幾中意食西餐既我Pizza由細食到大,但係大型連鎖店食到個D多數都係唔正宗既「港式」Pizza。有次見到上環有呢間酒吧餐廳係由意大利人開,專賣Pizza,引起左我既好奇心,約左個朋友決定親身去試下。我地閒日收工後去食,8點半去到個陣入面空位頗多,靜靜地岩哂我地傾計談心。Menu上見到佢提供既Pizza種類都有廿幾種,Size有Regular 12吋同Very Big 20吋俾你揀,多人既話可以叫20吋,今次我地兩個女仔人少少叫Regular就夠哂啦。另外佢地仲可以俾客人揀兩款Pizza雙併,而價錢就會計貴D個款,就算叫一個批都可以試到多一款,呢個安排好貼心呢!Belgian Sweet Fruit Beer Lindemann (Apple) $62我地兩個都唔太識飲酒,但一場黎到,就想學下人地叫返支啤酒黎送Pizza啦!呢款水果味啤酒一共有五隻味選擇(Apple、Rasberry、Blueberry、Peach、Cherry),我揀左穩陣d既蘋果,飲落90%似蘋果汁,甜甜地幾香,酒味唔重,好岩不勝酒力既女仔飲。Grilled Chicken Wings $54最中意食雞翼既我見到Me
幾中意食西餐既我Pizza由細食到大,

但係大型連鎖店食到個D多數都係唔正宗既「港式」Pizza。
有次見到上環有呢間酒吧餐廳係由意大利人開,專賣Pizza,

引起左我既好奇心,約左個朋友決定親身去試下。
我地閒日收工後去食,8點半去到個陣入面空位頗多,
靜靜地岩哂我地傾計談心。
Menu上見到佢提供既Pizza種類都有廿幾種,

另外佢地仲可以俾客人揀兩款Pizza雙併,

我地兩個都唔太識飲酒,但一場黎到,

就想學下人地叫返支啤酒黎送Pizza啦!

我揀左穩陣d既蘋果,飲落90%似蘋果汁,

甜甜地幾香,酒味唔重,好岩不勝酒力既女仔飲。
Grilled Chicken Wings
Grilled Chicken Wings $54

最中意食雞翼既我見到Menu有烤雞翼即刻叫左份!

一份有5隻,賣相一般般,但味道好出色!

岩岩焗好既雞翼熱辣辣,外皮微脆,內裡雞肉嫩滑,

用黑椒調味後帶微辣,非常惹味,送啤酒一流!

雙併Pizza (Crudo + Jacomax)  $160
Crudo + Jacomax
Crudo主要有Parma Ham、火箭菜、蕃茄、Mozz cheese同Grana cheese,

而同餐廳同名既Jacomax就有牛肉粒、蕃茄、三色椒、水牛芝士同雞蛋。

先講Pizza既餅底,佢唔會似麵包咁又厚又實,香脆得黎但又唔會薄到似食風咁,

口感岩岩好,呢種批底好多所謂既香港Pizza專門店都做唔到。

味道方面,Jacomax雖然食材多但配合度非常高,
牛肉粒夠惹味,芝士味都幾出,上枱個陣熱到辣手仲可以有少少拉絲效果添。
Crudo + Jacomax
個人特別中意上面加左隻半熟雞蛋,將佢吉穿後蛋黃汁佈滿Pizza,

咁樣食都係第一次,感覺別有風味!

而Crudo呢款Pizza既茄醬味道比較濃,酸酸甜甜幾開胃,

帶濃郁咸香味既Parma Ham係火箭菜配合下唔會太膩,

食落感覺比Jacomax light d,我地兩個人就算食哂成個Pizza都唔會太飽滯,

仲可以繼續食多個甜品添!
Home-made Tiramisu
Home-made Tiramisu $78

最後我地再叫多個Tiramisu黎Share,

本身我以為佢會係一件Cake,原來係Tiramisu杯,

雖然Tiramisu質感係會偏濕潤,但呢個對我黎講太濕,

亦只有朱古力味,無咩咖啡味或酒味,個人就唔太推薦。

整體黎講呢到既批底係我係香港食過最正宗既,

而且餡料又足料又好味,我絕對會為左黎到既Pizza再黎!
2016-08-25
Grilled Chicken Wings