黑門水產すいさん (Minden Avenue)

KUROMON AQUATIC JAPANESE RESTAURANT (Minden Avenue)
2022-10-26 1687 views
同好姊妹喺K11剪完頭髮,兩條友都餓到暈,就去對面棉登徑搵食,睇中呢間黑門水產。呢度嘅料理都比較特色同幾新穎,我哋完全唔睇價錢隨心乜都點吓,首先每人點一份黑門帆立貝伴魚子醬,帆立貝經過燒烤,上面有三文魚子、海膽同黑魚子,連埋紫菜食非常鮮味。另外仲點咗秋刀魚刺身,平時食秋刀魚通常都係鹽燒,原來做刺身嘅肉質係好香好滑,非常甘香,再配埋佢嘅特製醫汁,以取代壽司豉油,又別有一番風味。跟住我哋就揀咗幾款需要燒烤嘅菜式。黑門令蟹味噌甲羅燒係我哋一致嘅首選,蟹膏醬再混入蟹肉同蟹籽,配上紫菜味梳打餅,真係無懈可擊。混合咗嘅蟹膏醬因為有蟹籽喺入面,所以食起上嚟更加有口感。另一個就係黑門令龍蝦湯煮海鮮,入面包括有幾款海鮮之外,仲有冬菇、芋絲等嘅配菜,索晒龍蝦湯嘅味道真係好味又有益。第三款係蟹味噌燒帆立貝,材料包括有蟹膏醬同蟹籽,仲有一啲配菜。帆立貝加入上湯慢燒,所以帆立貝可以慢慢吸收蟹膏醬嘅味道。鐵板燒山賊醬蟹蒜地雞份量相當多,醬汁味道濃郁,帶點黑椒味,雞肉都嫩滑。最後我哋都揀咗個主食,蒲燒鰻魚飯配有紫菜絲同蛋絲,鰻魚厚身而肥美,飯粒粒粒分明,係我最鍾意嘅味道。愛琴海本身味道比較清香,酒味比較突出。海底之
黑門帆立貝伴魚子醬
秋刀魚刺身
黑門令蟹味噌甲羅燒
混合咗嘅蟹膏醬因為有蟹籽喺入面,所以食起上嚟更加有口感。
黑門令龍蝦湯煮海鮮
蟹味噌燒帆立貝
帆立貝加入上湯慢燒,所以帆立貝可以慢慢吸收蟹膏醬嘅味道。
鐵板燒山賊醬蟹蒜地雞
蒲燒鰻魚飯
愛琴海本身味道比較清香,酒味比較突出。
愛琴海
海底之心顏色都已經夠晒靚,真係好有海洋嘅感覺。
海底之心
黑門帆立貝伴魚子醬