2018-08-10 130 views
Check-in taipei最吸引我並唔係門口「我愛台妹」嘅牌,而係窗口放滿一支支台灣啤酒。我哋好好彩,七點左右已經入座,到七點半嘅時候店外已經大排長龍。一般嘅台灣餐廳無論環境和裝修都較適合多人聚餐或普通飯局,但我認為check-in taipei走嘅路線偏向浪漫,佢哋設有吧枱座位,而且燈光幽暗,婆頗適合情侶進行晚餐。最先上菜既菜式就已經充滿非常邪惡嘅芝士啦!一生第一次嘗到鐵鍋蛋餅,酥脆嘅蛋餅加上芝士當然無得輸!食台灣菜當然不能不叫滷肉飯,check-in taipei採用嘅滷肉係係我女朋友鍾意嘅半肥瘦,有入口即溶嘅感覺,醬汁甜鹹適中,但個人黎講略嫌太少汁。Check-in taipei嘅甜不辣有兩款,分別係魚肉同墨魚,魚肉做嘅平時食得多,味道差不多,但墨魚做的更加彈牙,入面亦見到一粒粒嘅墨魚,證明用料十足。窩夫同鹽酥雞看似毫不相關,但餐廳將兩者放在一起,味道卻出乎意料的配合。上面係香脆嘅鹽酥雞,配上酸酸甜甜嘅菠蘿粒同迷你格仔餅,味道更加平衡,賣相亦非常高級。酥炸排骨嘅下面有鹵肉,撈麵一流。排骨炸得皮脆,肉嫩多汁,分量十足。珍珠奶茶燈泡造型非常突出,而且獨立放係一個裝住冰塊嘅碗內,奶

牽絲芝士酥皮蛋捲

滷肉飯配糖心蛋

手作黑白配甜不辣

窩夫鹽酥雞

酥炸排骨乾拌意麵

珍珠奶茶燈泡造型非常突出,而且獨立放係一個裝住冰塊嘅碗內,奶茶不會因冰塊溶化而變淡,奶茶非常濃滑,珍珠亦非常彈牙。
燈泡珍珠奶茶

餐廳係餐牌設計亦花盡心思,圖文並茂,好過一般餐廳嘅餐牌水蛇春咁list落去。佢哋cocktail同shot 既名稱非常調皮,可惜自己昨天飲得太多,今日無暇品嚐,但我有藉口同我女友再嚟多次check-in taipei!
2018-08-07
牽絲芝士酥皮蛋捲