2008-05-20 33 views
五月十八(日)食完松記糖水係黃金、西九龍行一陣又差不多到食飯時間。揀選左想去好耐既劉森記試試佢既蝦子麵。門口是小舖格局,環境算ok,因為知道這裡的雲吞亦很出名,所以各要了一個蝦籽撈麵,外加一碗淨雲吞及生菜。豬手蝦籽撈麵($28)蝦籽舖滿麵上,撈勻後立刻吃一口,可能期望太高,蝦籽麵沒有預期中的美味,當然也不差,只是未到驚喜的地步。撈麵吃落比較乾身,配合上湯進食較佳。幼麵自問不經常吃未知是否超班,只知麵的而且確爽口及沒鹼水味,不錯~ 豬手炆得淋,南乳味入味但及不上麥文記,但都算唔錯~牛腩蝦籽撈麵($28)只得一舊牛腩,其餘的是牛根,本人覺得牛根也可以但老婆則較愛牛腩,牛根夠大舊炆得淋及非常入味,因大舊非常有口感。有腩汁配合下牛腩撈的麵比豬手的好吃,更添腩汁香味及不會那麼乾。這兩款撈麵看落份量小但吃落其實很多,以本人的大食量也吃得飽飽~淨雲吞($17)今餐覺得最好的是這碗淨雲吞,吃落非常鮮美,蝦很新鮮,肉既份量亦配合得唔錯,雲吞size雖然無沾仔記d乒乓波咁大,係一般size,但一碗有7-8粒底下只賣$17實在超值~生菜($10)普普通通,無乜特別~總括黎講雖然蝦籽麵味道未能給予很大驚喜,但
五月十八(日)

豬手蝦籽撈麵($28)

牛腩蝦籽撈麵($28)

淨雲吞($17)

生菜($10)
普普通通,無乜特別~

總括黎講雖然蝦籽麵味道未能給予很大驚喜,但亦不失為香港有特式小食,絕對值得一試~ 淨雲吞又好食又抵當然係另一推介,就算唔食蝦籽麵齋食番碗雲吞都值回票價~ 價錢方面蝦籽亦當一拼,牛腩/豬手蝦籽撈等屬雙拼撈麵,以撈麵來說$28不算貴,因為有質素兼麵和蝦籽的份量實在很多,一定吃得飽~
飯後經過公和見未收舖買了一杯大豆漿,完成今天旅程~
淨雲吞
豬手蝦籽撈麵