2024-01-06 608 views
今次要同大家講嘅,係一間裝潢簡約、唔使空等嘅餐廳,食物質素同服務都唔錯㗎!一坐低就嚟咗千呼萬喚始出嚟嘅烤鴨卷 🥢。啱啱好,肌理精細嘅鴨皮包得滋味夠晒款。其實橙皮果醬小小苦澀,但帶點清新,配鴨絶配!擔擔麵口感夠勁,香濃花生醬打造出佛跳牆味道,即使唔係最出色,都算好食。而鴨絲蒽油麵,味道清香,唔油膩,佢那份清新感幾適合夏天嚟嘆。至於蒸籠裡頭嘅小籠包,真係將熱氣同鮮味完美封存,一咬落去,湯汁四溢,醬油稍薄但唔影響整體滋味。無錯,驚喜部分就係嗰個脆脆蒽餅同肉汁豐潤嘅生煎包。蒽餅啲皮薄得嚟香口,一啖咬落去酥脆可口,而生煎包嘅肉汁真係勁得嚟,好似爆花生咁啵啵聲。總括嚟講,呢間餐廳嘅食物真係幾正,對於食肉愛好者嚟講,支撐住一個下午嘅能量都綽綽有餘。下次再嚟尖沙咀,我又會諗住返嚟,食返嗰啲我錫嘅港式「美食」!🥟🍜