2024-05-05 4 views
銅鑼灣條街都食得算多,今次就試吓啲地道啲嘅,所以揀咗呢一間麵館皇。佢哋叫餐嘅組合都幾自家製,真係可以配唔同嘅拌麵湯麵再配唔同嘅餸,而且麵底都可以揀,種類選擇都算多。藤椒麻醬拌麵配柱候牛腩($75): 面底轉咗做刀削麵,自己睇住廚房嗰個細窗口,見到師傅真係用一大舊麵團逐片逐片整出嚟,而家喺香港好似比較少見。滕朝麻將前者嘅味道比較出,所以都偏辣辣地嘅,刀削麵煮得煙人,都幾過到口人。柱候牛腩有青瓜墊底,略嫌牛腩有少少細舊。藥膳自家製米粉配香酥炸雞扒($75): 叫左一啲完全唔同嘅嘢,藥膳再配自家製米粉,米粉比出邊食開嘅福字米粉厚身,而且較煙靭,藥膳湯底藥膳味不太突出。本身滿心期待嘅香酥炸雞扒上菜嘅時候變咗炸雞件,同樣都係有青瓜墊底。好彩炸雞件都係新鮮即炸,而且都好入味,有補救返。額外叫多咗呢個太子雞翼五隻($36)純粹見到隔籬枱食覺得好靚仔,真係完全做到酥炸嘅感覺,如果鍾意食炸嘢嘅朋友一定唔可以錯過,食落去仲有肉汁標出來新鮮熱辣辣!總結:我諗呢一度嘅選擇,真係可以自己diy揀鍾意食嘅嘢,下次可以再試吓唔同嘅配搭。呢一款港式撈麵其實都幾新鮮。