2017-12-29 222 views
講到元朗,想必大家都一定會諗起佢多元化既野食,尤其系鼎鼎大名既X仔涼粉,而作為吃貨既我當然都去過X仔涼粉,但可惜感覺只是一般,於是繼續去其他同類型既甜品店覓食。泛后甜品系元朗另外一間好受歡迎既甜品店,通常甜品店都吾會太早開,呢間亦吾例外,營業時間為1300-0200。由於真系好好味,所以我已經去過兩次,一次係黃金時間,另一次係凌晨,時段雖然吾同,但共通點系一樣係咁多人,似乎X仔涼粉既新店系泛后既對面都吾令泛后既人氣減少。首先一試就係佢嘅招牌楊枝甘露,我可以講呢碗係我咁多年以來覺得最高性價比嘅楊枝甘露!喺連鎖甜品店食嘅甜品如果以呢個價錢黎講,一般只有普通質素,一定唔會有咁大碗或者咁好食。我諗呢碗既份量比平時食開既甜品/ 糖水店多一半,芒果醬同埋椰汁好分明,最抵讚既系入面真系有好多西米同埋西柚肉基本上成碗都系,我覺得簡直可以當飯食。跟住就到第2個主角出場,登登登櫈,就系「黑白有滑」。黑白有滑系呢間獨有既甜品,個名相當有趣,配料亦都係幾特別,所謂嘅黑其實係芝麻醬,而白就系黃豆製品,我食落就覺得係豆腐味嘅布甸。整體來講幾match!豆腐布甸本身唔算好甜,但加埋芝麻醬就有剛剛好嘅感覺。諗都冇諗過

基本上成碗都系,我覺得簡直可以當飯食。
楊枝甘露

黑白有滑

諗都冇諗過滷水雞中翼可以咁好食,其實我覺得正宗嘅滷水雞翼就當然係好入味,仲有另外一樣野,就係識落好易離骨,而呢度既雞翼確實都做到呢兩個標準。
滷水雞中翼

值得一提嘅係呢度既魚蛋系用新鮮魚肉做架,唔知係咪鯪魚肉?個魚味系好鮮,不過爽口彈牙方面就有點兒缺乏了。始終甜品店系專做甜品,其他類型既野食整得冇咁好都系情有可原既。
魚蛋

P.s. 甜品店有分室內同室外,室內就通常都好full,如果想系室內食既人可能去到要等吓位。
$45 (Last Night Supper)
楊枝甘露
黑白有滑