2024-04-18 0 views
抵食,好食,服務好👍🏻 鵝肝香滑,凍烏頭魚鮮味,拼盤乜都有唔使煩,鵝片嫩滑,胡椒豬肚湯正又夠熱,脆皮雞炸得剛剛好,糯米大腸好特別。煎蠔餅就一般,這個有點失望。
2024-04-17
Celebration
Birthday
  • 明爐烏頭
  • 鵝肝
今日同朋友去咗西環嗰邊半日遊,佢搵到呢間傳統老字號潮州菜,我哋決定試下禮拜六既夜晚唔駛等位之餘仲有好多大大小小吉檯🙈⭐️粟米魚肚羹(例)雖然話係例牌,但係不出嚟都有差唔多六碗😮幾足料,但味道偏淡,要靠加好多胡椒粉調味😅❤️滷水鵝肉片夠入味,份量同肉質都可以,皮唔會太肥,三樣野之中最好食🙂⭐️蠔仔餅(一片)呢個真係好麻麻⋯⋯太硬兼太油,令人失望埋單好似$350左右,老闆同店員服務尚算唔錯,但個人認為絕對有其他更好既選擇🙈
禮拜六既夜晚唔駛等位之餘仲有好多大大小小吉檯🙈

⭐️粟米魚肚羹(例)
雖然話係例牌,但係不出嚟都有差唔多六碗😮
幾足料,但味道偏淡,要靠加好多胡椒粉調味😅

❤️滷水鵝肉片
夠入味,份量同肉質都可以,皮唔會太肥,三樣野之中最好食🙂

⭐️蠔仔餅(一片)
呢個真係好麻麻⋯⋯太硬兼太油,令人失望

2024-03-23
  • 鹵水鵝肉片
2024-03-26 405 views
只要一得閒我就會去下大學站嘅德記食飯,因為我勁鍾意飲佢嘅胡椒豬肚湯,如果午餐嘅時候去食仲要非常之抵食添。德記有好多選擇俾人揀,豐儉由人,大家除左可以嗌餸食飯之外,仲更加可以食套餐碟頭飯,今次我當然揀左我最愛嘅胡椒豬肚湯飯啦!胡椒味好重,而且個湯好多餸,食到好辣嘅時候仲有檸檬茶飲,佢嘅檸檬茶都沖得好好味。朋友嗌左咕嚕肉飯,由於我唔係好鍾意食咕嚕肉,但係佢嘅菠蘿就好好味,咕嚕肉嘅粉唔算厚,都幾好食嘅。

2024-02-21 986 views
嚟到西環梗係要試吓歷史悠久嘅潮州美食,環境類似舊式菜館冇乜特別裝修,但都坐得舒服滷水鵝肉片$128嚟到潮州菜,梗係要試吓啲打冷啦,就叫咗個滷水鵝肉片,入面有骨又有肉,肉質好嫩,而且滷水味都濃郁,入晒味👍🏻下邊仲有啲炸豆腐墊底幾好味馳名蠔仔餅 $118潮州菜另一個經典小食—蠔仔餅,呢個炸得外酥內軟,入邊嘅蠔仔鮮嫩多汁好肥美,配埋鬆軟嘅餅底,仲卜卜脆,加埋個醬汁更惹味蠔仔肉碎粥 $158/窩一鍋大約有10碗,入邊蠔仔好大粒脹卜卜好鮮味,仲有配埋傳統嘅大地魚,令到個粥好香潮式糖醋伊麵 $98呢個係傳統潮式菜梗係要試吓,個面底先得香脆唔會好油,不過另一邊煎得唔夠火候,點些醋同糖一齊食酸酸甜甜好開胃

滷水鵝肉片$128

馳名蠔仔餅 $118

蠔仔肉碎粥 $158/窩

潮式糖醋伊麵 $98
$150 (Lunch)
  • 蠔餅
2023-12-17 2128 views
今日黎到德記潮州菜館,呢度裝修好似茶樓咁,以小菜為主,所有食物都好有水準,特別推介潮洲麵缐,以豬油炒非常香。粟米魚肚羹(窩)$158粟米魚肚羹口感滑順,魚肚和粟米的搭配非常鮮美。家鄉炒麵線$68家鄉炒麵線的味道很地道,炒得恰到好處,不會太油膩。金菇瑤柱扒西蘭花$138金菇瑤柱扒西蘭花是我最喜歡的菜品之一,西蘭花煮得剛好,金菇和瑤柱的鮮味與西蘭花的清甜相得益彰。德記潮州菜館 (西環)西環石塘咀卑路乍街3號益豐花園地舖

粟米魚肚羹(窩)$158
粟米魚肚羹口感滑順,魚肚和粟米的搭配非常鮮美。
家鄉炒麵線$68
家鄉炒麵線的味道很地道,炒得恰到好處,不會太油膩。
金菇瑤柱扒西蘭花$138

德記潮州菜館 (西環)
西環石塘咀卑路乍街3號益豐花園地舖
2023-11-22 1641 views
平日晚餐時間7點左右,吾算太多人 一行6人去到都即刻有位。超級欣賞嘅地方係雖然好繁忙,但係服務態度一流,香港人情味 家的感覺,好啱遊客體驗嘅地道潮州菜。職員姨姨超級好人介紹吾同菜式,亦幫手套餐轉湯,上菜快到閃電感,酒樓風格 茶餐廳速度,見未人齊主動幫手叫停出菜,見你食完都會走黎問下你食吾食湯水。餸菜味道非常啱啱好,最重要嘅係冇乜師傅(味精)味!吖婆口味嘅我 代表清淡派俾個like佢,但重口味人士可能未必啱你。 炸嘅吾知咩餅超好食,口感超豐富 有啲蘿蔔絲 又有啲肉感,好香口!粟米蛋花魚肚羹,好滑蛋花好均勻,值得一試。白切雞口感嫩滑,啱啱好熟嘅程度,另附嘅姜蓉乜冇辣味 見到入面有小小紅紅地色嘅嘢,但食吾出係乜。蒸魚肉質嫩滑,魚片夠彈,調味啱啱好帶出個鮮味,好吾錯!其他冇講就乜冇特別嘅意思~~~

其他冇講就乜冇特別嘅意思~~~
2023-10-22 1585 views
天氣開始轉涼,秋天即將來臨的一個星期六晚上,我與兩位朋友一同前往西環德記潮州菜館品嚐正宗的潮州美食。記得當年讀大學嘅時候,久唔久都會嚟呢度「打凳」,所以對我哋嚟講,呢一度係有一種回憶嘅味道。抵達時,(feel glad to see) 餐廳已經恢復了疫情前的熱鬧氛圍,座無虛席。我們首先品嚐了胡椒豬肚湯,這道湯品香口但是不肥膩。湯汁濃郁,充滿胡椒的辛香,豬肚則入口軟嫩,帶有微微的彈性,但是欠缺一般內臟的豬香味。這道湯不僅暖胃,還能增添食慾。接著,我們點了潮州的經典小吃──蠔仔餅。這份蠔仔餅外酥內軟,口感十分可以,是餐廳裏的數一數二作品。裡頭的蠔仔鮮嫩多汁,與餅皮的酥脆完美結合。這道小吃讓我們彷彿置身於潮州的街頭小巷,感受到濃厚的家鄉風味。更正的是,他上菜的時候還是脆卜卜的,就算即將清碟,仍舊鬆脆, 我十分欣賞!繼續品嚐,我們選擇了滷水鵝片鵝肝。味道濃郁,肉質鮮嫩,沒有使用味精,十分天然。鵝肉片入口鬆化,鵝肝則帶有獨特的潮州滷味,咀嚼久了,還有淡淡酒香,富有層次感。這道菜讓我們感受到潮州滷水料理的精髓,彷彿品味到了懷舊的味道。最後,我們選擇了排骨春菜煲。這道菜的排骨肉質鮮嫩多汁,與春菜的清

最後,我們選擇了排骨春菜煲。這道菜的排骨肉質鮮嫩多汁,與春菜的清甜味道相得益彰。菜煲中的湯汁味道濃郁,但不油膩,讓人回味無窮。這道菜兼具香口和不肥膩的特點,給予了我們美味與健康的「平衡」享受。

西環德記潮州菜館以熱鬧的環境、地道的家鄉風味和美味的菜式,吸引了許多食客。他們的菜品不僅香口但是不肥膩,味道濃郁卻沒有味精,十分天然。若你想要品味正宗的潮州美食,這家餐廳絕對是值得一試的好去處。
排骨春菜煲
滷水鵝肝鵝片
蠔餅
胡椒豬肚湯
2023-09-10 1859 views
充滿期望,從沙田走去西环試這間潮州菜。点知嚇你一驚! 水準之低不及雙餸飯。生炒排骨/比任何一間小廚差墨魚片/不知是不是真墨魚,完全沒有味道及彈性前菜/咸菜及豆腐乾。各$30一碟,一定要你要,十分難食炒蜆/一堆無味既豆豉汁糖醋面/ 吾脆服務:嗰D呀姐不停說你食套餐,两次倒濕我條褲都吾識講 sorry.總得分30 (100滿分)

生炒排骨/比任何一間小廚差
墨魚片/不知是不是真墨魚,完全沒有味道及彈性
前菜/咸菜及豆腐乾。各$30一碟,一定要你要,十分難食
炒蜆/一堆無味既豆豉汁
糖醋面/ 吾脆

總得分30 (100滿分)
2023-08-08 1570 views
德記呢間打冷,食咗好多年。後來離開咗香港,所以起碼有七八年冇嚟。今次難得返香港,諗住去重溫一下。點知 。。。中伏如果唔係見到入邊有幾舊豬肚,會以為自己係飲緊胡椒味嘅白色水。無味到離晒譜。我都知我喺打冷嗌沙嗲牛河,係攞嚟衰,但係因為阿媽想食,所以照叫。果pet沙嗲醬,真係張口到無倫。只有花生味,冇沙嗲味。碟滷水鵝係幾好食嘅 。如果你食蠔餅,記住院你係有叫一塊呢個option。我哋三個人,佢都唔提議俾我,兩大塊蠔餅,食滯咗。六百幾蚊真係食得好嬲。

碟滷水鵝係幾好食嘅 。

六百幾蚊真係食得好嬲。
2023-08-08
2023-07-21 1519 views
本來去銅鑼灣食潮州菜,點知朋友話要食潮州菜緊係食德記啦!ok!咁就決定食德記!檸檬燉鴨湯 $108好重咸檸檬味,但鴨味唔濃,聽過朋友話好味,但自己覺得痳痳地!馳名蠔仔餅 $108好大塊嘅蠔仔餅,又脆又多蠔,我覺得幾好食!蠔仔肉碎泡粥 $55好鮮甜嘅蠔仔粥,下次一定會食!九菜豬紅 $78好多嘅份量,豬紅非常之外,九菜係底,好抵食。潮式糖醋伊麵 $98以前第一次去依間嘢食糖醋伊麵,炸得酥脆又好味,今次只係得一邊脆,另一邊竟然係林嘅,非常之失望!雖然有兩個餸比較失望,但係呢間餐館都係我至愛嘅飯堂之一,下次都會繼續幫襯!

檸檬燉鴨湯 $108

馳名蠔仔餅 $108
好大塊嘅蠔仔餅,又脆又多蠔,我覺得幾好食!

蠔仔肉碎泡粥 $55
好鮮甜嘅蠔仔粥,下次一定會食!

九菜豬紅 $78
好多嘅份量,豬紅非常之外,九菜係底,好抵食。

潮式糖醋伊麵 $98

2023-07-15 1118 views
中午、星期三11點30分、路過德記、看了看午市套餐、最後揀咗$68嘅滷水鵝片飯(應該是午市套餐最貴的)、跟例湯。例湯像鹽水;飯和鵝片都超乾。食而無味、棄之可惜!唔夠200個字,唔俾評論味道、是0分。唯一加分嘅係服務態度可以。

唯一加分嘅係服務態度可以。

2023-06-29
$68 (Lunch)
香港潮州菜唔普遍,呢間係相對有名氣嘅一間潮州打冷小館,曾四度榮獲米芝蓮美食推介餐廳夜晚嚟食晚餐非常旺場,好彩我哋之前book咗位Menu多菜式都睇到眼花▶️ 潮式拼盤 ($228)都幾大份,預咗五個人分享包含墨魚卷、蝦棗、海蜤、素卷海蜤落咗芝麻粒同鮑片絲,質感爽脆彈牙,味道少少辣蝦棗好似炸過既肉丸,蝦味唔重,入面有啲脆口嘅蔬菜素卷係炸腐皮包住黑木耳同竹荀絲,唔太鍾意入面啲嘢好似馬蹄口感😶▶️ 椒鹽鮮魷 ($108)一條條炸到金黃色嘅鮮魷,旁邊附上椒鹽同醬汁幾好係炸粉唔厚同埋炸得唔油,可以品嚐到入面嗰條真.彈牙嘅鮮魷🦑不過就冇咁香脆椒鹽惹味而唔會太鹹▶️ 馳名蠔仔餅 ($108)係佢嘅必點菜式兩大件厚身蠔仔餅,望落非常澎湃旁邊有魚露汁點平時食嘅蠔仔餅係粉漿啲、黏身啲,呢個比較乾身,可能冇乜落番薯粉?雖然入面好足料,好多大大粒嘅蠔仔🦪但係食落少少苦,欠缺蛋香味同遍油膩🫢自己唔太識欣賞▶️ 西蘭花青衣球 ($108)大大嚿嘅西蘭花上面放上唔少青衣魚片青衣魚片肉質黏膠有彈性,味道鮮美🤩可以食到一片片肉而冇骨,成碟差唔多比我食晒keke西蘭花碧綠,咬落清脆🥦炒得幾香▶️ 碧綠川椒雞 ($108)比其他細碟
夜晚嚟食晚餐非常旺場,好彩我哋之前book咗位
Menu多菜式都睇到眼花

▶️ 潮式拼盤 ($228)
都幾大份,預咗五個人分享
包含墨魚卷、蝦棗、海蜤、素卷
海蜤落咗芝麻粒同鮑片絲,質感爽脆彈牙,味道少少辣
蝦棗好似炸過既肉丸,蝦味唔重,入面有啲脆口嘅蔬菜
潮式拼盤

▶️ 椒鹽鮮魷 ($108)
一條條炸到金黃色嘅鮮魷,旁邊附上椒鹽同醬汁
椒鹽惹味而唔會太鹹
椒鹽鮮魷

▶️ 馳名蠔仔餅 ($108)
係佢嘅必點菜式
兩大件厚身蠔仔餅,望落非常澎湃
旁邊有魚露汁點
馳名蠔仔餅

▶️ 西蘭花青衣球 ($108)
大大嚿嘅西蘭花上面放上唔少青衣魚片
西蘭花碧綠,咬落清脆🥦炒得幾香
西蘭花青衣球

▶️ 碧綠川椒雞 ($108)
比其他細碟啲
雞肉用蔥、川椒同香料爆香,味道唔辣而非常惹味🐔肉質食落比較似豬肉
旁邊嘅珍珠葉炸過,一片片好似紫菜咁薄,味道亦係紫菜零食嗰種味🤣幾可口
碧綠川椒雞

▶️ 京都骨 ($98)
非常多嘅豬柳,炒入咗洋蔥絲🧅
雖然叫京都骨但其實冇骨嘅,啖啖肉
肉質超級軟身🐷完全唔似食緊豬肉
醬汁係咕嚕汁,比較杰撻撻,味道唔酸
京都骨

▶️ 潮式糖醋伊麵 ($98)
喺潮州菜先會見到嘅嘢,好似人哋啲黑暗料理,將個煲咗嘅公仔麵攞去煎成餅咁😂
望落幾似痴埋咗嘅童星點心麵
潮式糖醋伊麵

▶️ 白飯x2 ($12)
▶️ 芋泥

小菜嘅味道唔錯👍🏻調味唔會話好重,感覺亦幾正宗,唯一係比較多煎炸菜式

座位好多,成個茶樓咁樣,我哋好好彩可以坐房仔,環境望落乾淨企理
服務都幾好,啲侍應好有人情味,唔會話忙就黑口黑面
性價比OK,今餐平均$250/人,係一大班人嚟食唔錯嘅選擇
椒鹽鮮魷
西蘭花青衣球
碧綠川椒雞
京都骨
2023-06-06 1280 views
德記潮州菜館一一潮人潮地品潮菜。由於上次喺德記用餐好愉快,所以大家約齊腳再去食多次。明爐烏頭,今次烏頭有少少逊色,味道ok,就係魚肉有少少柴,老咗。鹵水大鵝肝拼鵝肉片,鵝肝好嫩,入口即溶;反而鵝肉片就冇乜驚喜,好普通,有啲失望。咸檸七,自家醃製咸檸檬,化痰止咳,一粒鹹檸檬配一罐七喜,足已潤喉,推介。希望下次再嚟食有新驚喜啦。
德記潮州菜館一一潮人潮地品潮菜。

由於上次喺德記用餐好愉快,所以大家約齊腳再去食多次。

希望下次再嚟食有新驚喜啦。
🌟明爐烏頭🌟

🌟鹵水大鵝肝拼鵝肉片🌟

🌟咸檸七🌟
2021-12-23
Waiting Time
35 Minutes (Dine In)
🌟明爐烏頭🌟
  • 椒鹽九肚魚
  • 椒鹽白飯魚
  • 滷水拼盤
2023-05-11 1384 views
今日同朋友一行四人去西環德記朝聖😆😆餐廳都好多位,平日去食飯都大把位,不太需要擔心冇位。四個人,岩岩好夠點個抵食四人餐!四百幾蚊一餐,菜式包括了:🍽️西蘭花青衣球 好味,西蘭花炒得好香,好多魚塊,好滿足🍽️秘製潮香雞 雞好滑,好入味,唔錯🍽️胡椒豬肚湯 呢個可以話係必食💘💘💘💘自己整會好花功夫,而德記又煲到好入味,好重胡椒香,唔係味精湯,值得推介呢!❤️‍🔥❤️‍🔥🍽️玉蘭炒飯 幾好味,夠大份🍽️蠔餅 唔錯,食左包冇後悔❣️❣️唔會好油,又多蠔肉💜💜我仲叫左啲滷味黎食,不過唔記得影相添,但係都好好味💘💘💘總括而言,今餐食得好滿足😌

四個人,岩岩好夠點個抵食四人餐!四百幾蚊一餐,菜式包括了:
🍽️西蘭花青衣球
好味,西蘭花炒得好香,好多魚塊,好滿足
🍽️秘製潮香雞
雞好滑,好入味,唔錯
🍽️胡椒豬肚湯
🍽️玉蘭炒飯
幾好味,夠大份
🍽️蠔餅
唔錯,食左包冇後悔❣️❣️唔會好油,又多蠔肉💜💜

煎蠔餅
四人餐
煎蠔餅
四人餐
2023-04-28 1130 views
好久沒來 今次試賽啲新嘢先😌墨魚餅拼蝦棗 純肉無粉感 👌🏿芋茸鴨 麻麻地 其實食落就係蜂巢芋角個昧 鴨可以忽略不計😅胡椒豬肚湯一直係OK嘅 同元朗合隆差唔多魚香茄子煲 冇咩鹹魚昧 其實應該係肉沫茄子煲 味道OK 但太過greasy 至少半煲油炸蠔餅 來佐咁多次終於食到蠔餅啦🥹確實係真材實料 好多蠔 同埋蠔嘅質素真係好好👍🏿大粒 多 完整 正🤩粉感唔重 口感平衡嘅好好啲炸嘢全部都係熱辣辣👍🏿其實我一直好鍾意他們嘅糯米大腸 但係上次來食裡面包啲糯米竟然有好多塊幾乎都係白色嘅...如果潮樂園的鹵水鵝同哩間舖嘅潮州嘢可以一齊食埋就完美了😌
好久沒來 今次試賽啲新嘢先😌
墨魚餅拼蝦棗 純肉無粉感 👌🏿