2023-11-10 561 views
拉麵天王@德民街經過紅磡搵吓有無乜野好食可以試吓。係一條巷仔見到呢間網上都算出名嘅拉麵店,晚飯時間同朋友見到唔洗排隊就有位,於是行入去試吓。舖頭裝修有日式拉麵舖風格,有吧枱或卡位可以坐,但入面無一般拉麵店逼夾嘅感覺,座位闊落、冷氣充足。呢到只有幾種麵可以揀,分別係經典嘅白天王(原味豬骨),赤天王(辣味豬骨),黑天王(黑蒜油豬骨)及限定天王(每星期唔同)。另外仲有沾麵同幾款小食。麵嘅軟硬度、湯濃淡度都可以自由選擇。🍜赤天王拉麵朋友叫咗個赤天王拉麵,我都少少咁share試一試。佢嘅味道食落又唔算好辣,啱晒想食辣但又淨係食小辣嘅朋友。新鮮整好嘅湯底夠曬熱辣辣,又唔會有過重味精嘅感覺,拉麵口感煙韌,唔會太軟太硬。配菜有椰菜、木耳絲、蔥花、紫菜丶筍同日式叉燒。叉燒嘅肥瘦適中,食落亦都係入口即溶,真心出色,可惜只係得兩塊。仲有半隻糖心蛋,做到半熟效果,味道好好。🍝沾麵而我就揀咗試吓沾麵,沾麵湯底我揀咗濃味,但係冇想像中咁杰,夠味得來又唔會飲到好頸渴。佢用嘅湯頭係豚骨魚介湯,飲落有陣豬骨味,加上唔錯嘅彈牙麵條,非常推薦。配菜方面,隻蛋夠曬流心而且比足一隻,抵食!叉燒最多人一塊,搞到朋友鬼咁羨慕。🐮牛
拉麵天王@德民街

🍜赤天王拉麵

🍝沾麵

🐮牛舌
除咗拉麵之外,我哋仲叫咗啲小食。佢嘅呢個炆牛舌嘅火候啱啱好,唔會話太韌太老,食落肉質林林地幾易入口。

🍇巨峰乳酸梳打
我食親日本野就一定要飲波子汽水,朋友就叫咗杯特飲試下,我試咗啖又覺得幾開胃,唔會太甜。

赤天王拉麵 &  沾麵
牛舌