲 不過都係多飯到嘔蟹肉牛油果沙律逐啖食都可以嘅 不過愈食啲味會愈來愈奇怪油甘魚好普通 我會寧願去食壽司郎囉鵝肝壽司就煎香咗加舊飯痴塊紫菜囉 食完會有啖啖嘅騷味出嚟最後叫咗牛舌串燒 豬肉串燒同雞肝串燒牛舌同豬肉都正常水平 雞肝我唔識欣賞食完成餐飯可能比錢食個景吧出面隨便搵間都好食過佢
Cp值勁低 炸嘅嘢食超級乾
叫咗個他他炸吉列蠔 炸到無晒水份唔腥真係好出色
明太子豆腐 啲豆腐又係乾又油 完全食唔到明太子味
反卷肚餓嘅人可以叫 啲飯真係多到呢…
軟殼蟹反卷正常啲 不過都係多飯到嘔
食完成餐飯可能比錢食個景吧
出面隨便搵間都好食過佢
2023-03-28
2023-02-19 2281 views
同朋友嚟呢度慶生本身想卜包廂但已full晒😭咁都有要求窗口位叫左個$888 2人餐啲嘢都上得幾慢個餐分別有蟹子沙律、刺身拼盤、壽司拼盤、串燒拼盤、蒜香軟殼蟹、鰻魚石鍋飯、甜品前後都食左2.5小時蟹籽沙律不過不失 唔係特別好食,都唔係難食,冇乜特別刺身拼盤冇腥臭味 但又唔係話好新鮮 擺得落口嘅質素壽司拼盤算係真係最好食嘅嘢 舊飯好多紫菜 而且唔係好大舊蒜香軟殼蟹唔熱的,小腥鰻魚石鍋飯焗耐小小有飯蕉 鰻魚多汁 唔算腥 幾食串燒拼盤有雞翼、蝦、多春魚、雞皮、五花肉整體來講都係一般般 唔難食但唔係好好食甜品雪糕係益力多、朱古力、綠茶、士多啤梨、雲呢拿整體來講 只建議去包廂 食物質素好一般 但景係靚嘅
同朋友嚟呢度慶生
本身想卜包廂但已full晒😭
咁都有要求窗口位

叫左個$888 2人餐
啲嘢都上得幾慢
前後都食左2.5小時

蟹子沙律

蟹籽沙律
不過不失 唔係特別好食,都唔係難食,冇乜特別

刺身

蒜香軟殼蟹
唔熱的,小腥

焗耐小小有飯蕉 鰻魚多汁 唔算腥 幾食

串燒拼盤
有雞翼、蝦、多春魚、雞皮、五花肉
整體來講都係一般般 唔難食但唔係好好食

甜品(雪糕)
甜品
雪糕係益力多、朱古力、綠茶、士多啤梨、雲呢拿

整體來講 只建議去包廂
食物質素好一般 但景係靚嘅
2023-02-17
甜品(雪糕)
2023-01-14 2079 views
🦪日本廣島辣蠔鍋定食 $138呢個鋦物有四大隻蠔,都幾飽滿,食落都幾滿足,配料仲有金菇、芽菜、豆腐🍲 調味唔算好辣,不過感覺上好似唔係好日式咁🤣 定食仲配咗魚生同埋茶碗蒸,魚生係三嚿三文魚,幾厚同埋新鮮,茶碗蒸都好滑,不過因為細細個入面嘅配料就唔算多😗呢間餐廳平日嘅午市好多喺附近返工嘅人嚟食,一入到去嘅時候超級嘈,不過一過lunch hour就會走晒😂 整體嚟講味道不過不失,不過就唔算好抵食🫣 嗰日天氣麻麻地,所以窗口出面望個天都一般,個人認為同樣價錢喺附近會食到性價比更加高嘅嘢,不過見朋友叫嘅壽司定食感覺上抵啲~
🦪日本廣島辣蠔鍋定食 $138