唔講唔知PMQx Cafe life 開左個小鋪係對面(原本levain cafe既位置)!有去過日本既朋友都知道,唔似得香港人鐘意鋪商場天時暑熱,日本人係暑假又好中意搞好多活動例如,煙火祭又或者跳舞咁熱既時候,街邊好多時都見到有泡冰既出現小至細細杯大至去餐廳食,加左好多topping 煉奶等🍧🍧🍧🍬香港大行其道嘅韓式泡冰,又或者台灣綿綿冰都興左耐啦一路都無見過日本泡冰🍧(かき氷 Kakigori)係香港出現過!(⋯雖然中村藤吉其實有泡冰賣㗎!)竟然小店立案係中環PMQ小店未正式開業但係已經有幾多人前來朝聖了小店以簡單但好特別嘅沖繩小物作裝飾睇得出係係日本精心搜購同挑選的店內亦鋪上tatami店內播放住柔和既日本音樂同歌曲啱啱係東京返黎既友人都表示好似番番日本咁呢~至於泡冰都有幾多味選擇例如抹茶,咖啡,芒果,士多啤梨我就當然選擇抹茶啦~~泡冰係即製既關係,所以都等左一陣泡冰非常幼細,加上煉奶,入口即溶咁!抺茶漿黎嘅時候已經林左上去配上好味既紅豆,好夾至於好似係配角但其實好好味既Mochi 同栗子都好值得試呢~非常軟又煙un既Mochi 真係我嘅最愛💗💗睇落好大碗既泡冰最好當然有兩個人一
有去過日本既朋友都知道,
唔似得香港人鐘意鋪商場
天時暑熱,日本人係暑假又好中意搞好多活動
例如,煙火祭又或者跳舞
咁熱既時候,街邊好多時都見到有泡冰既出現
小至細細杯
大至去餐廳食,加左好多topping 煉奶等
🍧🍧🍧🍬
香港大行其道嘅韓式泡冰,
又或者台灣綿綿冰都興左耐啦
(⋯雖然中村藤吉其實有泡冰賣㗎!)
竟然小店立案係中環PMQ
小店未正式開業
但係已經有幾多人前來朝聖了
小店以簡單但好特別嘅沖繩小物作裝飾
睇得出係係日本精心搜購同挑選的
店內亦鋪上tatami
店內播放住柔和既日本音樂同歌曲
啱啱係東京返黎既友人都表示好似番番日本咁呢~
至於泡冰都有幾多味選擇
例如抹茶,咖啡,芒果,士多啤梨
我就當然選擇抹茶啦~~
泡冰係即製既關係,所以都等左一陣
泡冰非常幼細,加上煉奶,入口即溶咁!
抺茶漿黎嘅時候已經林左上去
配上好味既紅豆,好夾
睇落好大碗既泡冰最好當然有兩個人一齊share 啦
不其實一個人慢慢食都okay ga
我地係每人獨食+速食一碗咖😂😂
小提示係:
因為店內嘅大枱係好低的
如果想坐tatami 既女仔朋友就唔好著裙去呢
向窗既正常高度坐位係得幾個
如果唔係就坐室外了~~
小店話7月20先正式開幕
依家係開tue-sun下午時間呢