每年都要光顧幾家米其林星星店,宜家疫情好咗少少,今次就揀咗新晉米其林二星Octavium Italian restaurant。餐廳裝修得幾有水準,主色調白色,配色好低調,裝修帶點工業風。入到餐廳被安排到窗邊梳發位,坐得好闊落,唔錯。今次揀咗lunch menu 3-course。餐前小食好快黎咗,除咗中間芝士球有少少滯,魚子tart同巴馬火腿都好好味。 麵包搭配咗橄欖油同黑醋,我同FD都覺得今次黑醋比一般要甜少少,不過搭配麵包好好味。前菜揀咗tuna同langoustine, Tuna切得好薄身,搭配咗當季蘆筍同沙律菜,醬汁有少少酸甜,食落好開胃,好食!langoustine好濃郁,味道層次好豐富。拌碟仲有一隻炸過嘅langoustine,哩隻langoustine真喺不得了,面衣好薄身,食落一D都唔油,蝦肉好緊實同埋好鮮甜。我唔中意食天婦羅都想叫多一隻蝦,真喺好好味。主菜揀咗藍龍蝦同宮崎牛肉,哩間餐廳蝦料理真喺做得好出色。藍龍蝦都喺好緊實同好鮮甜,搭配咗魚子醬口感味覺層次更加豐富,勁like!宮崎牛肉落order已經講明唔中意食太生,要煮返熟少少。就算熟咗D,牛肉都好juice,食

今次揀咗lunch menu 3-course

餐前小食

麵包

Tuna

Langoustine

Blue Lobster

宮崎牛肉落order已經講明唔中意食太生,要煮返熟少少。就算熟咗D,牛肉都好juice,食得出喺高質牛肉,輕微調味已經可以襯出牛肉鮮味。唔洗特別加錢已經可以食到咁高質素牛肉,勁OK

Miyazaki Rump

Tofu甜品落咗車厘子醬,有雪糕,慕斯同車厘子,味道酸甜,未至於好驚豔。味道也同想像中有少少出入,想像中應該喺豆腐味,食落喺車厘子味道多D

Tofui

Soufflé相對黎講較為普通,喺整得好鬆軟,不過唔喺我果杯茶,唔喺好中意麵粉濕濕果嗰口感

Vanilla Souffle

Petit four呢度喺 Madeleine,都喺普通質素,OK嘅。

Madeleine

哩間餐廳無論擺盤,口味同食材質素都算高質,拿到二星實至名歸,不過都有少少改善空間:
1. 分量太細,食前未作功課,唔知道同8 1/2 otto e mezzo bombana喺一個集團,如果知道嘅話,一定唔會叫3-course,而會叫4-course,加多一份意粉。之前試過8 1/2 otto e mezzo bombana喺啱啱飽,麵包喺食咗兩件才OK。我同FD真喺好細食嘅人,晚餐只喺食6件壽司已經好飽,咁D套餐未食飽,分量就真喺好細

2. 餐前小食,麵包同前菜時間安排太逼,未食完餐前小食,麵包已經來咗。麵包食到一半,侍應已經好趕住擺前菜餐刀,因為前菜來咗。第一次喺米其林星星餐廳食到咁趕,已經1分鐘影完相即刻食啦,比客人感覺唔喺更好LOL。之後等咗20分鐘才來咗主菜,前面時間真喺安排咗合理少少會好D。仲有真喺唔好喺客人食嘢時候放落刀叉,心裡真喺嗶一聲,你地咁趕時間咩

不過,哩間餐廳質素真喺唔錯,雖然喺有D小問題,提出都喺希望餐廳可以改善,之後一定會再幫襯!

2022-06-11
$800 (Lunch)
餐前小食
麵包