2016-09-08 681 views
早幾個月前同朋友起Amour Corner吃過晚餐, 感覺唔錯當想再encore時, 又上黎openrice 諗住搵電話訂座之際點知一search "Amour", 咦....彈多左間叫Amour Green既緊係入去望下係咩黎啦, 見地點都算近, 睇食評見到巴黎鐵塔個logo, 應該係同一集團, 咁可以試下新環境同新野喎餐廳係近太子的彌敦道上, 是以前NOKIA舖位的附近門面很光鮮, 要經過樓梯走進地庫的樓梯的側邊都裝上假草假葉, 感覺是很清新, 尤其在繁華的城市裡, 很少見到大量綠色植物望完雙眼都精靈d落到地庫, 一推門, 就見到紅紅綠綠的椅子, 令我諗起青紅椒 (又是清新的感覺)與Amour Corner完全是兩回事, 那邊是昏暗浪漫燈光, 而這裡個人認為較young line一點坐下來, 侍應遞上Menu第一版就印著經典二人晚餐, 有著Amour套餐的風格通常我們掀幾掀, 就不想再諗, 之後就會點二人餐通常出面既餐廳, 前菜都係選一兩款, 但呢度係每人有齊3樣, 而且包甜品, 沙律, 餐湯, 飲品當然每人可選一份主菜 (7選1) , 都咪話唔抵頭盤三點 (經典二人晚餐)遞到上檯

應該係同一集團, 咁可以試下新環境同新野喎

餐廳係近太子的彌敦道上, 是以前NOKIA舖位的附近
門面很光鮮, 要經過樓梯走進地庫的

望完雙眼都精靈d

坐下來, 侍應遞上Menu

第一版就印著經典二人晚餐, 有著Amour套餐的風格

通常我們掀幾掀, 就不想再諗, 之後就會點二人餐

當然每人可選一份主菜 (7選1) , 都咪話唔抵
頭盤三點 (經典二人晚餐)

遞到上檯, 香煎鵝肝香味撲鼻, 仲係好熱辣辣

所以先食咗2件冷盤先再食佢

3樣都好味, 不過最好味當然是黑松露鵝肝多士啦
頭盤三點 (經典二人晚餐)
沙律及是日餐湯 (磨菇湯)

磨菇都磨到好茸好碎, 飲既時候好有口感, 而且有好香既菇味
沙律就是二人份量咁上, 都可以, 每片菜都黏上點沙律醬, 又唔會"乾真真"
沙律及是日餐湯
主菜男友揀咗
烤澳洲牛柳扒, 侍應都細心想要幾成熟
野人男友點咗五成熟, 其實識食真係五成就夠了~

唔好以為套餐出來既份量係細, 大家望過就知, 佔左半個碟咁

出來大約真係五成熟, 因為切到入中間位, 見到紅色架, 只係某部份有點韌

而伴碟既薯蓉我覺得唔錯
烤澳洲牛柳扒
我的
龍脷柳配意式香草汁, 份量都係唔少, 有兩大片
外表煎得好香脆, 勁熱呀! 是即煎出來的, 魚既肉質都好滑, 只係個汁咸咗d, 可能我平日食開啖口味

yeah, 我果份都有薯蓉伴碟, 成份食哂
龍脷柳配意式香草汁
最後甜品出場啦~
其實來到呢個moment, 已飽

士多啤梨味及藍莓味, 不過侍應沒講是什麼蛋糕, 個樣望落似慕絲, 但食落口似棉花糖, 都幾得意
甜品
最後配上餐飲, 傾一陣就埋單lu
呢度算坐得舒服又唔會趕人走
2016-09-06