2024-03-09 84 views
越洋過澳門追逐我嘅偶像,事前做左好多功課,當中包括澳門的地道美食。咁啱3日2夜裡面天氣涼爽,所以我選擇左呢家以食粿條聞名的小店。睇過食評話店員態度麻麻,的確同高級餐廳比較,係比較粗聲大氣,記得唔好催,要配合老闆既節湊就OK。店裡的裝潢簡單務實,有地道既風格,好快我的粿條到了。湯底既鮮味係精心熬煮而成,充滿洋䓤甜味同豬骨既鮮味,味道濃郁但不油膩,應該係無加味精,因為忍唔住飲左幾口都唔口渴。粿條既口感爽口彈牙,店家好慷慨,配料好多,鋪滿碗既面,我反而覺得肉多左D。

2024-01-19
10 Minutes (Dine In)
$60 (Lunch)
2023-09-02 327 views
粿條是潮州名物我也順道來思鄉好了🤪平日約一時來到 等了大慨十分鐘左右吧人頭湧湧 座無虛席雖然坐得有點逼夾 但尚算整潔👍🏻最令我們印象深刻😒必定是疑似老闆娘的嘴臉+態度(粉紅色衫)西過西門子 未開飯已經要受氣🫠👊🏻👊🏻幸好質素不俗不然⋯⋯不然⋯⋯我一定⋯⋯一定⋯⋯⋯生氣!!((也只有生氣🥲😫😖🤣⍥ 豬雜粿條 $45⍥ 豬扒粿條 $45⍥ 越南牛丸粿條 $45粿條:小店出名食粿條所以餐牌即使列明是河粉/麵/粉絲也可免費轉的😚粿條做得幼細又滑溜我覺得好吃唷😆😆👏🏻湯底:不得不讚這濃郁洋蔥豬骨湯底一開始我還誤以為是味精湯呢😂因為超香甜又鮮味但半點洋蔥味也沒有🤗🤪不愛洋蔥的 大可一試配料:豬雜種類繁多 其中豬粉腸有點韌👎🏻豬扒好吃香口又不油👍🏻而且軟稔不過份量不多 只有四五小件至於牛丸我是挺期待的幻想是潮州手打😅可惜不彈牙 裡面沒有一個個充滿油脂的氣孔失望極致 不是我的菜🥲冬菜及芽菜擔當的角色太重要是道地潮州粿條的模樣😭🙌🏻沒有這些配菜根本稱不上好吃
粿條是潮州名物
我也順道來思鄉好了🤪
平日約一時來到
等了大慨十分鐘左右吧
人頭湧湧 座無虛席
雖然坐得有點逼夾 但尚算整潔👍🏻

最令我們印象深刻
😒必定是疑似老闆娘的嘴臉+態度(粉紅色衫)
西過西門子

失望極致 不是我的菜🥲
冬菜及芽菜擔當的角色太重要
是道地潮州粿條的模樣😭🙌🏻
沒有這些配菜根本稱不上好吃

小妹出生於80後,自少在澳門出世長大,一直在澳門讀書直至畢業,大學畢業後在香港定居工作,已經有5年沒有回故鄉,今次適逢生日有三天假期,一於返故鄉澳門賭、食、玩😝小妹天生愛吃,但是小妹對食嘢有兩個宗旨:1 不吃貴只吃好味2 天生全個家族對味精敏感,所以不吃重味精的東西今次去澳門食了很多澳門人才會去的特色食店,與旅遊天書介紹的有別,很想靠OpenRice這個平台為大家分享一些平價又有特色的食品,好!我們出發了 🚀這一間粿條店是位於下環街市內,相信完全沒有遊客會到訪,但是整天由朝到晚都需要排隊,特別是繁忙時段可能要排成半個小時才能進入店內。老闆曾居住在南洋,做出一手很道地的南洋粿條,老闆也是一個很好的店主,只要你與他交談,他也會滔滔不絕的講他的往事。但是老闆娘的樣子很惡,以她的作風也真的是很惡,所以若是去到老闆娘你的言談必須要小心,否則可能會捱鬧。說回粿條,他的招牌是肉丸乳豬站,由於我不太愛吃豬什,所以我點了肉丸,湯底是甜甜的,完全吃不出是用什麼材料來餚製,肉丸是自己製的, 十分爽口也很好味。總體而言,這是一間值得推介的小店,林輝很多澳門街坊也專誠到此排隊,可惜的是,如果是旅客找這間小店可是

小妹天生愛吃,但是小妹對食嘢有兩個宗旨:
1 不吃貴只吃好味
2 天生全個家族對味精敏感,所以不吃重味精的東西

總體而言,這是一間值得推介的小店,林輝很多澳門街坊也專誠到此排隊,可惜的是,如果是旅客找這間小店可是很難找,如果經開媽閣或下環,不妨抽點時間到此小店排隊光顧,相信一定會有驚喜。
肉丸粿條
2017-09-16
15 Minutes (Dine In)
$50 (Tea)
肉丸粿條
2017-03-30 3258 views
一碗鮮甜的豬什粉除左係潮州人的風味之外,還帶上了南洋的味道。可能呢碗麵的出現有齊甜酸苦辣。今天朋友推薦必到這裡吃麵,本身都已吃午飯嘅我係再三婉拒的,希望在附近先做好要做的事才吃。但上到的士,司機叔叔聽到我們對話很興奮,話真係好好食,強烈建議我先食,那好吧!就去試試。的士在門前落,三點中店子是需要下班的,我們差不多2點40分到,門口已經擋住不可進入,但好心的叔叔看我們是打的士來,就說給我們吃。朋友推薦的係豬什粉絲,說肉丸也不錯。那一碗豬什粉絲,一碗肉丸河粉好了。先說說重點湯,淡淡顏色的湯,上面只有小許油,喝下去就係一個字甜!但那種甜味好奇怪,不是糖的味甜,是鮮甜味,果然名不虛傳。配上粉絲,令粉絲每條都有湯的甜,確實比河粉還好一點。但係不同的口感也不錯。再配上好多的肉碎,好好味。豬什每舊都切得很小,這樣是我不太喜歡的,還有款式不夠潮州的多,只有腸,心等三款。如果能夠多一點同埋無甘碎,感覺好點。桌上有辣椒醋而不是潮州辣油,挺出奇的。好奇的我當然發問,原來就是在南洋的潮州人口味,所以既似潮州,但卻又陌生。不過這個醋加上去真的錦上添花,配得很,甜味中帶點酸,為持續的甜品再緩和點。以前曾聽說我的潮
以前曾聽說我的潮州公公差點被賣到南洋,這到底是什麼的地方呢?幸好公公最後到了泰國打工,才有機會回鄉。這碗麵的故事是如何的呢?
假如公公還在生已經有一百歲多了。他是80多年前少數能夠遠洋到外國讀書的富裕家庭小朋友。聽他的故事,不同版本,但共通的是他有無窮的生意頭腦,創造很多不可能的可能,在改革開放的當代中國付出不少。可惜的是,我沒有機會學習他的才能,印象中,只記得他曾經帶過我去吃雪糕,他說如果我成績好就帶我去南洋。當然,成績不好就是,而且他也沒可能會帶我去。去到我長大時,家族關係變得更惡劣,這位親切的公公就成了記憶中的人。還未去過南洋,巧遇來到這裏。不知道為何一種特別的親切感,一來擁有南洋這個名字,二來他賣的是我喜歡的潮州美食。幸運的是當天人不算很多。大家來都是為了吃他們美味的豬什和肉丸。雖然吃得飽飽的我還沒有肚子吃,既然機會來了我又怎能錯過。點了豬雜粉絲以及豬肉丸河粉。還未為大家介紹之前我一定要告訴大家懂吃一定要吃粉絲。這裏的粉絲彈牙有口感,配上他們濃郁鮮甜但係清澈的湯底,還有鮮味的豬肉碎。這個湯底呢,是我在香港未曾吃過的,這種甜令我聯想起簡單,清澈嘅湯底如玻璃鏡子看穿心。配上晶瑩美麗的粉絲,是絕對的最佳配搭!豬什的品種不算太多,其實只有三數款,是有點美中不足,但全部都清潔得10分乾淨。每一種都保留其原有的質

豬什的品種不算太多,其實只有三數款,是有點美中不足,但全部都清潔得10分乾淨。每一種都保留其原有的質感。
呻一口湯配一啖粉絲,你會感受到那個湯底清甜的美好。如吃Pho 一樣,你會極速飲晒啲湯。

相反配河粉呢就比較失色,河粉索水太多,河粉比較粗糙,沒有粉絲那種掛湯能力。
自家豬肉丸,不是我們想吃的但也那種,是我媽媽同樣會在家做的那種潮式簡單而美味的。配上清甜的豬肉湯底,吃得出那種純樸的味道。
這一刻我望住這兩碗南洋的潮州湯粉,想起了你。你一生功業很多,失去也很多,我只可説你為一生最愛至少勇於付出,對錯還重要嗎?我只是記得和我吃雪糕的你,欠我一次南洋之旅。
2017-02-23 1606 views
澳門已來過幾十次了,但這間麵食店還是第一次來,之前看到旅遊書上介紹過,覺得應該幾好味,但它的位置又不是太近我們會常去的地步,所以一直未有特別來試。今次住十六蒲,在google 查看只要行15分鐘左右,又想試下新野,又不想再吃祥記蝦子撈,終於黎左。中午十二時,已經有成十人在門外排隊,條街好窄,有人行過都好容易碰到。望入間舖細細地(其實大部分澳門D平民店都係咁上下)好彩又坐得唔算迫,二人坐卡位唔洗搭枱。等左二十分鐘左右,ok la。之前已經諗左吃什麼。我點了肉丸粉絲,老公要豬雜肉丸金邊粉,都是最熱門的選擇。好快就有得食枱面有一大樽青辣椒醋,個樣好似好辣,其實一點都不辣,少少酸,幾啱key。我果碗肉丸粉絲好細碗,雖則唔係好餓,但份量也太少了吧。肉丸其實一般,不會是潮州肉丸的彈牙,反而有真.肉丸的覺。可能我加左青辣椒醋的關係,個湯底有酸甜味,我幾鍾意。豬雜好碎濕濕,唔覺有異味,可接受,感覺上沒有食港式豬雜咁罪惡(自我安慰中)澳門的地道小店都有自家的歷史和味道,很值得我們去發掘、欣賞,亦希望它們不會被社會淘汰,一直承傳下去。在連鎖店充斥的香港,這些店舖實在難得。

2017-02-15
Waiting Time
20 Minutes (Dine In)
$45 (Lunch)
2016-11-16 1635 views
大家分享一下,澳門一間奶茶飲過又想再飲,我就覺得這間南洋哈哈⋯雖然老板娘超串,街知巷聞!但佢D 也真係好好食. 佢天天都開,但比你又去坐都唔好吹,到時到侯佢就會幫你落單, 是哥到的文化, 佢旳食物完全好食到入心頭 來澳一定要來
2016-11-15
2016-08-04 2877 views
有些地方有些味道,你總是會懷念的。大衛對瑪嘉烈就北極光作過一刻討論,有些人就像是種魔法一樣,纏著你不散,你永遠不知道那一瞬即逝的絢麗。其實每次我最想在澳門吃的是牛記,因為廿四小時我都可以去,住什麼地方也方便到新馬路,只要我懷念想起那一淡淡的蟹黃,我幾時想要都有。南洋粿條就是我的舊情人,在回憶裡的那種,每次想起都是那麼好美味,可惜每次都沒有機會吃,上午開你未必食到,因為有酒店早餐,下午三點半到六點,你要特地走到去下環呢面食,時間真係好難就。今次,因為陳老師的演唱會,我再走到這裡,由於今次住半島的中心,大三巴的中心,我一放低行李,就走到這裡。一路行,一路驚,五點幾的腳步特別重,都知道佢係有脾氣的情人,打左電話問佢有冇開,幾點收,唉,串嘴唔駛做嘅食肆好難服侍,就如港女女友。來到門口,驚見人龍,我心諗,收鋪都咁勁?然後有個截龍的肥仔同我講,賣哂啦。那一刻,我心如刀割。但係我見仲有人龍,我覺得應該仲有野食,我問那個肥仔,咁肉丸有冇呢?然後佢話,咁就有, 只不過冇粿條河粉,我個心立刻舒服好得,二話不說,繼續排隊,等機會與我的北極光重聚。太久沒有吃到的味道,自然是十分期待,主角肉丸粉絲上場一刻,感動

有些地方有些味道,你總是會懷念的。

來到門口,驚見人龍,我心諗,收鋪都咁勁?

然後有個截龍的肥仔同我講,賣哂啦。

那一刻,我心如刀割。

太久沒有吃到的味道,自然是十分期待,主角肉丸粉絲上場一刻,感動到想喊。

飲一口湯,還是那種鹹鹹的那個味道,鹹中又點來點甘甜。

蒜蓉,蔥花,加點少少的自家辣椒油,那個粉絲條條都令我對其思念完全解放,煙煙韌韌般的粉絲雖然沒有粿條河粉咁好食,但都是值得推薦的食物,不過如何你下次來又有貨,一定要吃粿條河粉,好食好多,好多,真係好多。
肉丸不是什麼彈牙到跳上天花亂墜的種類,只不過一粒小小的手打肉丸,就是那種肉味濃郁,叫你喜歡到很,軟淋淋像山竹牛肉質地的故事。
我實在控制不了,吃呀吃,飲呀飲,碗底朝天是一定會發生的事,我害怕,我再也不會吃到這美麗的北極光。

有人話,可能你眨眼睛那刻的可能是最美,我告訴你,我吃完這個肉丸粉絲那個滿足,才是最美的那一刻。
然後叫的那碗豬雜麵,是另一個必點的項目,只不過,應該是吃粿條和河粉好點罷了,自己遲來了,沒有辦法。
豬雜有的粉腸,肉碎為主,湯底還是那樣,只不過麵條真係唔係好夾,不過都係個句,澳門的麵都好食過香港好多。
肉碎就是肉丸的碎上,其實同樣吃到那股肉丸的香,豬肚都有幾件,那個粉腸的甘甜,如果你在香港找有同樣表現的,大約是新潤記,那種完全不帶任何不潔感覺的粉腸,帶有一點麻甩的豬味,點一口湯,和那個青辣椒汁,不能自拔的會愛上。
女友不吃豬雜都吃了幾件,你說那魔力多麼強。

就這樣,兩碗粉,七十多就可以和這個舊情人相見,大約三年都沒有見,那北極光還是多麼明亮動人。

有些地方有些味道,你總是會懷念的。就是因為這類不方便,時間短,老闆串唔憂做,你冇咁容易吃到,冇咁容易得到,他才會值得你懷念和牽掛。

人就是這樣犯賤,你在澳門又看到你的北極光嗎?
南洋粿條麵食店

下環下環街77號A

2016-07-30
Also posted on
2014-05-30 3900 views
相信住向下環街嘅朋友們應該由細食到大,住向北區嘅我都係朋友介紹去食,店鋪位置相信澳門人先識去、遊客去會有相當難度。去前朋友們都千叮萬囑我唔好催老闆娘,要等佢主動過來,我中午時段去到1點時間大排長龍,但都唔使等好耐,都只係15分鐘左右。入面店鋪唔大,但充滿澳門十几廿年老店的味道,坐後面有對情侶應該係遊客,叫人落單,即時比老闆娘話左兩句。多人食叫多几樣菜,識食嘅澳門人一定加枱面上嘅酸辣椒或紅椒粉。湯底充滿著洋䓤甜味,豬肉鮮味,叫左豬雜祼條,肉圓,牛肉等等⋯總結,好食!講真,廿几蚊有咁嘅水準唔係度度有,依十金城都加到飞起啦!呢個時候邊度無味精,出面d 拉麵都成七十几蚊碗都係有味精,我宁願放假得閒渣架電單車食返碗再加個李康記豆腐花。這就是澳門人的生活。Btw , 這不是一間五星級餐廳,一定沒有五星級的服務,唔等得同頂唔順老闆娘唔建議去。

Other Info. : 加枱上面嘅酸椒
  • 豬雜裸條
聽個FD介紹話正到排曬隊,我都唔知下環街有間甘GE野,今日特意揸車過去試下。到門口已經排曬長龍,等左將近20分鐘入到去。事先睇左OPENRICE知道老闆娘態度差,都跟足指引坐定定等人過來問先落單。不過呢次系男老闆幫手落,態度不錯,而且整體上其他侍應包括老闆娘都沒OPENRICE上面寫得甘恐怖。因為得一丁友而且系午餐,叫得唔多,吃開重口味的我叫左“生牛豬雜刁” 加一杯凍咖啡。上菜時間都幾慢,如果唔系特意去試老早催了,又將近等了15分鐘先出到碗野食。一吃之下,大失所望各地麵食,湯底當然是核心重要。但此湯底完全系味精,而且系超級HEAVY到連重口味的我都無法接受的程度,而且湯中有一種詭異的甜味---好多網友都話呢種味好特別,但系大家有沒唸過,呢個湯底又沒落藥材(例如蜜棗)又唔系魚湯(鮮甜),呢種甜味只可能系人為地加糖溝出來。牛肉算中上,有黑沙環金樂的咬勁而又不會像金樂那樣把牛肉“啦”到沒曬牛味,可惜上臺之際已經熟透,失卻了生牛所特有的鮮甜肉味。豬雜名不副實,大多數都係瘦肉片,只得一兩片豬心、粉腸。刁尚算爽口,但無法挽救成碗野的失敗。成晚野ge量并不多,更沒有遵從東南亞面食慣例配 香葉、青檸、

生牛豬雜刁
各地麵食,湯底當然是核心重要。但此湯底完全系味精

成晚野ge量并不多,更沒有遵從東南亞面食慣例配 香葉、青檸、指天椒等配料。

在味精的咸和砂糖的甜輪流夾攻下我拿拿聲食完就走。 事實證明好多時候口碑呢家野并不能盡信,有人排隊亦不代表一定啱自己口味。我都係推薦新口岸西貢、氹仔亞蘇(筷子基亞蘇都唔得,湯底味精亦過重)
2014-03-10
Waiting Time
20 Minutes (Dine In)
$60 (Lunch)
2013-07-12 1346 views
作為一個澳門人,食過南洋無數咁多次,雖然都有受過老闆娘既氣,不過佢實在太好食,受少少氣都覺得值得。首先一碗面最重要就一定係個湯底,湯底靚已經成功左一半,南洋個湯底真係十分濃郁,食得出係有用足料去淆,而且略帶甜味,我就極度中意個湯底,每次食完個面都必定飲埋碗湯。然後就到基本上每次都食既生牛肉肉丸稞條,生牛肉稍微淥一下就食得,南洋既肉丸係用人手整架,所以我極度推介,唔知佢啲肉丸係打既時候係米落左啲特別既調味料啦,總之我就好中意佢個味。最後就係佢會擺左好多調味料係張枱到,其中最推介就係辣椒醋。
最後就係佢會擺左好多調味料係張枱到,其中最推介就係辣椒醋。
2013-06-25
  • 生牛肉肉丸稞條
2012-10-04 832 views
入去不用多講,等老闆娘問你食乜先好出聲必冇撞板!😡值得一試有肉丸粉絲,生牛肉粿條,唔hea既豬扒包!肉丸粉絲要配「紅辣」😋,生牛肉粿條一來就浸一浸牛肉即食!豬扒包內有洋蔥加d肉汁!👍👍👍👍
$35 (Lunch)
  • 肉丸粉絲,生牛肉粿條,豬雜粿條,豬扒包
【南洋粿條麵食】先旨聲明,此店要等,老板娘態度串。湯底濃味略帶甜(岩哂鍾意重口味的朋友)。◎肉丸米粉:肉丸,一說到手打,總覺得口感正好多,米粉夠滑。◎豬雜裸條:大腸都爽口,豬雜的口感亦豐富,裸條就沒有特別。湯底屬於味精型,所以建議各位朋友可以去試食,不過就唔好成日食。謝謝。
【南洋粿條麵食】
◎肉丸米粉:肉丸,一說到手打,總覺得口感正好多,米粉夠滑。
◎豬雜裸條:大腸都爽口,豬雜的口感亦豐富,裸條就沒有特別。
謝謝。
2012-05-19
10 Minutes (Dine In)
$30 (Lunch)
  • 豬肉丸粉絲
2012-01-28 495 views
澳門必要食..哥次仲撞到王喜..keke!!!真係由細細做食到大...食足咁多年.由12.5 一碗食到依家23.5 一碗咁都年黎味道都冇變過, 真係同細個一模一樣ga!!不過預左要唔好催老板娘做野..因為好惡的!!!!一定一定要耐心耐心等候佢問你食咩你先好點野食!!!hehe...食野都要受住氣黎食..但人就係咁衰..鐘意食, 冇計la!
澳門必要食..哥次仲撞到王喜..keke!!!
真係由細細做食到大...食足咁多年.
由12.5 一碗食到依家23.5 一碗
咁都年黎味道都冇變過, 真係同細個一模一樣ga!!

不過預左要唔好催老板娘做野..因為好惡的!!!!
一定一定要耐心耐心等候佢問你食咩你先好點野食!!!

河粉最好食......
TakeAway
河粉最好食......
2011-12-21 497 views
難得同老公去澳門玩~又上網睇下有咩好野食..見到呢間食評幾好..之後去到....搵左好耐....好耐...都係要撘的士...去到之後... WOO.... 出面排左條長隊..等左我地差唔多3個字..終於可以入去啦啦~~~~~~~~~一坐底...咁睇完食咩...叫個阿姐落單都好正常=0=''點知... 我地都係叫左一下..佢就發脾氣話我地吹佢=0=''..算啦=0=老闆娘黎既原來..得佢可以落單...好啦~ 咁我地一人叫左一個豬肉''遠''粉C等左5MINS左右..到了~~~份量都OK既~豬肉就好似平時既豬肉碎咁既味@@但係夾係粉C同湯度..又真係好MATCH~同好好味><因為好難可以整到D粉C好味..因為粉C本身冇味><呢間真係好得好好味~可以令到無味既粉C入哂味
難得同老公去澳門玩~
又上網睇下有咩好野食..
見到呢間食評幾好..
之後去到....搵左好耐....好耐...

都係要撘的士...
去到之後... WOO.... 出面排左條長隊..
等左我地差唔多3個字..
終於可以入去啦啦~~~~~~~~~

一坐底...
咁睇完食咩...
叫個阿姐落單都好正常=0=''
點知... 我地都係叫左一下..

佢就發脾氣話我地吹佢=0=''
..算啦=0=老闆娘黎既原來..得佢可以落單...
好啦~ 咁我地一人叫左一個豬肉''遠''粉C
等左5MINS左右..
到了~~~

份量都OK既~
豬肉就好似平時既豬肉碎咁既味@@但係夾係粉C同湯度..

又真係好MATCH~同好好味><
因為好難可以整到D粉C好味..

因為粉C本身冇味><
呢間真係好得好好味~
可以令到無味既粉C入哂味
2011-12-15
Waiting Time
5 Minutes (Dine In)
$25 (Lunch)