上星期因有長徦期便帶埋家人入去西貢吃喝玩樂。 在猶豫去邊間餐廳時看見有間門口放了鮮花,感覺十分討好,又經餐廳經理介紹有海鮮食,便入去試試。我地先點了兩客北寄貝,估唔到除日本餐廳㚈,西餐也可吃到,仲要是新鮮的,餐廳經理話每日都會去入貨。一客有兩隻,一隻是用芝士做,好香芝士味,另一隻是炒洋蔥煙肉配芝士,十分爽甜好味,連我兩個小朋友都話好好食。無想過北寄貝可以咁樣食法,super yummy.跟住叫左一個ribeye 、帶子risotto同蜆肉意粉。  雖然餐廳有供應美國牛但我地order左個英國牛,比較有肉味而且唔油,食完唔會好油個種。而帶子risotto個帶子好鮮甜,D飯比較軟身,唔係一般意大利飯咁硬,比較啱中國人。risotto 份量如果可以大D,就更好。至於個蜆肉意粉還以為好似其他餐廳用芝士做的白汁,原來蜆肉是新鮮的,好似食炒蜆有殼的,沒有白汁,保留新鮮蜆肉鮮味,一D都唔油,好鮮甜。甜品我地叫左香橙疏乎里,apple crumble。疏乎里賣相一般味道尚可,而apple crumble 不是一般做法,有好香牛油味,配有機蘋果,好爽甜。小朋友就叫左一個cookies and cream

甜品我地叫左香橙疏乎里,apple crumble。疏乎里賣相一般味道尚可,而apple crumble 不是一般做法,有好香牛油味,配有機蘋果,好爽甜。小朋友就叫左一個cookies and cream smoothie 同strawberry smoothie, 味道幾好。

總括而言,食物新鮮好好味,環境舒服,唯一未中不足是waitress 比較新手,聽經理講原來餐廳是新開張,唔怪得員工比較新手。希望服務可改進一下而keep住食物水準,下次一定再去食過。

• 北寄貝
  • 英國ribeye