約朋友出街食飯,私人地揀位於旺角東火車站上蓋嘅Moko,行入School Food時職員remind 90分鐘交枱,都不是第一次來,所以明白的,始終晚市人地起碼一張枱做幾轉嘛。水冷麵(HKD72)當食冷盤的水冷麵以一個很深的圓型碼銹鋼碗裝著,好像冰鎮一樣,除了水,還有碎冰確保吃到最尾一口都是冷的。麵質很爽,切片醃白蘿蔔,青瓜各一點,味道微酸,好開胃。辣皇炸豬扒炒年糕(HKD70)見到鮮紅的顏色,就知是typical韓式料理辣醬炒年糕,年糕口感香Q,辣度可以接受,不是吃一口即刻要飲水降溫那種。亮點竟然是蓋面的芝士,拉絲芝士令到年糕更香更好味,豬扒一咬便可,只是裹上一層薄薄的炸皮,有齊脆脆的口感,tender的肉質,過癮的韓式辣+好玩好味拉絲芝士。脆味樂園(HKD108)好豐富的拼盆!滿滿的現炸薯條,豬仔骨輕輕一咬全離骨,醬汁超入味,盤中間百搭芝士醬(Sorry本人實在太鐘意食芝士)係點咩都咁正,Li個拼盤我覺得有4個人一齊食已經可以必叫。火山疏孚蛋 (HKD68)首先:佢係呃Like的-成座火山咁,一切開爆出嘅LAVA係會令你嘩嘩聲的,芝士+茄汁+蛋層次感非常豐富,好soft,切開會標煙

水冷麵(HKD72)
水冷麵

辣皇炸豬扒炒年糕(HKD70)
辣皇炸豬扒炒年糕

脆味樂園(HKD108)
脆味樂園

火山疏孚蛋 (HKD68)
火山疏孚蛋

首先:佢係呃Like的-成座火山咁,一切開爆出嘅LAVA係會令你嘩嘩聲的,芝士+茄汁+蛋層次感非常豐富,好soft,切開會標煙但食時不會太燙口。別以為只有蛋一味,還有蟹籽,煙肉等等。

今餐實在非常cheesy,應該好多人都係為左佢嘅cheese而來的。
2018-01-26
水冷麵