2017-10-27 636 views
今晚很想吃泰國菜,又唔想吃來吃去都在九龍城,自然搜尋Openrice,見到這裡都幾多好評,抱著一試無妨。這裡裝修都以綠色為主,唔算豪裝,不過都幾舒服,我們六點幾就到了,未係好多人,即刻點菜,上菜速度好快,之後食完走人,因為七點幾已經有人在等位。泰國金柚鮮蝦沙律($92)內有,椰子絲、紅蔥、香茅、蔥碎、辣椒碎、柚子、蝦,咬落酸酸甜甜,又辣辣地,又有椰子香味,仲有四只中蝦,呢個好開胃又好味😋😋😋,作為前菜最啱👍👍👍泰式炸蝦餅($78),有四件,切開為八塊,上檯時已經聞好香,外皮炸得好脆,蝦肉好彈牙又有蝦味。辣椒膏肉碎炒河($68),食落有金不換的香味,而且河粉炒得好熱,夾起河粉會出煙,河粉比其他泰菜闊,不過好軟滑,唯一缺點係有些河粉未鬆開,所以有些比較厚,如果唔係我會俾90分。飛天炒通菜($72),用蒜頭粒、辣椒粒、鹹魚粒、蝦米碎加通菜炒成,好好鑊氣,而且無過火,鹹淡適中。鮮芒果糯米飯($45),之前外面吃到全是凍的,這裡用黑、白糯米蒸到好熱,所以飯質好軟熟,而且帶出椰漿的香味,水鮮芒唔係太甜,而係好香芒果味,呢個甜品我最欣賞👍👍👍👍上菜速度快,鑊氣又夠,食物質素幾好,下次再來。上菜速度快

泰式炸蝦餅

辣椒膏肉碎炒河

飛天炒通菜

上菜速度快,鑊氣又夠,食物質素幾好,下次再來。
鮮芒果糯米飯
泰式炸蝦餅