2021-07-20 438 views
之前經常嚟黃埔食川菜,原來都有一間食湘菜,所以搵日下午嚟試下。餐廳係快餐店格局,當時餐廳都有好多枱客,但唔知點解半間都無開燈,好環保...我哋揀近門口窗邊位置,所以無開燈都好光猛。等咗一陣先有店員出嚟落單,我估餐廳係無咩人手,好在嗰日唔趕時間可以慢慢食。我哋點咗一個午餐小炒牛肉木桶飯,辣子雞同埋孜然牛肉。孜然牛肉係用鐵板上,一上枱就好香孜然味,呢陣味聞落好似喺深圳食到嘅味道。牛肉表面好多孜然粉,食落好香孜然味,少少辣,屬重口味之選,好適合送飯,而且牛肉份量都好多。辣子雞同平時食嘅唔同,平時係辣椒多過肉,搵雞肉食好似尋寶咁。呢間嘅辣子雞肉唔會太碎,食落好夠麻辣除咗辣椒仲有落咗蒜心粒同花生去炒,除咗令賣相更靚,蒜心粒爽脆食落辣辣地都好好味。午市嘅木桶飯每日有幾款揀,我地點咗一個小炒牛肉木桶飯。估計係即叫即蒸所以都等得比較耐。牛肉有牛味無鬆肉粉味,味道似屋企食到嘅味道,牛肉無走過油所以就唔算滑,配埋尖椒同唐芹幾好味。份量方面都算多,難怪咁多人嚟買外賣。總括嚟講食物質素唔錯,好似喺深圳食到嘅味道咁。但服務方面有待改善,至少樓面要長期有至少一個人比較好,一係唔好收加一服務費。

我哋點咗一個午餐小炒牛肉木桶飯,辣子雞同埋孜然牛肉。

孜然牛肉

辣子雞