2016-03-20 438 views
是日約咗姊妹三人食雞煲, 諗諗下都係選擇黎返上次幫襯過的尚上下夏, 幫襯兩次都係因為佢個雞煲認真夠辣夠香. 仲有一點值得一讚, 就係佢可以揀淨脾或者淨胸同埋有鴛鴦煲, 一班人食都唔洗就住就住今日有位姊妹唔食得辣, 所以我地叫咗一邊辣一邊唔辣, 而左右兩邊都係叫咗淨雞脾. 佢D配料好多, 可能就係因為咁, 所以D雞味道好豐富同埋好入味. 配料(見圖)有洋蔥, 芫茜, 薑(好似係), 娃娃茶, 豆冠, 八角, 花椒等等, 調校出黎的醬汁有甜味, 辣味同埋香味, 而且佢D雞切得唔大件, 每件雞都好入味同埋都好滑, 而且我地揀咗雞脾, 件件都啖啖肉.雞件份量都唔少, 我地食完個雞煲已經半飽, 下半場打邊爐D料雖然好多選擇, 但認真食唔晒, 所以食得唔多, 小妹下次都係約多幾個猛男一齊食喇!

鴛鴦雞煲
2016-03-18