2016-02-19 1051 views
以前經常聽身邊友人講觀塘午餐沒有太多選擇,今日突發奇想,想試試觀塘既餐廳,係openrice 尋寶一輪後,特意避開選擇商場的餐廳,決定選擇這間位於工廠大厦的日本餐廳,訂位滿$300更有9折優惠太久沒有來過這邊,原來已經多左好多餐廳,賣食物既店,一進入餐廳,深深被牆上裝飾,擺設及酒櫃吸引,可惜餐廳沒有領酒牌,但可到同層其他店買酒店員細心為我們介紹是日推介及一直為我們跟進食物進度,只係服務已經值回原價前菜:紅酒牛尾,香濃 肉淋入味 但我都係較為喜歡食熱的牛尾溫泉旦沙律:味道略咸,但菜新鮮爽口全條魚刺身:特別喜歡叫全條魚刺身,今次呢條魚名之前未食過,但善忘的我忘記了魚名,但不重要,相信有機會總會再相遇,白身魚,味清甜,爽身以$398可以食到即日飛機到港既全條魚刺身,簡直係超值海膽:大件厚身,平日食差不多份量,要299-340,今日可以以一半價錢食到如此高質的海膽,令人回味再回味壽司拼盤:較其他食品小了一些驚喜,飯握夠實,但不夠醋味,刺身夠乾身但小了一些油感鰻魚卷:鰻魚名不虛傳香味,芝士味香濃,但有點蓋過鰻魚味道油甘魚頭:外皮香脆,肉質鮮甜,沒有鹽的調味,更能表現魚既真味,其他餐廳平日放過多鹽

前菜:紅酒牛尾,香濃 肉淋入味 但我都係較為喜歡食熱的牛尾
溫泉旦沙律:味道略咸,但菜新鮮爽口
壽司拼盤
鰻魚卷:鰻魚名不虛傳香味,芝士味香濃,但有點蓋過鰻魚味道
油甘魚頭:外皮香脆,肉質鮮甜,沒有鹽的調味,更能表現魚既真味,其他餐廳平日放過多鹽巴,令人感受不到魚既新味,今次令我對魚頭改觀,而且咁大既魚頭,都比較小有
綠茶蔌餅:一口放入口散發香濃綠茶,自家制的蕨餅
星期五可以享用如此高質既餐廳,令這個星期畫上完美既句號,店職員到最後會問我們既意見,及向我們道歉今日人手不足,但佢地既盡心盡力既服務,其實係滿分,特別多謝為我地帶來完美晚餐及服務既掌壽司
:like
紅酒牛尾