2019-04-03 454 views
今日打完波搵野食比我發現呢間位於銅鑼灣嘅忠記,啱啱新開當然要試一試。入面環境同一般茶餐廳無異。餐廳有例湯送。第一道小食好快上菜,就係稻庭烏冬配北海道帶子。帶子外皮稍為煎香,內裏依然晶瑩剔透,處於魚生嘅狀態,非常鮮嫩。另外醬汁係芥末芝麻,有少少辣,更突出到庭烏冬嘅幼滑細膩嘅口感。芥末蒜泥牛脷非常軟稔,配上蒜泥味道非常夾。一碟起碼10塊牛脷但價錢只係$46,我覺得非常抵食,下次嚟一定encore。另外一道小食係椒鹽黃金豆腐,外層香脆內𥚃豆腐依然嫩滑,每一粒既size都差唔多,唔會一粒大一粒細,抵讚!以上三款都係小食,我哋當然食唔飽,所以叫咗沙窩雲吞雞,分量超大。湯底非常鮮甜唔油膩,可以當湯咁飲。雲吞係人手製成,皮薄餡靚。至於雞仍然嫩滑,肉質一啲都唔「鞋」,可謂色香味俱全。最後叫咗杯凍檸茶,非常大杯,茶底亦不錯。估唔到喺銅鑼灣商業大廈上面有一間幾抵食嘅中餐廳。食物價錢係銅鑼灣算合理,二人餐都係$308,四人餐就$688。下次多啲人打波之後可以一齊食呢間,試一試佢其他菜式!

餐廳有例湯送。

稻庭烏冬帶子

芥末蒜泥牛脷

椒鹽黃金豆腐

沙窩雲吞雞

最後叫咗杯凍檸茶,非常大杯,茶底亦不錯。

2019-03-25
稻庭烏冬帶子