2013-05-08 18 views
今晚有事要路經黃大仙, 辨妥後見地鐵口嘅商場入口有呢間小鋪, 好奇'裝吓'...門口個黑板仔寫住"泰式炒檬粉"...我想食呀!...即刻感到個肚咕咕叫, 又見到對正電視的梳化位仲有兩張枱未爆, 仲要做緊八點的, 正! 啱晒我"電視送飯", 好啦, 一於試吓! 睇完餐牌, 有好多選擇, 我心多多卒之無叫炒檬粉(我成日都係咁o架啦。。。) 今晚食泰式香茅豬扒湯檬$26蚊, 加特飲青檸冰要$9蚊, 一共$35蚊全日免加一, 好似都幾抵喎。。。碗粉無影相, 因為其實初初都無諗住寫食評, 大佬呀, 晚市26蚊碗粉, 間鋪又第一次幫趁諗住填飽肚就快快趣"閃", 應該都無咩好寫喇啩...後來又改變主意想寫, 所以隨手影番張收條同枱面嘅嘢證明"到此一遊". 先講碗粉, 湯底幾好味, 香葉都係切到碎濕濕咁, 又無大大片嘅金不換, 芽菜少少, 但飲完無咩口渴感覺, 都PASS到'師傅'測驗, 26蚊, 事但啦! 香茅豬扒已斬件,無端端用咗薄漿炸賣相唔靚, 有醃料味但唔算重香茅味, 26蚊算把啦, 我無咩期望, OK啦! 枱面的魚露同辣椒係任加的, 幾好呀! 嚟飽肚係過關嘅, 同一
今晚有事要路經黃大仙, 辨妥後見地鐵口嘅商場入口有呢間小鋪, 好奇'裝吓'...門口個黑板仔寫住"泰式炒檬粉"...我想食呀!...即刻感到個肚咕咕叫, 又見到對正電視的梳化位仲有兩張枱未爆, 仲要做緊八點的[愛。回。家], 正! 啱晒我"電視送飯", 好啦, 一於試吓!

今晚食泰式香茅豬扒湯檬$26蚊, 加特飲青檸冰要$9蚊, 一共$35蚊全日免加一, 好似都幾抵喎。。。碗粉無影相, 因為其實初初都無諗住寫食評, 大佬呀, 晚市26蚊碗粉, 間鋪又第一次幫趁諗住填飽肚就快快趣"閃", 應該都無咩好寫喇啩...後來又改變主意想寫, 所以隨手影番張收條同枱面嘅嘢證明"到此一遊". 先講碗粉, 湯底幾好味, 香葉都係切到碎濕濕咁, 又無大大片嘅金不換, 芽菜少少, 但飲完無咩口渴感覺, 都PASS到'師傅'測驗, 26蚊, 事但啦! 香茅豬扒已斬件,無端端用咗薄漿炸賣相唔靚, 有醃料味但唔算重香茅味, 26蚊算把啦, 我無咩期望, OK啦! 枱面的魚露同辣椒係任加的, 幾好呀! 嚟飽肚係過關嘅, 同一碗粉同一杯特飲我上兩星期响九龍城褔佬村道食, 無論件扒定湯料的質素都比香味屋好得多, 但係就要五十幾蚊, 所以呢度我覺得價錢同水準掛勾, 評語係: [可以接受!] 講埋飲品, 青檸冰只放了一片薄薄的青檸, 相信係當裝飾之用?! 但一飲入口, 唔夠青擰汁, 得甜味咋喎, 咁我咪唯有係咁用支飲管篤片青檸囉, 咁就都勉強有番啲味. 其實碗嘢廿零蚊, 特飲加9蚊, 又唔駛加一, 好多人都唔慳嗰杯飲品錢照柯打嘅, 因為我'左右隔離'都加晒俾佢, 如果店方有幸睇到呢篇食評同我影的相為証, 可唔可以快快改善一下你嘅出品大方啲? 一係加多啲青擰汁一係俾多兩片青檸好睇啲! 再者, 店方負責人有睇到呢度的話, 真係要叫水吧改善吓, 唔好咁漏氣, 樓面要入埋去'幫工'出嘢飲, 咁樓面又咁忙你有一男一女話晒都有兩個人啦, 加把勁啦! 如果啲人唔肯等, 取消杯飲品你老細就收少9蚊一位, 少數怕長計喎...我見枱枱都要追柯打, 全部都係追番自己杯特飲, 幾個字都出唔到俾人, 鄰枱兩人食晒嘢等咗陣, 叫[不如未沖就取消], 咁個侍應領班姐姐仔就好氹得人嘅, 話: [我即刻自己入水吧沖], 兩個師奶仔客就話好啦我哋再等...

我寫呢篇食評其中一個推動力係想寫俾剛才提到的'侍應領班姐姐仔', 好抵讚, 一個人頂三四個崗位, 落單又係佢、上菜一半一半又係佢、 客人走咗執枱又有幫拖、人客要咩佢第一時間又撲埋去, 好喇, 埋單又係佢! 咁啱夠鐘清機又係佢喎! 突然有客買門口雪櫃啲糕點, 又係佢去賣! 仲要有客入, 要帶位, 又係佢? 嘩, 不斷撲嚟撲去, 成晚無停手但對住啲客都仲好好招呼好好笑容! 可惜我只係小小OL 一個, 如果我係開鋪頭嘅, 我真係會'挖佢角', 講真, 我好耐無見過咁勤快同咩位都顧及晒嘅後生女, 唔通佢老闆俾佢人工係好滿意嘅?! 真係好少見到呢類STAFF, 讚呀! 間鋪唔係好大, 30個位咁上下, 但見有2 個普通侍應, 又要收嘢入後欄(一大盆好似係捧去俾人洗), 咁又行開咗一個, 另一個就好似去咗洗手間, 咁突然就搞到'場面'好忙, 但領班好嘢, 一個頂晒全場絕無冷場, 勁呀!

所以呢度食物普通, 但價錢唔貴, 服務尚算"好", 嚟開呢區我要'頂肚'時必定會再幫趁支持一吓!
2013-05-02