2010-06-14 11 views
今日xx又請不眠王子食飯,王子又叫埋我去!真係多謝!多謝!今次餐廳名為【御膳飯莊】,一早賣個關子先,呢間【御膳飯莊】我會用2隻手指公再舉埋腳指公去稱讚。真係巧巧吃呀!地點同上次地獄飯局一樣都係樂富,我地4個人,1男3女叫左10個菜4個甜品,仲係清得8899,嚇C人!因為對上既〝noPay飯局 - 地獄篇〞真係領教過咩叫地獄廚神之後,基本上今餐對【御膳飯莊】都唔會抱咩大期望,但係一食之下,我地上左天堂呀!飲品羅漢果木瓜煲龍脷葉【御膳飯莊】每日既健康飲品都唔同,今日既健康飲品就係→羅漢果木瓜煲龍脷葉一坐低D侍應好好招呼,即刻同我講有D咩飲品,我淨係記得侍應講過豆漿、羅漢果木瓜煲龍脷葉,我見個個都揀羅漢果木瓜煲龍脷葉,咁我緊係唔執輸啦!羅漢果木瓜煲龍脷葉:入口甘甜勁滋潤,我地每人都叫左2柸,因為真係好好飲,唔知幾時有得再飲過呢?因為【御膳飯莊】既健康飲品日日新款唔同,下次又唔知有咩特飲呢,好期待!冷盤(有2個SIZE分,〝例、小〞之分)除左【八年陳花雕醉雞】我地係叫左size例之外,其餘3款我地都係叫size小,其實4個人黎講已經好夠份量,因為份量真係唔野小,正正因為我地叫左size小,大家
今日xx又請不眠王子食飯,王子又叫埋我去!真係多謝!多謝!

飲品

羅漢果木瓜煲龍脷葉

冷盤
(有2個SIZE分,〝例、小〞之分)
除左【八年陳花雕醉雞】我地係叫左size例之外,其餘3款我地都係叫size小,其實4個人黎講已經好夠份量,因為份量真係唔野小,正正因為我地叫左size小,大家先可以食到咁多野!
1.香蔥拌海蜇HKD28(小)
嘩~~第一道菜已經咁好食啦,唔知黎緊既會係點呢?海蜇超爽有咬感,果種爽口程度真係唔識形容。

2.皮蛋拌豆腐HKD28(小)
由於色澤問題,令到賣相唔係咁吸引,豆腐一擺入口,根本停唔到唔食呀;本應諗住皮蛋只係配角,應該都唔會咁講究,點知~嘩!都係一樣好食到唔駛講野呀!

3.糖醋小排骨HKD28(小)
自己諗住都係一舊起兩舊止,本身對排骨一d都唔好,但係估唔到自己係不停咁食左好幾舊!

4.八年陳花雕醉雞HKD52(例)
嘩~~~呢個醉雞真係冇得頂,d肉超滑,用左8年花雕浸左3日,完全入哂味,但又唔會淨係比d酒蓋過成隻雞,一d雪藏味都冇呀,如果唔係用冰鮮雞的話,完全係完美!

主菜

5.御膳烤鴨HKD180(中)
隻鴨真係即刻烤起架,即時烤起先可以見到脹卜卜、仲拎立立!等左一陣已經開此縮,淨用肉眼望住鴨身一d都唔肥膩。我地影完相後,高級主任開始將我地既鴨皮逐塊逐塊片出黎,佢真係好有心機,片呀片呀~~一路片一路將d鴨皮砌埋花!

御膳烤鴨一共有6款配料:大頭菜絲、酸蘿蔔、芹菜絲、青瓜絲、京蔥絲、甜醬

薄餅係超貼心,因為佢地怕薄餅放係檯度會灘到凍哂,所以會將薄餅放入蒸籠上,蒸籠下既瓦煲係盛住滾水,用水蒸汽既熱力去保持薄餅既熱度,呢d咪做足100分囉!

而我食鴨皮就放哂6樣配料,估唔到出黎既配搭係一流,估唔酸蘿蔔同鴨皮係絕配,完全食唔出有酸既味道!包起左,我就一口食哂成件!正~~~不停食左好多件!

6.松鼠桂花魚HKD150(可選松鼠/乾燒/紅燒/油浸)
我地就選擇松鼠製法,酸酸甜甜,老少咸宜,最岩老外。
等我地影完相後,高級主任就同我地分拆【松鼠桂花魚】。我從來都唔食淡水魚,因為我唔鍾意淡水魚有陣怪怪既泥味,但係唔知今晚發生咩事,我係咁同3位食伴不停一齊啄條魚,魚肉好鮮嫩、超滑,一D泥味都冇呀!

7.御膳京醬蝦(兩隻起)HKD23隻
呢個【御膳京醬蝦】超級無敵正,係必食!蝦係用海虎蝦,好大隻好多肉食,仲要1隻23蚊,平過係街市買之餘,整埋比你食喎!御膳京醬蝦既醬再用黎撈飯食係超正架!

8.香蔥鳳尾蝦HKD65
味道好似天婦羅,入口一d都唔油膩,炸都脆卜卜!

9.胡同開洋蔥油溫拌麵HKD28
我地4人每人分左一碗,味道好得意、怪怪的,但係好好味,越食越開胃!

點心

10.御膳小籠包(5個)HKD25
雖見小籠包一籠5舊只售HKD25,基本上都唔會抱高期望,當我夾起時皮係黏住張紙,心想應該會整穿,點知皮薄堅韌係冇穿到架!
當我一口咬落去時,嘩~~~好JUICE呀,肉質新鮮,當我想再食埋最後一件時,竟然比王子快一步夾左!

甜品
係唔可以缺少既一環,【御膳飯莊】既甜品完全係可以另起爐灶,質數一流,街外既甜品店完全係要行埋一邊呀!

1.桂花酒釀丸子HKD48
起初大家都以為叫一小碗,每人一啖就夠,點知一上檯竟然係一大窩,嚇死我地呀!
【桂花酒釀丸子】係結結的,唔係稀稀的;丸子係超多,用瓷匙一(不)滿滿都係丸子呀!
其實個人唔太鍾意食【桂花酒釀丸子】,因為曾經試過係街外食過係酸酸味既【桂花酒釀丸子】後,就對呢款既甜品打左個大交叉,今次一試之下,令我愛上【桂花酒釀丸子】。

2.香麻拔絲蘋果HKD62
【香麻拔絲蘋果】必食既甜品,高質數、高廚藝,廚房、樓面2邊都好用心,當【香麻拔絲蘋果】上檯時,見高級主任與侍應用心幫我地拔絲,真係見到長長既糖絲架,見到都留哂口水!
仲有一樣大家一定未試過,就係用黎拔絲既冰水,唔係冰水,而係用雪碧(有時會用忌廉),真係好特別!
高級主任解釋:因為雪碧大家可以嚐到汽水既甜味,而取締用冰水時出現雪藏味而影響味道。

3.陳皮豆沙煎窩餅HKD38
豆沙煎窩餅加上陳皮好煎,食時又係另一種味道。

4.冰糖桂花燉雪梨HKD22
我地叫左2個,2人SHARE1碗,食既時候我將雪梨用瓷匙粉碎雪梨,一啖一啖加埋冰糖桂花擺入口,真係潤肺潤喉呀!
冷盤4款
御膳烤鴨HKD180(中)
松鼠桂花魚HKD150
御膳京醬蝦(兩隻起)HKD23隻
香蔥鳳尾蝦HKD65
點心及麵類
2010-06-07
冷盤4款
御膳烤鴨HKD180(中)
松鼠桂花魚HKD150
御膳京醬蝦(兩隻起)HKD23隻