2023-12-24 134 views
麥卡倫威士忌吧係我今次嚟澳門嘅其中一個重要景點🥃但都幾令人失望🤫menu whisky款式都幾多,除咗麥卡倫仲有一啲較少見嘅whisky brand,例如Monkey Shoulder, Girvan, Campbeltow等。但少見嘅Macallan,自然比較貴,約MOP300-600/杯,唔捨得🥲而少見嘅whisky,嗌咗5-6款,得2款有貨😅頭2間酒吧嘅伴酒小食太出眾,呢度又完全比下去😅好在可以聽下歌😅點咗以下2款whisky💁🏻‍♀️🥃Auchentoshan Three Wood:第一次飲low land whisky🥃好稀薄。。。🥃The Glenlivet 18 Years Old:普通~

點咗以下2款whisky💁🏻‍♀️

Last Night Supper
2023-07-30 205 views
The bar has surprised me.    It has wide selections of Whiskey in addition to MaCallan.   Also, they have other cocktails and drinks.     It has many whiskey choices.   Happy hour 6-8pm age discount up to 6 persons is a fun way.    Most of staff i encountered gave professional service.   Pizzas and other simple dinner snacks.    Live Music is also amazing. I’ll be back for sure.

Trffule  pizza
2023-07-15
Trffule  pizza
2013-12-07 2125 views
與小兄妹的兩小時過得很快,晚餐前又是時間去麥卡倫威士忌吧飲一杯~ 老實講,如非看在它的名氣,不太沾酒精的甜魔媽媽對此站興趣平平;然而一來到場內,即為其濃厚的蘇格蘭風味,以及歡樂的聖誕氣氛深深著迷! 這間被譽為全港澳最佳的威士忌吧位於酒店二樓,與晚餐地點Terrazza 庭園意大利餐廳相近,十分方便食客先飲一杯,然後再餐廳慢慢用餐;又或者,在豐富晚餐後繼續來這裡摸杯底也可以! 在外面還是現代化的華麗世界,一進店卻是橡木地板、古老傢俱,加上英式真皮沙發及大花地毯,感覺似是飛到了蘇格蘭,甜魔媽媽忍不住大叫「好靚! 好喜歡這裡~~~~」特別喜歡這裡壁爐 (雖然只是假的)、鹿角裝飾,以及水晶吊燈,加上一棵閃爍迷人的聖誕樹,就好似媽媽給Matthew晚上念的童話故事書,非常令人著迷!!是晚我們就是就住吧檯,品嚐12月新推出的限量節慶雞尾酒供應,包括六款Cocktails及四款Mocktails,每款僅由MOP 50起,定價相當相宜呢!劉總點了Warm Mist,是杯由紅酒、Ruby波特酒、Grand Marnier橙酒、檸檬汁、肉桂、丁香以糖混起的熱飲,貼題又有聖誕氣氛,同時也為這個寒冷的冬日帶來

劉總點了
Warm Mist,是杯由紅酒、Ruby波特酒、Grand Marnier橙酒、檸檬汁、肉桂、丁香以糖混起的熱飲,貼題又有聖誕氣氛,同時也為這個寒冷的冬日帶來一絲暖意。
CEO就點了
Rudolph,是由紅莓Vodka、Chambord酒、Chandon香檳、菠蘿汁、士多啤梨混成的凍飲,看賣相應該果味豐富,不過酒精也不輕,同樣甜魔媽媽也沒有試。
不能飲酒的我就點了
Festive Delight,是由小紅莓汁、檸檬汁、蜜糖、肉桂及丁香組合的熱飲,味道甜蜜豐富,中間帶一絲檸檬清新酸味,配合可口的小食同吃,滋味非常的討好,說起來也好想回味呢! 或者假日時再試試自己沖一沖吧~
其實店內還有超过400款源自愛爾蘭、法國及瑞典的威士忌品牌,如是酒人應該大喜;當日也有愛酒的食友選點了
威士忌體驗之旅,前後品嚐了The Fine Oaks Through Time、The Nippon Trail、Around The World、Scotch Whisky Trail、Uisge Beatha、The Smoky One六款威士忌,媽媽看到也覺得頭暈! @@
不過對於愛酒之人,特別是喜歡威士忌的,應該要一來再來的。
2013-11-30
  • Festive Delight
2013-12-06 1207 views
在澳門,除了有賭業、有美食點外,也有不少潮的喝酒地方。像在 Galaxy 的「Macallan Whisky Bar & Lounge」,就有打正旗號,是全亞洲第一間以「麥卡倫」為首的威士忌酒吧,走高雅路線,珍藏有超過400款來自世界各地的 Whisky 品牌。為了迎接聖誕,「Macallan」推出了一系列 festive cocktails, 我自己挑了杯「Warm Mist」,就是外國聖誕節常喝的飲品,用威士忌、紅酒、檸檬及肉桂熱煮而成。喝時肉桂味香氣飄飄,我自己就很受得來。另外點了一杯這裡的 signature「Old Fashion」,就是 Whisky on Rock 加橙片去引香,醉人。要品嚐靚的威士忌,大家切記要齋飲或 on rock,不要像儍子般加綠茶或大量梳打水,否則只會曝歿天物!
在澳門,除了有賭業、有美食點外,也有不少潮的喝酒地方。
喝時肉桂味香氣飄飄,我自己就很受得來。
2013-11-30
  • Old Fashion
2013-12-05 726 views
這次的澳門銀河聖誕飲食體驗團節目豐富, 剛剛才在水簾吃過一頓聖誕下午茶, 來到傍晚的時候, 大家就來到麥卡倫威士忌吧喝喝期間限定的節慶雞尾酒, 先要在此再次謝謝公關朋友們的邀請及店方的安排.The Macallan Whisky Bar & Lounge位處銀河酒店2樓, 這裡的環境很有英式的感覺, 走進這裡, 人也像回到英國街頭的酒吧, 特別是那個壁爐, 讓這裡更添英倫風情. 加上聖誕將近, 這裡的佈置加入了不少聖誕裝飾, 節日氣氛一流.雖然店子的主打項目是威士忌, 但在這個十二月就有一系列限量節慶雞尾酒供應, 每款價位由$50起, 當中的選擇包括有:Cocktails 雞尾酒:Warm Mists 溫情迷霧Around Midnight 暢遊午夜Gold Dust 情迷金粉Pretty In Pink 紅粉菲菲Timeless Tales 永恆經典Rudolph 魯道爾夫Mocktails 無酒精雞尾酒:Cookies & Dreams 夢幻甜心Sexy Berry 粉色誘惑Festive Delight 聖誕狂歡Classic Eggnog 傳統蛋酒Warm Mist 溫情迷霧:

Cocktails 雞尾酒:

Cookies & Dreams 夢幻甜心
Sexy Berry 粉色誘惑
Festive Delight 聖誕狂歡
Classic Eggnog 傳統蛋酒
Warm Mist 溫情迷霧: 劉總的選擇是Warm Mist, 原來是熱飲來的, 對, 也真的幾貼合霧都倫敦呢. 這杯Warm Mist包括有紅酒, Ruby波特酒, Grand Marnier橙酒, 檸檬汁, 肉桂, 丁香以及糖等等, 賣相很吸引呢.
Rudolph 魯道爾夫: 8分, 我還是喜歡喝凍飲, 就選擇了Rudolph, 是由紅莓Vodka, Chambord酒, Chandon香檳, 菠蘿汁, 士多啤梨等等結合而成. 當中的紅莓Vodka帶點點甜味, 再加上菠蘿汁及士多啤梨之後, 是比較易入口, 但酒精濃度就一點也不低. 畢竟又Vodka, 又Chambord, 又Chandon, 單看這個陣容, 已經知道不是輕宜的選擇了.
Festive Delight 聖誕狂歡: 如果不想喝酒的朋友, 當然可以選擇無酒精雞尾酒, 如亞茵就揀了這杯Festive Delight, 是由小紅莓汁, 檸檬汁, 蜜糖, 肉桂以及丁香組合而成, 一樣是很有聖誕氣氛的飲品呢.
麥卡倫威士忌吧的Macallan’s Festive Drinks, 水準不俗, 加上這裡環境及氣氛一流, 大家在這個十二月來到澳門, 不妨前來這裡喝一杯, 感受一下這裡濃厚的聖誕氣氛吧!
2013-06-20 978 views
今次同老公去澳門其中一個重點就是潮拜這間以whisky為主題的bar。晚上8時,去到galaxy 二樓reception,看見左邊是意大利餐廳,右邊是Macallan bar。表明想去bar後,reception 姐姐帶我地入去,環境好英式,好似英國豪宅屋企,有好多sofa、玻璃whisky櫃(放左好多珍藏whisky,包括50yrs) 、有個火爐同背後放左好多whisky bar枱。但未坐低已經聞到好厲害cigar 味,原來有一枱外國朋友食緊,好彩坐下坐下都接受到。一場黎到,梗係要試whisky啦。Waitress放低一本menu (我覺得似bible多d),老公一邊研究一邊話好多款whisky,而且仲有珍藏介紹tim。我點了cocktail,而老公仲心大心細要邊個set好 (有macallan set, worldwide set, Scottish whisky set 等等),最後梗係要macallan set啦,再加個pizza 當晚餐。Waitress 立即送上nuts,surprising d nuts係熱ge,超好味﹗好快已KO左一半。Cocktail - macall
Cocktail - macallan classic MOP$60 – big ice ball 好靚呀… 入口即有whisky味同有少少橙味,好易入口,以我平時唔係好飲酒ge都覺得好飲,值得一試
Macallan classic
Macallan set – ‘THE FINE OAKS THROUGH TIME’ MOP$588 – 個名好得,set 包括macallan 12yrs, 15yrs, 17yrs, 21yrs & 25yrs 共5小杯。我地先逐一聞下,再由12年開,一杯一杯與上一個年份品嘗同比較。個set會跟一份menu有每隻酒特性及味道。唔同年份會有唔同ge味道,例如nuts, oak, honey, caramel … so interesting…
THE FINE OAKS THROUGH TIME
Four cheeses pizza MOP$145 – cheese 超香,意式薄脆餅底,每種cheese都有唔同味道,好好食。 Cheese lover must try!!
Four cheeses pizza

Other Info. : 讚: service 好 (bar枱size細,特別加張枱放pizza),sofa 舒服,有wifi 彈: cigar味,食物選擇唔太多 小貼士: galaxy card 有10% discount (於賭場免費申請),但不包括set
2013-04-26
Others
Macallan classic
THE FINE OAKS THROUGH TIME
Four cheeses pizza
2013-03-17 675 views
一星期基本上都黎一次飲我最愛的kilchoman黎到d waitress都認得我地 次次黎男朋友都試唔同whisky 不過我就好專一淨係令我既kilchomanwhisky cocktail 我會推介whisky sour 入口好smooth 女仔實會鍾意成日黎呢度都係飲野.. 男朋友話不如搵日黎呢度dinner啦..擇日不如撞日 於是即刻渣車去叫左個cold cut 正常水準 冇complainpizza 叫左parma ham & cheese 我估個pizza係隔離間餐廳整之後羅過黎so far 係澳門食過咁多pizza 呢個絕對係top 3食唔哂打包返屋企 男朋友話凍食個餅底都仲脆去飲野我絕對recommend但特登去食我又唔覺得咁特別 因為佢個food menu真係好少selection 成班人去飲野 叫個pizza share食又唔錯既
一星期基本上都黎一次飲我最愛的kilchoman
黎到d waitress都認得我地

成日黎呢度都係飲野..
男朋友話不如搵日黎呢度dinner啦..
擇日不如撞日 於是即刻渣車去
叫左個cold cut
正常水準 冇complain
pizza 叫左parma ham & cheese
我估個pizza係隔離間餐廳整之後羅過黎
食唔哂打包返屋企 男朋友話凍食個餅底都仲脆

去飲野我絕對recommend
成班人去飲野 叫個pizza share食又唔錯既

澳門在望, 船未泊岸, 老公已經問第N次, 「今晚幾點去Macallan Bar?」真攞命, 為了唔想佢催催槓, 特登早啲去官也街食晚飯, 然後行去銀河酒店朝聖酒吧隔離是雪茄吧, 再隔離是意大利餐廳星期一, 九點幾, 酒吧有三枱客, 環境非常幽靜老公唔講, 我都唔知枱上"蠟燭"原來是電蠟燭來的, 燭光亦只係一塊膠片, 真高科技!在昏暗"燭光"下研究menu, 我對威士忌向來冇興趣, 今次純粹係陪太子讀書.好簡單地點了Macallan cocktail因為舊冰好大, 杯邊有一片橙皮及檸檬皮, 太香了, 掩藏了威士忌的香味, 當雞尾酒酒飲都唔錯哩.輪到老公, 佢好認真地研究完本menu, 然後宣佈一個重大發現, 就係可以一次過飲勻五個年份,包括12、15、17、21及25年的Macallan Fine Oak, 都係MOP588啫! 佢好精明咁話:「 若果我淨order杯25年, 都要七百幾蚊, 呢個offer真係抵到裂呀!」雖然個心赤赤痛, 不過你話抵咪抵囉, 唔通我唔俾你叫咩?個待應小姐話呢啲大冰係用部特別機器做的五個小杯內就是不同年份的Macallen了.份量真係少, 我都唔好意思攞
澳門在望, 船未泊岸,

真攞命, 為了唔想佢催催槓,
特登早啲去官也街食晚飯,
然後行去銀河酒店朝聖
酒吧隔離是雪茄吧, 再隔離是意大利餐廳
星期一, 九點幾, 酒吧有三枱客, 環境非常幽靜
老公唔講, 我都唔知枱上"蠟燭"原來是電蠟燭來的,
燭光亦只係一塊膠片, 真高科技!
在昏暗"燭光"下研究menu,
我對威士忌向來冇興趣,
今次純粹係陪太子讀書.

好簡單地點了Macallan cocktail
因為舊冰好大, 杯邊有一片橙皮及檸檬皮, 太香了,
掩藏了威士忌的香味,
當雞尾酒酒飲都唔錯哩.

輪到老公, 佢好認真地研究完本menu,
然後宣佈一個重大發現,
就係可以一次過飲勻五個年份,
都係MOP588啫!

雖然個心赤赤痛, 不過你話抵咪抵囉, 唔通我唔俾你叫咩?
個待應小姐話呢啲大冰係用部特別機器做的
五個小杯內就是不同年份的Macallen了.
份量真係少, 我都唔好意思攞嚟試, 只敢拎嚟聞下,
梗係香啦,
到了澳門, 至知自己咁窮!

坐足成晚, 試完五杯威士忌,
老公游目四顧, 見到一山還有一山高
下次試試40年好唔好?
「好呀, 你俾啲錢我去轉賭場先.」
OMG, 呢度有枝1951年, 睇怕賣咗層樓都飲唔起鳥.

Other Info. : 因為係酒店, 除了加一, 仲有5%稅, 總共MOP745.2
2013-02-25
$370 (Other)
2012-06-24 383 views
首日到澳門,晚上安排了自助餐,吃飽後時間尚早,根據出發前的資料搜集,該有一處地方適合我們去奢移一下。馬上乘的士到銀河酒店,就是那間以 Macallen Whisky 作主題的酒吧。大門口正是在雪茄吧的旁邊,煙不離酒,一遍紙醉金迷的感覺。進門後,馬上由操流利英語的侍應引路,一路行眼晴不禁被一室英式修飾與陳設吸引著,陳設佈置細緻入微,彷彿在下著雪的寒冬置身於一個英國或蘇格蘭的温暖家居中,無論是一件傢俬、一幅窗簾、一個擺設,款式與顏色配撘均盡顯心思。侍應將 Menu 送上,還有一本包含 Macallen Whisky 歴史與及經典 Whisky 的 Menu,光是看到基本 Menu 的選擇己花多眼亂了,莫講再要看歴史,真的有點應負不來。 Menu 中有一個名為 Wisky Flight 的主題,裡面有5組類別可供選擇,當中我較有興趣的兩組有 Fine Oaks through Time 組別,分別可品嚐到 Macallen 12, 15, 17, 21和25 年的 Whisky。而另一組 The Nippon Trail 則包含了 Yoichi 15年,Miyagikyo 10年,Taket
大門口
大門口正是在雪茄吧的旁邊,煙不離酒,一遍紙醉金迷的感覺。
一室英國風格
Menu
侍應將 Menu 送上,還有一本包含 Macallen Whisky 歴史與及經典 Whisky 的 Menu,光是看到基本 Menu 的選擇己花多眼亂了,莫講再要看歴史,真的有點應負不來。 Menu 中有一個名為 Wisky Flight 的主題,裡面有5組類別可供選擇,當中我較有興趣的兩組有 Fine Oaks through Time 組別,分別可品嚐到 Macallen 12, 15, 17, 21和25 年的 Whisky。而另一組 The Nippon Trail 則包含了 Yoichi 15年,Miyagikyo 10年,Taketsuru 12年,Suntory Hibiki 17年,以及 Hanyu 15 years Ichiro's Malt,均是我鐘情的日本 Whisky。 除 Whisky 外,酒吧亦備有多款酒精類飲品供不同口味的客人需要,香檳、紅酒、白酒等當然也包括其中,因此絕不會感到沉悶。
Tyconnell 15 year
老公選擇了 World Whisky Award 由2009至2012年10隻得奬 Whisky 之中的 Tyconnell 15年,它榮獲 2009年 Best Irish Single Malt Whisky 名譽。 味道與 Macallen 有著不同的韻調,Tyconnell 15年香氣與入喉沒有 Macallen 那份甜調,令人有所錯覺以為該酒較為辛辣,豈料酒液被舌尖感認到後,非單沒有任何辛辣,還感覺到一陣醇厚,並帶用一點 Smoky,餘韻更持久不散。
Tyconnell 15 year
服務非常專業的侍應待適當時候便會向客人了解需要。老公向侍應談及 Tyconnell 這隻愛爾蘭 Whisky 後,女侍應更從 Bar Tender 處取出這枝酒供我們研究。
Macallen Old Fashion Cocktail
看見 Cocktail 一欄,欲試試 Macallen 調配出來的 Cocktail,經向侍應了解原來只有兩款 Cocktail 含有 Whisky 成份,一是 Macallan Old Fashion ,由 Single Malt Whisky, Orange Bitters Angostura Bitters 調整而成;而另一款 Smoky Sour,則由 Islay Whisky, Lemon Juice, Angostura Bitters, Egg White 調製,侍應推介了第一款,於是便試了。 Macallan Old Fashion 帶點 Whisky 的酒香,加上兩種 Bitters,味道帶一絲苦澀,相信不喜歡 Whisky 的朋友,很難對這種味道有所認同。
現場外藉歌手獻唱
這位外藉歌手不單歌藝精湛,整晚還非常的投入與專注,隨著他美妙的歌聲,一邊在英式的家居環境下品酒,真是一件賞心樂事。
酒吧內的擺設
連我們坐的長沙發後的枱燈與書藉裝飾都甚有味道,認真一絲不苟。
酒頭位置
吧頭有幾位客人一直在跟 Bar Tender 聊天,相信是熟客。 記得第一次懂得品嚐的 Whisky 就是 Cordan Bleu,一試便愛上了。Whisky 就好像苦瓜的道理,通常要待一定閱歷才懂得欣賞,不愛苦瓜的人永遠不會明瞭為何苦瓜會那樣的動人。
Other Info. : 酒吧內還展示了具有40多年至60多年的 Macallen Whisky,珍貴非常,恰似一間 Macallen 博物館。
2012-06-18
$105 (Other)
大門口
一室英國風格
Menu
Macallen Old Fashion Cocktail
現場外藉歌手獻唱
2012-04-18 71 views
三月上旬‧晴如說在銀河酒店範圍光顧得最多的店子,一定是這裡,不過是次來就是接受招待。調的,也是一杯Macallan Old Fashion,還有示範怎樣做圓冰。每人分得一小杯試飲,麥高倫的醇香加入橙及檸檬的清新及甜味,仍然是平易近人。
三月上旬‧晴

示範
試飲
Tea
示範
試飲
2012-03-16 61 views
二月上旬‧晴會是在第一夜來這裡,但作為威士忌迷,當然已來過多次。是日給邀請來往荷蘭園試菜,跟主理人來這邊先喝一杯。雖然在座的都是地膽,但大家也請我推薦一點這裡的飲品,來幾杯威士忌雞尾酒吧。酒牌上的幾款選擇都喝過,印象最佳的就是Macallan Old Fashion。用上單麥,醇,不難喝,而酒精感覺隨後而來,也烈的。是在推介書中都有列上的非常不錯的hh地方。
二月上旬‧晴

會是在第一夜來這裡,但作為威士忌迷,當然已來過多次。

是日給邀請來往荷蘭園試菜,跟主理人來這邊先喝一杯。

是在推介書中都有列上的非常不錯的hh地方。
Tea
Dining Offer
Tasting Event, Group-buy, Credit Card Offers