今日下午放半日假,決定黎個小小既美食之旅,今次地點係旺角。首先食個日式lunch先。之前黎過呢間長阪燒一次,呢度裝修非常日式,都幾有特色,係位於旺角既一家樓上餐館。呢度都有d高私隱度既卡位,可惜今日人多,無緣一試。我地又係坐係壽司吧,可以望住好多靚靚日式餐具進餐。座位係木椅但係有個超舒服既cushion靠背。今次叫左個丼飯,另外叫左d特價壽司同食品share。佢地好多壽司同麵食小食午市時段都做緊特價。火炙三文魚温泉蛋鰻魚丼 $108+10%超豐富既一個丼飯,擺盤又超靚!面頭有一大塊浦燒鰻魚,好香好肥美,正!另外有四塊火炙三文魚,燒得半生熟,餸飯一流。壽司飯原來係加左豉油,但係一d都唔咸。配料超多,有粒粒甜玉子,爽脆青瓜絲,白芝麻粒同三文魚籽,加埋隻溫泉蛋撈埋一齊食,非常濕潤,仲有多重口感同味道,好正!完全唔洗自己再加豉油同wasabi。只賣$108好抵!和風沙律,麵豉湯,是日小食(跟餐)和風沙律的的骰骰,沙律菜同車厘茄新鮮,柚子醋醒胃。是日小食係味付螺裙邊,味道正常。麵豉湯味濃,有豆腐粒,昆布同玉米粒。浦燒鳗魚, 柚子燒赤蝦, 芥辣八爪魚軍艦, 明太子沙律軍艦, 蔥粒吞拿魚茸軍艦壽司放

今次叫左個丼飯,另外叫左d特價壽司同食品share。

佢地好多壽司同麵食小食午市時段都做緊特價。

火炙三文魚温泉蛋鰻魚丼 $108+10%

火炙三文魚温泉蛋鰻魚丼

和風沙律,麵豉湯,是日小食(跟餐)

和風沙律,麵豉湯,是日小食

壽司放得靚靚係個迷你木板上面,附上酸薑同wasabi。叫左幾款壽司,原來壽司飯又係已加豉油,不過未加wasabi。d飯唔易散開,幾好味。浦燒鳗魚$28(2件) ;柚子燒赤蝦 $22 (2件) 。今次d軍艦好好食,紫菜未算係最脆口但係都可以。芥辣八爪魚軍艦$18(2件)  :八爪魚粒超新鮮爽脆,加左芥辣唔算辣,仲有勁多白芝麻粒係上面增添香味,好驚喜。明太子沙律軍艦 $18 (2件) :明太子超脆口又帶少少辣,驚喜地好味。蔥粒吞拿魚茸軍艦 $18 (2件) :吞拿魚茸份量唔少,好滑,我鍾意加左好多白芝麻粒同蔥粒。
牛肉烏冬

牛肉烏冬半價 $33+10%

牛肉烏冬熱辣辣,有三塊好肥既肥牛,烏冬係扁薄個種,湯底係清湯底,唔咸。其他配料有昆布,腐皮絲,玉米粒同京葱碎。
蟹籽沙律

蟹籽沙律半價 $28+10%

正常既青瓜絲蟹柳絲加上蟹籽同沙律醬。
茶碗蒸

茶碗蒸 $18+10% each

茶碗蒸細細碗,啱啱蒸好熱辣辣。蛋好滑,有一塊厚身冬菇,脆蝦粒同雞肉。我鍾意佢冇添加鹽,夠健康。

服務唔錯,環境舒適,有d似高级日式餐廳。重點係價錢好抵,有好多壽司同小食麵食都做半價,超抵!
2021-02-04
$170 (Lunch)
茶碗蒸