2017-08-29 130 views
長沙灣一向係好少踏足嘅地方 今日咁啱有係呢一區要事要做 就同Poohpooh一齊去食好野 話晒都好耐冇好好靜落嚟食餐好嘅 俾我哋見到呢一間個名咁得意嘅餐廳 — 米走雞 當然要試吓啦.原來係雞煲專門店 入面係中式嘅裝修 都坐得幾舒服架 大部分都係卡位 唔會好迫.鍋底有雞煲或者普通火鍋揀 一場嚟到梗係要食招牌菜啦 黃金芝士雞煲就最啱我哋呢啲唔食辣嘅人啦.本身都唔係抱好大期望 但係雞煲一上枱已經好吸引啦 「芝」味四溢 聞到都流晒口水 芝士量多到掩蓋曬所有雞 直情好似湯一樣 好誇張啊雞件啖啖肉 又嫩滑 加上大量芝士包著曬每舊雞 真係食到好滿足兩個人真係食唔晒.食完雞 侍應就會走埋嚟幫你加湯 變成打邊爐 湯底依然係芝士味但係就變得比較希 正因為咁唔會太膩 食完咁多芝士雞 而家呢一個濃度就最啱啦.火鍋料我地揀左六樣 其中最鍾意食嘅就有以下呢幾樣1. 手打五寶丸:我嘅心水推介唔似平時嗰啲丸類咁大陣味精味 大大粒絕唔孤寒 每一樣都好彈牙 好明顯係落咗好多功夫整嘅 粒粒味道各異 例如其中一粒黑椒味極重 食嘅時候好似抽奬咁 幾得意架2. 特級雪花肥牛:呢一隻牛肉嘅雪花唔會太多 但係分佈好平均 本身湯底已經

兩個人真係食唔晒

火鍋料我地揀左六樣 其中最鍾意食嘅就有以下呢幾樣
1. 手打五寶丸:我嘅心水推介
2. 特級雪花肥牛:呢一隻牛肉嘅雪花唔會太多 但係分佈好平均 本身湯底已經好芝士 肉類唔太肥就最搭配 估唔到叫「小」份量都唔小
3. 蜂巢豆腐:打邊爐最啱 啲洞"sok"曬啲湯 好入味

手打五寶拼盤
雪花肥牛(小)
蜂巢豆腐(半份)
娃娃菜(半份)
芋絲/蘿蔔

約$500食到無停口 兩個人捧著個肚走 都真係算幾抵架 一要提醒嘅就係唔好叫太多 似我哋眼闊肚窄啊

Type of Meal
Dinner
手打五寶拼盤
雪花肥牛(小)
蜂巢豆腐(半份)